Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a infirmat implicarea sa în emiterea actelor normative din domeniul justiției, referindu-se, printre altele, la înființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, la Legea privind recursul compensatoriu sau la modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, deși pe site-ul oficial al Ministerului există documente care îl contrazic.
Tudorel Toader a declarat într-o conferință de presă, vineri, la Iași, că își asumă tot ce a făcut în funcția de ministru, însă nu își asumă ce „au făcut alții”.
„În fosta calitate de ministru al Justiţiei, mi-am asumat tot ceea ce am făcut ca ministru şi tot ceea ce nu am făcut ca ministru. Nu mi-am asumat ceea ce au făcut sau ceea ce nu au făcut alţii, referitor la domeniul justiţiei. În acest sens am şase menţiuni. Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie a fost iniţiată la iniţiativa comisiei speciale din Parlament.
Deci, nu este, nu a fost iniţiativa ministerului sau ministrului Justiţiei, (n.r.- ci) a comisiei speciale (...). În al doilea rând, Legea privind recursul compensatoriu, despre care s-a tot vorbit şi se tot vorbeşte. Iniţiativa legislativă, ştiţi, sunt convins, că a fost formulată ca proiect de lege în noiembrie 2016 de către guvernul anterior, guvernul tehnocrat de la momentul respectiv.
Cu privire la această lege, în martie eram ministrul Justiţiei, proiectul de lege a intrat în dezbatere parlamentară şi sub semnătura mea am transmis de la ministerul Justiţiei, prin Guvern, la Parlament, avizul negativ. Am arătat că legea se abate de la iniţiativă, că legea are incoerenţe (...), prin urmare Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ la modificările pe care legea le-a avut la iniţiativa, sigur, parlamentară.
Când aceeaşi lege a ajuns în controlul de constituţionalitate, Ministerul Justiţiei, iarăşi sub semnătura mea directă, a opinat că legea este neconstituţională şi am arătat motivele de neconstituţionalitate, ceea ce înseamnă că la momentul respectiv, atât în procesul de elaborare, cât şi în momentul controlului de constituţionalitate, am dat aviz negativ, respectiv de neconstituţionalitate”, a afirmat Tudorel Toader, citat de Agerpres.
În opoziție cu spusele fostului ministru de Justiție, jurnalistul Ionel Stoica atrage atenția că „Tudorel Toader dezinformează cu nonșalanță rarisimă”, deoarece pe site-ul oficial al Ministerului de Justiție (puteți consulta AICI) există declarații de la o conferință de presă din august 2017, în care anunța principalele modificări propuse la Legile Justiției și faptul că vrea înființarea unei „direcții specializate, în cadrul Ministerului Public, cu competența exclusivă pentru efectuarea urmăririi penale în cazul infracțiunilor săvârșite de către magistrați, precum și trecerea Inspecției Judiciare ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiției”.
„Mai mult, el dorea înființarea unei direcții, nu a unei secții, pe modelul DNA și DIICOT. Cred că fost primul demnitar care a vorbit în spațiul public despre SS. Ulterior, proiectul a fost preluat de Florin Iordache. Plus că voia ca Inspecția Judiciară să treacă în subordinea Ministerului Justiției”, a mai scris jurnalistul.