UPDATE Augustin Zegrean revine cu noi precizări: Se vor rejudeca numai procesele care nu au primit o decizie definitivă!


UPDATE Augustin Zegrean revine cu noi precizări: Se vor rejudeca numai procesele care nu au primit o decizie definitivă!

UPDATE

În urma apariției comunicatului CCR, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a revenit asupra analizei inițiale. Concret, întrebat într-o emisiune la TVR 1 dacă Liviu Dragnea iese din pușcărie, Zegrean a negat această posibilitate subliniind că doar procesele în care nu a există o soluție definitivă vor fi afectate, cum ar fi cel al lui Vâlcov care se va relua de la capăt. 

"Nu, pentru că dacă citiți cu atenție comunicatul Curții, spune acolo că se vor rejudeca numai procesele în care, încă nu au primit o soluție definitivă. Deci dosarele de dinainte de ianuarie 2019, care încă nu au primit o decizie definitivă. Deci dosarele în care s-a pronunțat o decizie definitvă nu vor beneficia de dispoziția acestei decizii. De exemplu, dosarul lui Darius Vâlcov, care nu are decizie definitivă, se va relua de la capăt", a menționat Zegrean, potrivit stiripesurse.ro

ȘTIREA INIȚIALĂ

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, vine cu vești proaste după decizia favorabilă sesizării lui Florin Iordache dată miercuri de Curtea Constituțională. 

CITIȚI ȘI: CCR a admis sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate în cazurile de corupție

Concret, juristul a invocat episodul în care a fost luată o decizie similară în cazul completelor de 5 judecători, efectul fiind la acel moment eliberarea inclusiv a celor condamnați definitiv: "au fost eliberați din închisoare pentru că li s-a aplicat și lor decizia Curții Constituționale. Situația este similară acum, de aceea nu este mare mirare că s-a dat această decizie, pentru că suntem în aceeași situație ca la completurile de cinci, doar că acum e vorba de cele de trei".

"Eu cred că şi de această dată Curtea Constituţională a pronunţat o decizie într-o situaţie în care nu era conflict juridic de natură constituţională. Nu întotdeauna când judecătorul nu respectă legea ne aflăm într-un conflict între Justiţie şi Parlament pentru că sunt căi de atac şi se poate apela la ele. Consecinţele vor fi aceleaşi ca şi data la care s-a pronunţat conflictul în privinţa completelor de 5 judecători - adică toţi cei care sunt în executarea pedepsei vor fi puşi în libertate, iar cei care încă nu au fost judecaţi se vor schimba completele şi vor alcătui completele după dorinţa celor care au formulat această sesizare… Şi, dacă nu va fi constatată împlinirea termenelor de prescripţie, vor fi din nou condamnaţi sau nu vor mai fi condamnaţi pentru că noul complet va aplica altfel legea. Practic se ia de la capăt tot ce s-a judecat din 2012 încoace de Înalta Curte în completul de 3 judecători", a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

”În mod normal, vor beneficia toți cei care au fost judecați de complete de 3 de la Înalta Curte, pentru că la alea se referă decizia. Este vorba de 180 de dosare care au fost judecate în perioada asta. Așteptăm motivarea. Dacă ne uităm la precedenta decizie, cea de la 5 judecători, atunci au fost eliberați și cei care erau deja condamnați definitiv.

Au fost eliberați din închisoare pentru că li s-a aplicat și lor decizia Curții Constituționale. Situația este similară acum, de aceea nu este mare mirare că s-a dat această decizie, pentru că suntem în aceeași situație ca la completurile de cinci, doar că acum e vorba de cele de trei", a spus Augustin Zegrean la Realitatea TV.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.