Cazul de la Caracal nu a reprezentat un accident izolat, o scăpare a Poliției Române, ci mai degrabă o normă într-o țară aflată în topul celor mai corupte țări din Uniunea Europeană. O dovedește și întâmplarea relatată de un copil de 13 ani care își manifestă revolta la adresa forțelor de ordine pentru că au rămas impasibile în momentul în care acestuia i se fura telefonul, ziua în amiaza mare, pe stradă. Întâmplarea ar fi avut loc în data de 11 august.
„Azi pe la ora 16, pe strada principală, destul de populată, stăteam pe o bancă (am 13 ani). Îmi scot și eu telefonul sa sun pe cineva. Imediat vine un om la 20 de ani și îmi fură telefonul. L-am fugărit printre blocuri țipând si înjurându-l… După 2 minute de alergat au venit 5 oameni. Hoțul le aruncă telefonul lor, apoi fuge. Oamenii mi-au dat telefonul înapoi și m-au calmat. Toate aceste lucruri s-au întâmplat în timp ce un jandarm mă privea… Măcar daca venea după aceea sa mă întrebe ce s-a întâmplat.
Nici măcar în România nu mă mai simt sigur… Chiar dacă am strigat după poliție nu s-a întâmplat nimic. Daca oamenii aceia nu mă auzeau, nu mai aveam telefonul. Hoțul nu a fost prins. Mâine mă duc la poliție să le spun. Se merită?”, este relatarea copilului, postată pe forumul Reddit România.
Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât Poliția Română suferă de un deficit major de încredere după evenimentele de la Caracal, atunci când Alexandra Măceșanu a fost ucisă în ciuda faptului că apelase la 112 de trei ori. Premierul Dăncilă declara în gura mare război criminalității din țară, în urmă cu aproximativ două săptămâni, dar în loc de rezultate concrete apar tot mai multe dezvăluiri legate de ineficiența autorităților.
„Fără milă, fără menajamente, fără compromisuri și fără amânări, declar război împotriva criminalității! (…) A existat pana acum o concentrare exclusiva pe lupta anticorupție, iar lupta împotriva criminalității a rămas în plan secund. Nu putem accepta acest lucru. Lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar trebuie să o canalizam – din zona de spectacol și de alocare exclusivă de resurse și atenție – către zona de prevenție”, spunea Dăncilă.