LOVITURĂ cumplită pentru Putin, KGB și GRU: cea mai mare SCURGERE de informații din istoria serviciilor de informații rusești!


  • ACP
  • Jul 21, 2019 15:39
  • 3944
LOVITURĂ cumplită pentru Putin, KGB și GRU: cea mai mare SCURGERE de informații din istoria serviciilor de informații rusești!

Zilele trecute, Rusia a suferit o lovitură fantastic de grea – de la Sitek, un contractor al FSB (Serviciul Federal de Securitate) care se ocupă de programe și rețele cibernetice, au fost sustrași 7,5 terabiți de date, ceea ce reprezintă cea mai mare scurgere de informații din istoria serviciilor de informații ruse.

”0v1ru$”, entitatea care a produs breșa și a sustras informațiile, a trimis parte din informațiile copiate către mai mulți jurnaliști și publicații, dar a și șters din computerele Sitek baza de date rămasă. Printre informațiile sustrase se află unele extraordinar de importante pentru serviciile de informații ruse, care duc un razboi informatic deschis cu NATO, cu Statele Unite și cu fiecare țară membră a Uniunii Europene în particular.

Chiar la mijlocul lunii acesteia a fost înregistrată cea mai mare scurgere de informații din Bulgaria, 5 milioane de oameni având datele furate în urma unui atac informatic de mare anvergură venit din Rusia. Presa rusă spune despre atac că s-ar datora achiziționării unor avioane de luptă americane F16 de către armata bulgară, lucru care ar fi înfuriat Kremlinul, dar rușii au mai atacat sistematic și alte țări, fără să aibă motive imediate – mai multe detalii AICI.

Asta fac ei, cu și fără motive. De exemplu, în octombrie 2018, miniștrii pentru Apărare ai NATO au fost informați că într-o acțiune a serviciilor de contrainformații olandeze, în cooperare cu cele britanice, a fost oprit un atac cibernetic general al Rusiei asupra Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice cu sediul la Haga, în cursul căreia au fost arestați 4 agenți ai servicului militar rus de informații, GRU – mai multe detalii AICI.

Despre aplicația Faceapp, produsă de compania rusă Wireless Lab și lansată în 2017, au fost de asemenea făcute acuzații întemeiate că ar sustrage datele milioanelor de utilizatori, pentru ”nevoile” serviciilor ruse de informații.

Dar acum, în sfârșit, lucrurile au mers împotriva rușilor. În cursul acțiunii entității ”0v1ru$” au fost sustrase și apoi date publicității proiectele unității militare Nr. 71330, despre care experții de la Centrul Internațional de Apărare și Securitate din Tallinn, Estonia, spun că face parte din Centrul 16 al FSB, care se ocupă tocmai de spionajul radio-electronic, Centru care s-a ocupat de atacul informatic dat asupra militarilor și ofițerilor de informații din Ucraina, în martie 2015, via e-mail. De asemenea, a fost aflată adresa sediului unde lucrează cei de la Sitek, adresa unde s-a situat inițial Administrația 16 a KGB, apoi, după căderea URSS, sediul Agenției Federale pentru Comunicații și Informații a Guvernului, care a fost închisă în 2003, iar serviciile sale au fost împărțite între alte agenții.

Altă dezvăluire făcută în urma aflării informațiilor din serverele Sitek este legată de Proiectul Nautilus, creat pentru a sustrage date despre utilizatorii serviciilor rețelelor de socializare, despre care datele găsite arată că ar fi costat statul rus, între anii 2009 și 2010, suma de 18,5 milioane ruble.

O versiune mai sofisticata a Proiectului Nautilus, numit Nautilus-S, a fost creat, tot la cererea serviciilor de informații ruse, pentru a fi aflate date despre utilizatorii browserului Tor. Acest browser era cunoscut că face imposibilă identificarea utilizatorilor și că facilitează accesul la rețelele de dark net, dar încă din anul 2014, câțiva specialiști de la Universitatea Karlstad și Suedia descoperiseră că existau 19 conexiuni ostile la browserul Tor, care făceau posibilă sustragerea de informații, din care 18 erau controlate direct din Rusia.

Rețelele de torrent erau, de asemenea, în atenția Sitek, pentru a fi identificați utilizatorii și pentru sustragerea datelor acestora – mai multe detalii AICI.

Lovitura dată rușilor vine exact înainte de intrarea în vigoare a controversatei legi a ”Internetului suveran – RuNet”, care va da Kremlinului puteri de control total asupra internetului din Rusia, inclusiv de a decupla toată țara de legătura cu exteriorul în cazul unor amenințări informatice ori de alt fel.

Federația Rusă – notorie ca agresoare în domeniul informatic – a suferit o meritată lovitură usturătoare ale cărei efecte ar trebui să se facă simțite mult timp de aici înainte.

Asta se adaugă altei scurgeri de informații de anii trecuți, deosebit de utilă țărilor care suportă amenințările și agresiunile Rusiei, anume cea care a conținut ”Lista lui Dughin”, unde sunt enumerați cei care, conștient sau nu, erau și sunt utili Kremlinului în războiul dus împotriva lumii libere și a țării noastre în particular – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.