Expertul în probleme de constituționalism Ioan Stanomir radiografiază, într-un editorial pentru Contributors, starea în care se află România, în prezent, din punct de vedere politic. Concret, profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București atrage atenția că actuala Constituție a României trebuie schimbată, căci regimul politic ce se bazează pe prezenta configurație constituțională este epuizat.
Tototată, politologul subliniază că schimbarea în bine a României nu se produce doar prin condamnarea unui singur infractor, ci este necesară o radiografie la rece a statului român prin care să se conștientizeze că involuția este dramatică.
Mai mult, Ioan Stanomir reliefează că românii nu trebuie să aștepte oameni providențiali care să producă schimbarea, ci energia trebuie concentrată către reforma la nivel instituțional. Astfel, constituționalistul invocă exemplul fondatorilor SUA, care reprezintă modele de maximă înțelepciune politică ce au edificat un sistem format din instituții capabile să supraviețuiască și să dezvolte statul. Rezultatul reformei statului dorite de politologul Ioan Stanomir ar fi, fără doar și poate, lichidarea PSD.
Redăm un fragment din editorialul lui Ioan Stanomir:
"Lecţia lunilor din urmă este una cât se poate de clară. Schimbarea de adâncime implică cu mult mai mult decât condamnarea unui infractor sau apelul la regenerarea elitei politice prin apelul la oamenii imaculaţi ai viitorului. Lecţia lunilor din urmă este legată de acceptarea diagnosticului lucid asupra stării noastre de fapt, ca stat: involuţia este dramatică, efectele sunt de o gravitate fără precedent, iar absenţa capacităţii de a imagina o alternativă poate face ca aceste schimbări să devină ireversibile.
Statul român al anului de graţie 2019, nereformat, clientelar şi dominat de o oligarhie ce pătrunde în domeniile puterii judecătoreşti şi ale justiţiei constituţionale, se fondează pe un model constituţional a cărui conservare nu poate avea alt efect decât perpetuarea acestui control. Regimul nostru constituţional actual este responsabil pentru impasul cu care ne confruntăm. Acest regim nu poate oferi pârghiile elementare spre a permite rezolvarea crizelor şi şansa unei guvernări transparente.
De aceea, apelul la amendări parţiale, oricât de bine intenţionate, ale legii fundamentale este unul sortit eşecului. Constituţia actuală a României nu mai poate fi amendată: ea trebuie să lase loc unei alte organizări, întemeiate pe alte principii şi susţinută de alte valori şi proceduri. Degradarea de acum nu are nimic întâmplător, ci reflectă epuizarea unui sistem politic. (...) Analiza derivei României este primul pas în acest parcurs al schimbării. Identificarea soluţiilor concrete trebuie să vină ca un al doilea pas, sub semnul lucidităţii şi al pragmatismului. Nu oameni providenţiali, ci edificarea de instituţii capabile să supravieţuiască şi să dezvolte: merită să medităm la maxima de înţelepciune politică validată,acum mai mult de două secole, de fondatorii Statelor Unite. (...) Reforma statului este condiţia obligatorie a lichidării ipotecii istorice a partidului-stat", a scris Ioan Stanomir.