Premierul României Viorica Dăncilă reprezintă candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Amintim că PNL îl va trimite pe Klaus Iohannis în cursa către Cotroceni, iar USR-PLUS pe Dan Barna.
În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu politologul Andrei Țăranu pentru a analiza cine are șansele cele mai mari pentru un mandat de președinte al României. Astfel, întrebat între cine și cine se prefigurează disputa în turul II al alegerilor prezidențiale, analistul politic a atras atenția că Viorica Dăncilă nu are șanse să ajungă în cursa finală către Cotroceni din mai multe motive, dar, cu toate acestea, lui Klaus Iohannis i-ar conveni mai mult o competiție cu premierul României decât cu Dan Barna în turul II. Astfel, profesorul universitar a lansat scenariul conform căruia este posibil ca PNL să aibă o strategie pentru a o ajuta pe Dăncilă să ajungă turul II, însă PSD nu este interesat să câștige alegerile prezidențiale.
"Din punctul meu de vedere, la o analiză strict politică, doamna Dăncilă nu are posibilitatea să intre în turul II. Asta pentru că istoria recentă a domniei sale nu arată că are capacitatea de a strânge un număr impresionant de voturi, iar dacă PSD s-ar strădui pentru asta probabil că doamna Dăncilă nu are suficient de mult suflu astfel încât să tragă partidul și, mai mult decât atât, să poată să fie o contracandidată coerentă în raport cu ceilalți candidați. Pe de altă parte însă, trebuie spus că pentru domnul Iohannis doamna Dăncilă în turul II ar fi o variantă mult mai bună decât Barna. În acest condiții, este foarte probabil ca PNL să găsească o strategie prin care să limiteze accesul USR-ului la diverse teme pentru a permite PSD-ului să își strângă rândurile și să intre în campanie astfel încât să o ducă pe doamna Dăncilă în turul II. Dar din punctul meu de vedere PSD nu este interesat să câștige aceste alegeri prezidențiale", a precizat analistul politic.
Totodată, chestionat de ce nu mai are PSD o miză din alegerile prezidențiale, Andrei Țăranu a subliniat că partidul de la putere s-a obișnuit cu Iohannis la Cotroceni și, de altfel, destul de mulți primari și președinți de consiliu județean din PSD pun accentul pe alegerile locale având nevoie de bani, de resurse, iar astfel strategia formațiunii social-democrate este ori să rămână la guvernare și să aibă un personaj șantajabil precum Dăncilă în calitate de premier, ori să găsească o formulă prin care să influențeze în 2020 guvernarea precum cazul Cioloș din 2016.
"Pentru că PSD a văzut deja de multă vreme că poate să guverneze și într-un sistem de coabitare. În al doilea rând, PSD s-a obișnuit cu domnul Iohannis la Cotroceni, motiv pentru care dacă ar avea o miză într-adevăr pentru prezidențiale ar fi trebuit să pună o personalitate foarte importantă și foarte puternică care să tragă partidul. De asemenea, urmează alegerile locale și sunt destul de mulți primari și președinți de consiliu județean care își apără cu disperare posturile. În aceste condiții, aceștia își strâng bani și își strâng resursele pentru acele alegeri și nu pentru alegerile prezidențiale care reprezintă alegeri emoționale, dar a căror miză politică nu este atât de mare în contextul general pentru că ceea ce-i interesează pe cei de la PSD este fie să rămână la guvernare, varianta cea mai optimistă, fie să poată să influențeze guvernarea într-un fel sau altul începând cu 2020. Așadar, pentru ei guvernarea este mult mai importantă decât prezidențialele și atunci cel mai bine pentru ei este să aibă un personaj precum doamna Dăncilă care să poată să fie șantajat, șantajabil odată ce pierde alegerile prezidențiale. Nu cred că vor renunța la doamna Dăncilă ca prim-ministru imediat după alegeri sau dacă vor face acest lucru o vor face cu garanția din partea lui Iohannis că vor influența guvernarea așa cum s-a întâmplat în timpul guvernării Cioloș. Cam asta ar putea să fie strategia celor de la PSD pentru că altfel sunt foarte puține șanse ca doamna Dăncilă să aibă o asemenea transformare în limbaj, comportament și guvernare astfel încât să poată să capaciteze 50% + 1 din cei care se vor prezenta la vot pentru a câștiga alegerile", a mai spus politologul.
De asemenea, întrebat cine are prima șansă într-un tur II Klaus Iohannis vs. Dan Barna, Andrei Țăranu a tranșat scurt răspunsul transmițând că actualul președinte al României este favorit pentru al doilea mandat la Cotroceni, întrucât funcția prezidențială oferă un fel de confort electoral celui care o deține.
"Fără discuții Klaus Iohannis. Klaus Iohannis este președinte. În România și nu numai cei care sunt deja președinți au șanse să strângă foarte multe voturi chiar dacă în anumite situații pierd alegerile și mă refer la Ion Iliescu în 1996. Dar uitați-vă la Traian Băsescu în 2009 care chiar dacă pleca cu șansa a doua a reușit să strângă totuși un număr impresionant de voturi chiar atunci când părea să fie aproape complet lipsit de șanse. Astfel, funcția prezidențială oferă un fel de confort electoral celui care o deține", a menționat profesorul universitar.
Pe final, chestionat pe ce teme îl poate ataca Klaus Iohannis pe Dan Barna, căci cel din urmă menționat nu a fost la guvernare, Andrei Țăranu a evidențiat că președintețe în funcție va lansa săgeți nu către persoana președintelui USR, ci către USR-PLUS din varii motive expuse în cele ce urmează:
"Nu cred că vor fi teme în ceea ce-l privește pe domnul Barna personal, ci vor fi în ceea ce privește USR-PLUS că nu are niciun mesaj, că nu are niciun program, că nu poate să livreze un mesaj, un discurs coerent la adresa puterii și în privința relațiilor internaționale. În al doilea rând, Klaus Iohannis, așa cum ați văzut, încearcă să preia și tema Laura Codruța Kovesi de la domnul Cioloș și de la domnul Barna, motiv pentru care va prelua din nou pe la mijlocul campaniei tema justiției, a imunității parlamentare ș.a.m.d.", a conchis Andrei Țăranu în exclusivitate pentru Podul.ro.