Unul dintre cele mai văzute și comentate filme ale momentului, seria Cernobîl, ne-a reamintit situația îngrozitoare în care a fost pusă jumătate din Europa de incapacitatea celor de la Moscova de a acționa rapid, din cauza prejudecăților politice comuniste, în cazul exploziei centralei nucleare despre care amintește filmul.
Cum întreaga politică a comuniștilor era mincinoasă și criminală, în cazul exploziei centralei de la Cernobîl autoritățile au acționat conform acestor caracteristici – în primul rând au mințit pe toată lumea că totul e în ordine, pierzându-se timp prețios în care puteau fi evacuați oamenii din zonele direct afectate, apoi au acționat cu nepăsare criminală, lucru care a dus la expunerea unui număr mare de ucrainieni, beloruși și europeni din Est la însemnate cantități de radiații. A urmat o explozie a bolnavilor de cancere, din cauza expunerii la un nivel foarte ridicat de radiații pentru o perioadă prea lungă.
Actuala conducere de la Kremlin se mândrește cu refacerea situației politice din perioada sovietică, când țara era puternică și temută, sau, după cum cred rușii, respectată. În consecință, există temerea legitimă că se acționează de multe ori cam la fel ca atunci, când apar situații limită.
Moartea echipajului submarinului scufundat Kursk, în anul 2000, a fost una dintre situațiile în care rușii au acționat exact ca în perioada sovietică – în loc să ceară ajutorul unor țări care puteau interveni mai eficient, cum ar fi fost Norvegia ori Marea Britanie, Kremlinul a preferat sa îi lase să moară pe marinari săi. La începutul lunii acesteia, un alt submarin rusesc a avut o problema tehnică ce a produs un incendiu în care au murit 14 marinari – mai multe detalii AICI.
Marina norvegiană a raportat că în urma acestui accident nu au fost detectate radiații peste limita normală, dar, în cazul revederii altui submarin rusesc scufundat cu 42 de marinari la bord, în urmă cu 30 de ani, Komsomoletk, norvegienii de la Institutul de Cercetări Marine au descoperit o situație foarte complicată luna acesta – pe una din conductele submarinului este eliminat în apă cesiu radioactiv la un nivel măsurat de 800.000 mai mare decât cel normal – mai multe detalii AICI. Însă faptul că epava se află la o adâncime foarte mare face ca radiațiile să nu ajungă la un nivel de unde să afecteze vreo zonă populată ori fauna marină.
Cam așa reușesc rușii să își securizeze tehnica nucleară și, în cazul ăsta, nu e de mirare că și centralele lor au din când în când probleme. Chiar pe 18 iulie presa din Rusia a anunțat că trei reactoare nucleare de la o centrală din Kalinin, localitate aflată la 350 kilometri de Moscova, au fost oprite de urgență. Reactoarele 1, 2 și 4 ale centralei au fost oprite în urma unui scurt-circuit, conform declarației celor de la Rosenergoatom.
Incidentul vine după ce vinerea trecută a fost oprit un alt reactor de la centrala din Beloiarsk, de un mecanism de siguranță. În ambele cazuri rușii au declarat că nivelul de radiații în centrale și în zonele înconjuratoare au rămas la limita normalului, dar cu siguranță că țările din jur au analizat dacă sunt detectate particule radioactive purtate de vânt, pentru că e greu de crezut că rușii ar anunța în timp util pericolul în cazul unui incident, analizând cum au acționat până acum – mai multe detalii AICI.