Săptămâna trecută ministerul rus al Apărării anunța că două persoane au murit și alte șase au fost rănite după o explozie în timpul testării unui "motor de rachetă cu combustibil lichid". Ministerul susținea în mod fals că nu au fost eliberate substanțe periculoase. La 5 zile de la accident nivelul radiațiilor din orașul Severodvinsk, din nordul Rusiei, au crescut până la 16 ori.
După ce autoritățile ruse au susținut inițial că nivelul radiațiilor nu a depășit limita maximă admisă, în urma exploziei care s-a petrecut în timpul testării unui motor de rachetă nuclear, pe o platformă maritimă din nordul Rusiei, oficialii au revenit și au fost nevoiți să admită natura nucleară a accidentului. Totuși, datele oferite de aceștia privind nivelul radiaților nu pot fi considerate credibile. Deja Greenpeace vorbește despre nivele ale radiațiilor care ar fi crescut chiar până la de 20 de ori.
Nici numărul exact de victime nu este cunoscut, de vreme ce autoritățile ruse încearcă să țină secret acest lucru. Inițial, ministerul rus al Apărării a anunțat că două persoane au murit și alte șase au fost rănite. Ulterior, agenția rusă pentru domeniul nuclear Rosatom a afirmat însă sâmbătă că cinci persoane au murit. De fapt numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, de vreme ce nu există o anchetă independentă în prezent, totul fiind practic controlat de la Kremlin.
Experții americani, citați de agențiile de presă, suspectează că rușii ar fi testat, de fapt, o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, pentru că explozia unei rachete cu combustibil lichid nu ar fi condus la emiterea de radiații. Ar fi vorba de modelul Burevestnik, conform unor experți citați de agenția Reuters. Racheta face parte din arsenalul de noi arme strategice ale Rusiei.