Demonstrațiile verii acesteia din Rusia, demonstrații care nu dau semne că s-ar opri curând, au arătat încă din primele lor momente ca pot înfrânge voința guvernanților conduși de Vladimir Putin, chiar în condițiile în care instituțiile de forță au răspuns folosind cele mai dure mijloace împotriva celor care protestau.
Eliberarea jurnalistului Ivan Golunov pe 11 iunie, care fusese arestat pe 7 iunie în urma unei înscenări care trebuia să îl aducă în fața tribunalului pentru o condamnare grea, a fost obținută de numărul mare de oameni revoltați de ce i se întâmplase tânarului jurnalist, cunoscut pentru anchetele sale despre corupția din Primăria Moscovei.
Demonstranții s-au adunat atunci chiar și în fața sediului poliției, arătând cât de deciși sunt să lupte împotriva mafiei statului putinist. Au fost bătuți animalic, arestați, amendați cu sume considerabile, dar nu numai că nu au renunțat, ci numărul lor a crescut masiv, la fel ca determinarea celor care cutează să iasă în stradă.
După eliberarea lui Golunov, demonstrațiile au reînceput, în forță, motivul fiind, de data aceasta, blocarea candidaturilor membrilor opoziției la alegerile locale din toamnă. În fața acestei ridicări a populației, Kremlinul a trecut la aplicarea tuturor măsurilor posibile pentru a-i determina să renunțe pe demonstranții care acum protestează deschis împotriva lui Putin și a mafiei sale. În rândul trupelor care se ocupă de represiune a fost văzut și colonelul sadic Serghey Kusyuk, condamnat în Ucraina pentru atacurile criminale premeditate împotriva demonstranților din Kiev, împotriva Maidanului care a dus la ieșirea Ucrainei din zona de influență a Rusiei, adus acum să își pună în aplicare pornirile sălbatice și împotriva curajoșilor protestatari din Moscova.
Oficialii ruși au anunțat, joi, că au blocat conturile celor mai proeminenți activiști ai opoziției, începând cu Alexei Navalnai si fundația lui anticorupție, FBK, pentru acuzația de spălare de bani. În cursul acestei acțiuni au fost blocate mai mult de 100 de conturi ale unor persoane particulare ori aparținând unor organizații și firme, iar mai mulți oameni au fost ridicați și duși la anchete – mai multe detalii AICI. O idee deloc bună, în condițiile în care rușii sunt deja sătui de acuzațiile pentru fapte imaginare pe care le aruncă în stânga și-n dreapta, la comandă, autoritățile de sub comanda lui Putin. Dar metodele funcționarilor Kremlinului sunt mult mai diverse. O publicație rusă, Meduza, enumera cele mai cunoscute șapte măsuri luate împotriva demonstranților:
1) cumplitele bătăi aplicate protestatarilor, bătăi care au rănit și spitalizat un număr mare de oameni;
2) identificarea datornicilor la stat dintre demonstranți, de către serviciul federal specializat în recuperarea datoriilor, FSSP, și amenințarea lor cu executarea silită, pentru a renunța la participarea la proteste;
3) identificarea și arestarea tinerilor care nu s-au prezentat la comisariatele militare pentru satisfacerea serviciului militar, până acum fiind prinși 134 dintre aceștia;
4) încarcerarea pentru mai multe zile, în urma unor sentințe judecătorești, a unor lideri ai opoziției;
5) încondeierea multor demonstranți cu infracțiunea de ”revolt în masa”;
6) luarea copilului în vârstă de un an al Olgăi și al lui Dmitry Prokazov de autoritati, pe motiv că au ieșit cu el la demonstrații;
7) amenințarea explicită a unor universități că îi vor exmatricula pe studenții care participă la demonstrațiile antiguvernamentale – mai multe detalii AICI;
La aceste ”măsuri” se adaugă și blocarea de astăzi a conturilor bancare. Dar nimic din toate acestea nu a reușit să îi determine pe demonstranți să renunțe, efectul fiind mai degrabă contrar, din ce în ce mai mulți ruși fiind deciși să lupte împotriva regimului represiv condus de Putin și mafia lui. Și să îl învingă.