Jurnalistul Moise Guran a analizat pe blogul său decizia CCR potrivit căreia interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție nu poate fi trecută în Constituție.
Astfel, gazetarul a atras atenția că CCR a ignorat complet votul exprimat de români în data de 26 mai la referendumul pentru justiție, deși în 27 mai aceeași instituție a validat scrutinul. Cu toate acestea, Moise Guran și-a exprimat speranța că celelalte instanțe de judecată vor ține cont de rezultatul referendumului.
"Așadar Curtea Constituțională și-a băgat picioarele în votul exprimat de români pe 26 mai. O majoritate de 80% în favoarea interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție n-a contat. Pentru ca miștoul să fie total, CCR validase, pe 27 iunie, același referendum, ceea ce ar deschide desigur o serie de întrebări. Ele n-au sens, vă spun, e pierdere de vreme, căci această Curte Constituțională a devenit demult doar o secție a PSD al cărei singur rost în viață este să îmbrace în legaleză mesaje de dat la teveurile pesediste. (...)
(...) Eu sper că în caz de ceva amnistie (doamne-ferește!) instanțele de judecată să aplice rezultatul referendumului, nu prostia CCR, și să constate totuși că în România referendumul este expresia suveranității poporului", a scris jurnalistul.
Totodată, Moise Guran a evidențiat unui din cele mai negre aspecte ce survin în urma deciziei date de CCR și anume faptul că există riscul ca instituția menționată interior să își blocheze până și propria reformă pe viitor.
"Abuzarea de către CCR a expresiei “drepturi fundamentale sau a garanțiilor acestora” sugerează că pe viitor Curtea Constituțională va bloca și propria reformă. Păi nu e CCR garantul supremației Constituției? Constituția e, la o adică, o cărticică plină de drepturi și libertăți, deci CCR devine parte din pachetul de garantare al drepturilor fundamentale, deci e intangibilă. Invalidând un referendum al cărui prim scop a fost acela de a pune capăt pe cale pașnică, democratică, unui grav conflict dintre stat și societate, CCR tensionează din nou societatea, care a evitat totuși la limită o revoluție, o revoltă violentă. Când cetățenii și politicienii vor fi înțeles (nu-s departe) că nimic nu se poate repara în țara asta fără reforma CCR, iar dumnezeii pășitori pe țărâna strămoșească de la CCR vor bloca această reformă, ce ne mai rămâne de făcut?", a mai spus Moise Guran pe blog.