Un sondaj deferit publicității zilele trecute de publicația rusă Vedomosti arată că aproape 70% din cei care dețin o afacere în Rusia consideră că mediul din țara lor nu este favorabil pentru desfășurarea activității firmelor private – mai multe detalii AICI.
Primele cauze citate ar fi puterea scăzută de cumpărare și taxarea excesivă, alături de lipsa infrastructurii economice, de corupție și de felul în care funcționează justiția. Dincolo de asta, antreprenorii ruși nu sunt deloc optimiști nici când se gândesc la anii care vor veni, numai 20% din ei având convingerea că lucrurile se vor mai îndrepta în timp. Până aici a putut merge institutul de sondare de stat VTsIOM cu concluziile, dar publicația Vedomosti dă și declarația premierului adjunct al Rusiei, Maxim Akimov, care aduce lămuriri suplimentare pentru starea economiei private – ”oficialii nu au încredere în afacerile private, iar cei care dețin afaceri nu au încredere în stat”.
Nici nu putea fi altfel în țara mamă a comunismului, în care Stalin e considerat un personaj istoric pozitiv, iar Lenin, unul dintre cele mai importante personaje ale planetei - mai multe detalii AICI și AICI. Marile trusturi private, care beneficiază de susținerea statului, sunt deținute ori de foști kaghebiști, ori de actuali membri ai serviciilor secrete, dar și de mafioți conectați la camarila din jurul Kremlinului.
Evgheni Iasin, director al Școlii de Înalte Studii Economice, recunoște că statul susține numai un număr restrâns de afaceri mari conduse de un număr restrâns de afaceriști, dar Abbas Galiamov, politolog, este de asemeni citat de Vedomosti spunând că fiecare pas făcut către dezvoltarea economică a țării ar slăbi influența politică a președintelui! Asta pentru că antreprenorii vor un sistem juridic independent, timp în care Kremlinul se bazează pe poliție, pe servicii și pe întreg sistemul juridic pentru a-și menține puterea, ca în orice stat totalitar. Așadar, interesul țarului de la Kremlin nu poate fi decât acela de a-și ține țara nedezvoltată, pentru a o putea controla după voie.
Sondajul publicat de Vedomosti și preluat de Moskow Times nu aduce vreo mare revelație, dar reamintește ce fel de spațiu toxic pentru o viață liberă, decentă, a rămas fostul Imperiu al răului, promovat de propaganda Kremlinului ca parte a lumii civilizate și văzut de naivi utili ca o țară cu care se poate colabora, în care se poate avea încredere. Și tocmai țara asta, acest Mordor care trăiește aproape natural fascist-comunistoid, încearcă acum să preia parte din România veche, Basarabia, cu milioanele de români care trăiesc acolo și sunt dintr-o dată vizibili o mulțime de inși care, plătiți sau din pură și larvară ticăloșie, pretind că asta nu e un lucru neapărat rău.