EXCLUSIV Zegrean DESFIINȚEAZĂ Poliția Română: ”Toți NĂTĂRĂII au ajuns polițiști! Ăștia NU sunt în stare să ne apere copiii!”


EXCLUSIV Zegrean DESFIINȚEAZĂ Poliția Română: ”Toți NĂTĂRĂII au ajuns polițiști! Ăștia NU sunt în stare să ne apere copiii!”

”Toți nătărăii au ajuns polițiști, dom'le! Bancurile cu polițiști n-au apărut fiindcă oamenii ăștia sunt isteți. Cum să credem că ăștia sunt în stare să ne apere pe noi și pe copiii noștri?”, a răbufnit fostul președinte al Curții Constituționale – juristul Augustin Zegrean –, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, după valul de amatorisme comis de autorități la Caracal, laolaltă cu nesimțirea aferentă, dar și după îngrozitoarea indiferență a celor doi agenți de poliție din Galați care au refuzat să coboare din mașină pentru a ajuta o minoră însângerată.

De asemenea, Zegrean avertizează că foarte mulți dintre polițiști nu sunt școlarizați corespunzător și nu sunt în stare nici să citească legile: ”În ziua de astăzi oricine poate ajunge ofițer de poliție după doar 10 luni de școală – ce școală-i aia, dom'le?! –, dintre care 4 luni se face practică pe stradă, adică o frecție la un picior de lemn. Atât! Apoi îl îmbracă în uniformă, îi pun cascheta și-l trimit cică să ne păzească. Așa s-a ajuns aici, să avem toți nătărăii pe stradă (…) Vă spun eu că sunt mai interesați să sară 1,85 metri în lungime la examenul de admitere, decât să cunoască legile și să le aplice în interesul cetățenilor. Da, realitatea este crudă”.

Nu în ultimul rând, Zegrean atrage atenția că în toate marile dosare de corupție din România au fost implicați polițiști cu grade însemnate, începând de la celebrul caz ”Truțulescu”.

Vă prezentăm declarațiile integrale ale fostului președinte al Curții Constituționale.

”Dezastrul, incompetența și amatorismul din Poliția Română nu vor fi reparate cu o așa-zisă reformă, despre care acum se vorbește la modul populist și politicianist, fiindcă politicienii noștri nu știu să facă reforme serioase, reale. De aproape 30 de ani ni se tot spune că au făcut reforme și, după cum vedeți, România merge din rău în mai rău. Ăștia nu-s în stare să facă reforme reale, asta-i de ordinul evidenței, iar greșelile lor le plătim cu toții, și apar monstruozități ca cele de la Caracal, de la Galați…

Dacă pentru a-i pune pe polițiști să își facă datoria stabilită prin chiar fișa postului este nevoie de o reformă, atunci, da!, haideți să facem o <reformă>, dom'le, adică o nouă formă fără fond, dar vă spun eu că dacă am ajuns până aici, să <reformăm> Poliția pentru ca polițiștii să-și facă datoria față de cetățeni și să le asigure siguranța, suntem terminați ca stat! În realitate, problema ține de capitalul uman perimat, de lipsa empatiei, a umanității, de amatorism, de lipsa oricărui profesionalism, dar și de prostie, de multă prostie.

Cum s-a ajuns aici? Ofițerii de poliție și agenții stradali sunt total nepregătiți din punct de vedere al școlarizării, ei nici nu prea știu pe ce lume se găsesc, darămite să mai salveze și cetățenii! Cum de au ajuns polițiștii să nu fie în stare să prindă un criminal primitiv și cum au ajuns să nu coboare din mașină când au văzut o fetiță însângerată? Păi… toate acestea se trag de la lipsa școlarizării. Au ajuns polițiști toți nătărăii. Bancurile cu polițiști n-au apărut fiindcă oamenii ăștia sunt isteți.

În ziua de astăzi oricine poate ajunge ofițer de poliție după doar 10 luni de școală – ce școală-i aia, dom'le?! –, dintre care 4 luni se face practică pe stradă, adică o frecție la un picior de lemn. Atât! Apoi îl îmbracă în uniformă, îi pun cascheta și-l trimit cică să ne păzească. Așa s-a ajuns aici, să avem toți nătărăii pe stradă. Cum să credem că ăștia sunt în stare să ne apere pe noi și pe copiii noștri?

Totul începe de la lipsa de școală, de la amatorism și prostie. Polițiștii sunt primii care trebuie să citească legile și să le aplice – ori ei nici măcar asta nu mai sunt în stare să facă! Vă spun eu că sunt mai interesați să sară 1,85 metri în lungime la examenul de admitere, decât să cunoască legile și să le aplice în interesul cetățenilor. Da, realitatea este crudă.

Pe de altă parte, în ultimii 2-3 ani au fost pensionați masiv din Poliție agenți de 45-46 de ani, cărora le-au luat locul personajele despre care v-am vorbit mai sus. Nu mai bine îi rechemi la treabă, dacă tot e scandalul ăsta cu pensiile, dar și cel cu lipsa de cadre din Poliție? Fiindcă eu nu sunt de acord să se mărească lefurile în Poliție – salariile sunt destul de mari în sistem, că de-aia dau din coate să ajungă acolo, și nici merite nu prea există pentru așa ceva.

Dacă plecați prin țară 100 de kilometri abia dacă vedeți poliția pe stradă – o vedeți în mașină, dar nu așa se face treaba. Bate vântul, dom'le! Eu mai ies seara la plimbare prin București și, în ultimii ani, am observant că polițiștii devin din ce în ce mai scumpi la vedere. Mai vezi jandarmi, din când în când, dar, după 10 august, te-ntrebi dacă nu-i mai sănătos să fugi de ei.

Să nu ignorăm nici evidența că, de cele mai multe ori, polițiștii sunt mână-n mână cu interlopii și clanurile. De notat că în marile dosare din România – începând cu notoriul caz <Truțulescu> – au fost implicați și polițiști cu grade însemnate”, a declarat Augustin Zegrean, în exclusivitate pentru Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.