Majestatea Sa Margareta, alături de familiile îndurerate ale Alexandrei și Luizei. Casa Regală avertizează că ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu e un caz unic și anunță în ce fel se implică pentru a preveni astfel de tragedii


Majestatea Sa Margareta, alături de familiile îndurerate ale Alexandrei și Luizei. Casa Regală avertizează că ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu e un caz unic și anunță în ce fel se implică pentru a preveni astfel de tragedii

Casa Regală intervine în cazul ororii de la Caracal. Concret, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, transmite că gândurile și compasiunea membrilor Casei Regale se îndreaptă către familiile îndurerate ale Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu. 

Totodată, Majestatea Sa Margareta atrage atenția că ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu reprezintă un caz singular. Pe cale de consecință, Majestatea Sa Margareta anunță că prin intermediul Societății Naţionale de Cruce Roşie, pe care o conduce, alături de societăţile-surori din întreaga lume, oferă ajutor şi protecţie victimelor violenţelor prin proiecte specializate, prin programul universal de căutare a persoanelor dispărute şi transmiterea gratuită a mesajelor de Cruce Roşie (https://familylinks.icrc.org/). Mai mult, familia Majestății Sale Margareta este angrenată și în alte iniţiative care promovează drepturile femeilor şi conştientizarea problemelor cu care acestea se confruntă în ţara noastră.

Pe finalul comunicatului, Majestatea Sa Margareta adresează un mesaj tuturor românilor, care prin gesturi simple pot ajuta la prevenirea întâmplării unor cazuri precum cel de la Caracal și nu numai: "să privim femeia de lângă noi aşa cum ne privim pe noi înşine; să reacţionăm atunci când credem că este victima unui abuz; să întrebăm atunci când credem că nu îi este bine".

Redăm comunicatul Majestății Sale Margareta:

"Mesajul Majestății Sale Custodele Coroanei Române

12 august 2019

De câteva săptămâni, suntem împreună martori la tragedia tinerelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu. Gândurile şi compasiunea noastră se îndreaptă către familiile îndurerate.

Tragedia lor nu este, din nefericire, unică. Zeci de mii de femei şi fete din întreaga ţară trec anual prin experienţe pline de cruzime, atât acasă cât şi în spaţiul public, iar nenumărate altele se confruntă zilnic cu misoginismul şi cu discriminarea pe bază de gen. Atunci când semnalează abuzurile, multe dintre ele se lovesc de desconsiderarea victimei, cauzată atât de prejudecăți, cât şi de sărăcia din sistemul care ar trebui să le ofere protecţie şi ajutor.

Condamn cu fermitate violenţa de orice fel împotriva femeilor şi fetelor. Ea nu face nicio cinste naţiunii noastre. Suntem încă la primii paşi în combaterea ei, iar pentru reuşită avem nevoie de consolidarea, în egală măsură, a sistemului de protecţie al statului şi a structurilor societăţii civile. Mai presus de toate, educaţia, nu doar a tinerilor, ci şi a adulţilor, este absolut necesară, atât pentru conştientizarea problemei, cât şi pentru deprinderea metodelor de prevenţie şi reacţie la violenţa din jurul nostru – nu doar să putem observa, ci şi să luăm atitudine.

Societatea Naţională de Cruce Roşie, pe care o conduc, alături de societăţile-surori din întreaga lume, oferă ajutor şi protecţie victimelor violenţelor prin proiecte specializate, prin programul universal de căutare a persoanelor dispărute şi transmiterea gratuită a mesajelor de Cruce Roşie (https://familylinks.icrc.org/). De asemenea, Fundaţia Regală Margareta a României, prin Fondul Special pentru Copii, contribuie la educarea tinerilor defavorizaţi pentru a-şi cunoaşte drepturile şi susţinerea şcolarizării lor, astfel încât să nu cadă pradă abandonului şcolar şi sărăciei.

Familia mea şi cu mine avem şi alte iniţiative care promovează drepturile femeilor şi conştientizarea problemelor cu care acestea se confruntă în ţara noastră. În mod special, discriminarea pe bază de gen este puternic înrădăcinată în România, ca și, din nefericire, în multe alte țări ale lumii. Vă invit pe fiecare să vă alăturaţi acestui demers prin gesturi simple, dar profunde: să privim femeia de lângă noi aşa cum ne privim pe noi înşine; să reacţionăm atunci când credem că este victima unui abuz; să întrebăm atunci când credem că nu îi este bine.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!", transmite Casa Regală.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.