Klaus Iohannis: Guvernul să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei de la Caracal! Executivul să abroge modificările aduse legilor justiției și codurilor penale în ultimii doi ani!


Klaus Iohannis: Guvernul să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei de la Caracal! Executivul să abroge modificările aduse legilor justiției și codurilor penale în ultimii doi ani!

Președintele României Klaus Iohannis a făcut declarații după oroarea de la Caracal, George Dincă fiind cel care a recunoscut că a ucis cele două fete, Alexandra și Luiza. În jurul acestui caz, în privința Alexandrei cel puțin, vorbim despre incompetența Poliției Române, dar nu numai, suspiciunile planând atât în jurul procurorului de caz, a STS, dar și a persoanei care a primit apelurile de la 112 din partea Alexandrei Măceșanu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că regretă profund tragedia de la Caracal, în care instituțiile nu au reușit să salveze viața celor două fete. „Instituțiile statului nu au reușit să își facă datoria, este o realitate sumbră care nu mai poate fi schimbată. Cei vinovați trebuie aspru sancționați”, a spus șeful statului. Klaus Iohannis a invocat în discurs două instituții în jurul cărora planează suspiciunile incompetenței, Ministerul de Interne și STS: "Cei responsabili vor trebui aspru sancționați. De la Interne, de la STS, din toate instituțiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii".

„Guvernul ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiției, a codurilor, a instituțiilor, a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza. Ar fi un demers onest dacă ar veni de la oameni onești”, a mai declarat Iohannis, informeaz biziday.ro

Președintele a mai cerut abrogarea modificărilor aduse Legilor Justiției: Au masacrat legi, au dat afară oameni competenți pentru a numi apropiați, au scăzut pedepsele pentru infractori și au subordonat justiția. Politizarea MAI este o realitate din păcate. Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD. Efectele modificărilor legilor justiției trebuie reparate.

Redăm discursul integral al președintelui României:

„Bună seara!

Dragi români,

Încep această declarație prin a-mi exprima regretul profund față de tragedia de la Caracal, în care instituțiile nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să salveze viețile celor două tinere, curmate brutal. Sunt alături de familiile îndurerate și mă alătur românilor care și-au manifestat solidaritatea cu acestea în momentele grele prin care trec.

În aceste zile am comunicat constant cu autoritățile implicate și responsabile. Instituții ale statului român nu au reușit de această dată să își facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viață. Este o realitate sumbră care, din nefericire, nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancționați. De la Interne, de la STS, din toate instituțiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii. Dar pedepsele, oricât de severe și bine meritate ar fi, nu aduc viețile pierdute înapoi. Ce este însă obligatoriu să facem este să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

Nu mă voi pronunța pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei și a rapoartelor pe care le vom discuta, în mod foarte serios, în CSAT. În mod normal, însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Și resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii.

Călcarea în picioare a legilor justiției, a codurilor, a instituțiilor responsabile de siguranța cetățeanului a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situație. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni onești, care caută deschis și sincer soluții pentru rezolvarea situației. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenți pentru a-și numi apropiații în funcții, au scăzut pedepsele unor infractori și au vrut să își subordoneze politic toată justiția pentru a scăpa de răspundere, atunci când acești oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiție, atunci când fac apeluri ca și când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din păcate, o realitate în România anului 2019!

Există soluții. La CSAT voi cere Prim-ministrului, Ministrului Justiției și Ministrului de Interne să identifice soluții concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor și a procedurilor. În urma repetatelor intervenții asupra legislației penale și procesuale penale, precum și în contextul ultimelor acțiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situația în care cooperarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetățeanul român. Dacă autoritățile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalității, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză și nici nu justifică însă atitudinea celor implicați!

Legislația penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale și nu al apărării infractorilor. Voi cere Ministrului Justiției să analizeze de urgență în ce măsură se impun modificări ale legislației penale în privința percheziției, a procedurilor de acțiune atunci când viața sau integritatea fizică a unui cetățean este în pericol. De asemenea, se impune o analiză a legislației sub aspectul competenței materiale a parchetelor pentru infracțiunile de răpire și omor cu victime multiple.

Voi cere, de asemenea, în CSAT, Ministrului Justiției să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT după modelul competenței materiale a unor instituții occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracțiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât, la acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu și fapte precum crime de acest tip, care prezintă o gravitate la fel de mare.

Sunt soluții punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu știe ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să își asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii și să adopte soluțiile pe care oamenii competenți din sistemul de justiție le știu.

Societatea românească s-a trezit, este implicată și reacționează! Problema reală este că, dincolo de această criză, statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani. Prima și cea mai importantă zonă – legile justiției și toate prevederile pe care am încercat să le amân cât mai mult, dar pe care nu am putut sa le opresc în totalitate. Multe dintre ele au produs deja efecte, iar aceste efecte trebuie reparate.

Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decență. Și le mai cer ceva celor de la PSD și ALDE - abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii doi ani legilor justiției și codurilor penale. Este un pas obligatoriu – pe care nu îl mai cerem doar noi, Comisia de la Veneția și toate vocile competente din sistemul de justiție. Îl cer și românii, afectați de efectele cumplite ale incompetenței și corupției PSD.

Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta. Și care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de întărirea statului, pentru ca drepturile românilor să poată fi protejate și garantate cu adevărat. Românii cinstiți muncesc din greu, plătesc taxe multe, și așteaptă să fie respectați și protejați la ei acasă, așa cum este protejat și respectat orice cetățean european. Statul român poate face asta dacă este eliberat de incompetență, de clientelism, de corupție și de aroganță!

Vă mulțumesc!”, a declarat Klaus Iohannis. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.