Șantaj reciproc în coaliția PSD-ALDE. Disperarea lui Tăriceanu 4%


Șantaj reciproc în coaliția PSD-ALDE. Disperarea lui Tăriceanu 4%

Tensiuni mari în coaliția de guvernare PSD-ALDE zilele acestea. Supărat că PSD nu îl desemnează candidat comun la alegerile prezidențiale, partidul de 4% al lui Călin Popescu Tăriceanu a căutat susținerea PSD-ului mai mic, adică partidul lui Victor Viorel Ponta, Pro România. Disperat să ajungă la Cotroceni, Tăriceanu a încercat un șantaj, amenințând că își ia jucăriile și se retrage de la guvernare. Doar că Tăriceanu nu prea are jucării, așa că șantajul e mai degrabă o cacealma. Confruntat cu groapa de gunoi a istoriei, Tăriceanu încearcă marea cu degetul. E adevărat că PSD a căzut de la 46% – scor obținut în 2016 la alegerile parlamentare – la numai 22,5% – jumătate – în 2019, dar asta nu justifică pretențiile ALDE.

Dăncilă și PSD par că au înțeles șantajul și au reacționat cum știu mai bine: cu un dublu șantaj. Dăncilă i-a spus practic pe față lui Tăriceanu că dacă nu vrea să rămână fără imunitate parlamentară - lucru care ar duce aproape sigur la reluarea anchetei DNA în cazul mitei de 800.000 de dolari din dosarul Microsoft - ar fi bine să rămână la guvernare cu fragilul său partid. Practic asistăm la un șantaj reciproc în coaliția de guvernare.

Mai există un motiv pentru care șantajul lui Tăriceanu nu ține. ALDE, un partid fără bază proprie, ar dispărea cel mai probabil dacă ar pleca în Opoziție. Aceasta este și părerea politologului Stelian Tănase care scrie pe blogul său că: „Îndată ce ALDE ar trece în opoziție, dispare ca apa în nisip. ALDE este un partid ad-hoc, clientelar. A intrat în Parlament în 2016 cu multe voturi furnizate de PSD. Dacă se retrage acum din Coaliție rămâne fără voturi la anul. Altfel spus – nu intră in viitorul Parlament. Clientela de partid trăiește atît timp cit Tăriceanu stă lipit de PSD – la putere. Dacă pleacă și PSD nu mai furnizează funcții, ALDE moare. Or, funcțiile vor fi retrase îndată ce Tăriceanu scoate din buzunar declarația sa de independență”.

Astfel, rămân două scenarii: fie ALDE rămâne în Coaliție, iar partidul supraviețuiește până la alegerile parlamentare din 2020, atunci când probabil nu va mai prinde loc în Parlament, fie pleacă acum de la guvernare, cu un rezultat la fel de probabil. O plecare de la guvernare ar arunca PSD-ul într-o guvernare minoritară, iar de aici încolo rămâne de văzut ce carte va juca Opoziția. Tăriceanu știe că singura cale de a salva partidul și persoana sa, ar fi să ajungă la Palatul Cotroceni, iar pentru asta are nevoie disperată de sprijinul PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.