Pactul de coabitare din interiorul opoziției, înaintea prezidențialelor


Pactul de coabitare din interiorul opoziției, înaintea prezidențialelor

Sunt 3 ani de zile de când discutăm despre opoziția care trebuie unită, despre cum putem bate PSD doar împreună și despre cum interesul național este mai important decât calculele politice de culise. Între timp, opoziția a căpătat puteri sporite. A sosit și Pro România, iar ALDE e la un pas să intre în lupta dreaptă împotriva PSD. Nimic nu se aruncă, totul trebuie folosit, chiar dacă ne rămâne în gât sau ne vulnerabilizează pe termen lung.

Opoziția se va uni, nicio grijă, doar că puțin mai încolo, după prezidențiale, adică după ce își vor arunca lături în cap unii altora și vor distruge orice urmă de credibilitate a adversarului.

Eu gândesc pe termen lung și din cauza asta nu pot fi nici exaltată, nici grăbită, nici subiectivă. Eu știu că după 10 noiembrie 2019 va câștiga un singur om, dar va pierde o țară întreagă.

Pentru cei interesați de politică de 3 ani incoace, ce spun eu n-are niciun sens. Însă cei care știu ce s-a întâmplat din 2004 până azi îmi dau dreptate. Alianța D.A., PD, PLD, PDL, ARD, USL, PMP, noul PNL, toate sunt același lucru, doar că la un moment dat au candidat unii împotriva celorlalți și nu s-a mai putut repara nimic. Tăriceanu vs Băsescu, Stolojan vs Tăriceanu, Dragnea vs Orban, Antonescu vs Băsescu, chiar și PNL/PDL de azi, s-au spus lucruri peste care nu se poate trece, s-au creat traume și s-au distrus cariere politice. Electoratul s-a radicalizat și s-au dezvoltat, pentru prima dată, adevărate enclave în care votanții celorlalți nu au ce să caute.  La fel se va întâmpla și din decembrie încolo. Cum, Doamne, iartă-mă, să vină Barna și Iohannis și să-mi vândă alianța la locale după ce o să aflu despre Klaus că a fost cel mai slab președinte al României, a făcut jocul PSD, a trimis-o acasă pe Kovesi și e susținut de un partid care nu e în trendul european? Cum o să vină PNL să-mi explice că Cioloș e bun și partidul lui chiar e un PLUS, după ce s-au vândut socialiștilor și francezilor, după ce am stabilit că Cioloș a fost cel mai slab prim ministru pe care l-a avut țărișoara asta, iar USR este partidul LGBTQ+? Chiar nu vede nimeni ridicolul situației și cum suntem mințiți în față?

Dacă nu sunteți în stare să fiți uniți acum, când lupta se dă pentru un singur post, și ăla oricum a ajuns cam degeaba, cu un câștigător cert, ce veți face pentru peste 3000 de primării, zeci de mii de consilieri și alte funcții derivate?

Întotdeauna, în politică, faliile s-au unit atunci când au fost atacate din exterior, când au avut un dușman comun. Suspendările lui Băsescu au unit românii cum nu o va mai face niciun alt eveniment politic prea curând. Și din păcate nouă ne va lipsi dușmanul comun la aceste prezidențiale, și anume PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.