În timp ce China amenință să intre cu TANCURILE în Hong Kong, Taiwanul oferă REZIDENȚĂ protestatarilor care se opun comuniștilor de la Beijing


  • ACP
  • Aug 15, 2019 18:30
  • 6947
În timp ce China amenință să intre cu TANCURILE în Hong Kong, Taiwanul oferă REZIDENȚĂ protestatarilor care se opun comuniștilor de la Beijing

Marile demonstrații din Hong Kong, de vara acesta, aflate încă în curs, au arătat puterea celor care refuză împreună, cu milioanele, să intre sub stăpânirea comuniștilor din China.

Autoritățile locale, comandate din Beijing, au încercat reprimarea în forță a mișcărilor de stradă, lucru care nu a dus deloc la rezultatul dorit de comuniști, așa că acum se încearcă mituirea oamenilor care se luptă să rămână liberi, cu promisiunea creșterii beneficiilor din partea statului.

Care vor fi rezultatele? Știm că ultimele cuvinte de pe deja celebrul balcon de pe urmă, rostite de Ceaușescu, au fost cele legate de promisiunea sutei pentru pensii... Dar cei din Hong Kong nu pot învinge China decât simbolic. Deja, în fața imensului pericol al pierderii controlului în orașul cu regim special, comuniștii au ordonat pregătirea invaziei militare, cu trupe așezate la punctele de acces în Hong Kong, trupe care să pună capăt rezistenței civice atunci când cei de la Beijing își vor pierde răbdarea.

În momentul de față încă se mai încearcă pașnic liniștirea oamenilor din Hong Kong, dar e clar că lucrurile nu vor mai putea rămâne așa prea multă vreme. Încercările ridicole de liniștire a demonstranților, făcute prin acte de publicitate mascată în favoarea Chinei, ar putea fi ultimele mișcări dinaintea atacului armatei. Dintre aceste încercări, cele mai vizibile au fost reclamele plătite de cel mai mare miliardar din Hong Kong, Li Ka-shing, care spun ”Iubiți China, iubiți Hong Kong... Opriți mânia în numele dragostei”, sau escaladarea efectuată vineri de francezul Alain Robert, cunoscut drept ”Spiderman”, pe un zgârie-nori, cu un steag care îndemnă la reconcilierea dintre China și Hong Kong – toate acestea nu mai pot schimba hotărârea oamenilor de a nu se supune comuniștilor – mai multe detalii AICI.

În această situație, autoritățile celeilalte părți a poporului chinez care trăiește în libertate, în Taiwan, au hotărât să schimbe regulile pentru intrarea în țară a celor din Hong Kong, în sensul simplificării procedurilor aferente. Până acum, un rezident permanent din Hong Kong putea primi rezidență în Taiwan doar dacă era angajatul unei firme de acolo, dacă începea o afacere cu un capital inițial de aproximativ 60.000$ sau dacă se căsătorea cu un cetățean taiwanez. Acum, Consiliul pentru Afacerile cu China a emis, via Agenția Centrală de Presă a Taiwanului, o declarație în care afirmă că va modifica aceste reguli și a afirmat considerația ce va fi arătată celor din Hong Kong care vor solicita rezidență în Taiwan. De asemenea, vor fi prelungite vizele de ședere temporară, iar guvernul va acorda asistență umanitară în cazurile în care va fi necesar, la îndemnul președintelui țării, Tsai Ing-wen.

Dar, pe lângă datoria față de frații lor chinezi din Hong Kong, care refuză să trăiască în comunism, cei din Taiwan privesc venirea celor care vor fugi de prigoana Beijingului și ca pe o însemnată sursă de bunăstare, pentru că majoritatea celor care demonstrează sunt bine pregătiți profesional, cu studii superioare și deloc săraci. Un studiu realizat în 2018 de Wealth-X a arătat că populația de multimilionari din Hong Kong, cu avere de peste 30 milioane dolari, numără mai mult de 10.000 de oameni, depășind New York-ul ca orașul cu cea mai mare concentrare de oameni foarte bogați.

Presa din Taiwan a relatat că guvernul plănuiește să extragă din Hong Kong cât mai mulți dintre protestatari, cu firmele taiwaneze China Airlines și EVA Air, în cazul în care trupele Beijingului vor invada orașul – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.