Căutarea Alexandrei Măceșanu, potrivit dezvăluirilor Libertatea (citiți AICI materialul), a fost coordonată de clanuri de interlopi care i-au trimis pe polițiști la adrese greșite.
În acest context, jurnalistul Florin Negruțiu atrage atenția, în cadrul unei emisiuni la Digi24, că este posibil ca singura soluție pentru ca românii să aibă parte de o poliție care să le asigure siguranța e una radicală și anume desființarea Poliției Române. Complicitatea Poliției de la Caracal cu interlopii arată că "acest cancer este atât de generalizat întrucât ar trebui să ne întrebăm dacă nu ar trebui să schimbăm cu totul corpul" instituției, subliniază jurnalistul.
Totodată, Florin Negruțiu identifică încă un motiv pentru care o soluție radicală precum desființarea Poliției Române pare plauzibilă: "Încă o problemă este că în 70% din Inspectoratele Județele de Poliție oamenii sunt în funcții pe bază de împuternicire, nu pe bază de concurs la nivelul de conducere. Ei sunt delegați de șefii politici. Ei îi pun în funcții după ce pică examenele ca să răspundă la telefonul scurt".
Redăm analiza lui Florin Negruțiu:
"Am ridicat din sprâncene cu neîncredere acum câteva zile când am auzit pentru prima oară soluția radicală: desființarea Poliției Române. După aceea am primit tot felul de informații, am văzut că și în alte țări, în momentul în care s-a ajuns la o criză fundamentală s-a apelat la acest procedeu extrem. Pe măsură ce trec zilele vedem că acest sistem de complicități dublat de această incompetență crasă ne arată faptul că statul român nu a fost confiscat doar de proști, ci și de clanuri interlope. Complicitatea polițiștilor din Caracal probabil că este cunoscută de multă vreme la nivel local și cu siguranță că nu e un caz singular.Noi ne amintim de înregistrările care apar din timp în timp cu polițiști și procurori stând la masă cu interlopi și le mai cântă lăutarii. Aceste rețele de trafic de persoane și proxenetism nu pot să existe fără o protecție din partea autorităților.
Încă o problemă este că în 70% din Inspectoratele Județele de Poliție oamenii sunt în funcții pe bază de împuternicire, nu pe bază de concurs la nivelul de conducere. Ei sunt delegați de șefii politici. Ei îi pun în funcții după ce pică examenele ca să răspundă la telefonul scurt.
La Caracal este o complicitate între clanurile mafiote, între poliție, probabil procuratură și patronii politici. Dacă ne vom uita la această rețea probabil că ei au legături cu deputați PSD, cu diverși politicieni de la București. Aceste legături sunt inclusiv consfințite prin relații de rudenie. Ei se botează unii pe ceilalți, ei merg la aceleași cumetrii.
Deci eu nu cred că această reformă în poliție se poate face doar prin niște simple demiteri, doar prin niște simple prișnițe pentru că acest cancer este atât de generalizat întrucât ar trebui să ne întrebăm dacă nu ar trebui să schimbăm cu totul corpul. Nu cred că această putere politică va reuși să taie în carne vie, că va reuși să dea afară toți interlopii din poliție pentru că ar trebui să înceapă cu ai lor. Ar trebui să înceapă cu acești împuterniciți. În primul rând toți împuterniciții trebuie să plece. Dar ce faci cu structurile din subordinea lor? Veți vedea că și acolo sunt împuterniciți neîmputerniciți pe funcție. Iar legăturile bolnăvicioase de la Caracal cu clanurile de interlopi, cu clanurile de proxeneți, aceste rețele informale dintre polițiști sunt cancerul care macină Poliția Română. Ce încredere să am eu ca cetățean că Poliția îmi va găsi copilul răpit, pierdut, sechestrat dacă eu urmăresc acest listing din telefonul șefului adjunct al Poliției Caracal?!", transmite jurnalistul.