CCR a admis miercuri sesizarea lui Iordache privind completurile de 3 judecători de la ÎCCJ, acestea fiind astfel nespecializate pe cazuri de corupție și neconstituționale. În acest context, USR, prin liderul Dan Barna, a reacționat virulent și tranșant solicitând de urgență reformarea CCR, depolitizarea instituției, inclusiv prin măsura conform căreia cei numiți ca judecători ai Curții Constituționale să nu fi fost membru în vreun partid politic în ultimii 9 ani.
Totodată, Dan Barna a făcut un bilanț al CCR în actuala formă: "Curtea, în componența sa actuală, a ajutat la dezincriminarea unor fapte de corupție, a limitat atribuțiile președintelui României și a tras concluzii despre ce dosare trebuiau procurorii să claseze. În speța de față, degeaba au fost aduse argumente potrivit cărora toți judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt specializați în materie de corupție. CCR, în actuala componență colorată politic, a decis să-i ajute pe toți infractorii judecați în ultimii 16 ani pentru fapte de corupție".
CITIȚI ȘI: CCR a admis sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate în cazurile de corupție
”Uniunea Salvați România constată că Justiția din România a primit o nouă și devastatoare lovitură, prin intermediul Curții Constituționale politizate, doar pentru ca infractori din partidele la putere să nu răspundă pentru faptele de corupție comise. Decizia de astăzi a Curții Constituționale, la sesizarea lui Florin Iordache, servitorul credincios al lui Liviu Dragnea, arată de ce este esențial pentru statul de drept și democrația din România să fie adoptată propunerea USR de reformare a CCR, prin introducerea condiției ca persoanele numite judecător constituțional să nu fi fost membru în vreun partid politic în ultimii nouă ani", a transmis USR.
„Este o nouă decizie dintr-un șir mai lung de decizii care au arătat că actualii judecători ai Curții Constituționale au îndepărtat instituția de la rolul său fundamental de gardian al Constituției. În ultimii ani, CCR a fost transformată într-un jucător politic, într-un actor cheie pus în slujba intereselor PSD și ale lui Liviu Dragnea. Curtea, în componența sa actuală, a ajutat la dezincriminarea unor fapte de corupție, a limitat atribuțiile președintelui României și a tras concluzii despre ce dosare trebuiau procurorii să claseze. În speța de față, degeaba au fost aduse argumente potrivit cărora toți judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt specializați în materie de corupție. CCR, în actuala componență colorată politic, a decis să-i ajute pe toți infractorii judecați în ultimii 16 ani pentru fapte de corupție”, a declarat președintele USR, Dan Barna.
Amintim că în data de 15 aprilie juriștii Uniunii Salvați România, senatorul George Dircă, deputatul Silviu Dehelean, deputatul Stelian Ion și candidatul USR la alegerile europarlamentare Vlad Gheorghe au conturat un proiect de reformare a CCR. Vă redăm ideile din proiectul de reformare a CCR:
"Conștienți de faptul că prevederile constituționale care reglementează organizarea și funcționarea Curții Constituționale s-au dovedit falimentare și au permis transformarea CCR într-un instrument obedient în mâna politicienilor, înțelegând importanța acestei instituții fundamentale pentru buna funcționare a democrației, propunem o reformă a Curții Constituționale echilibrată, în care niciuna dintre puteri să nu le poată domina pe celelalte, iar latura tehnico-juridică a Curții Constituționale să nu fie subminată de latura sa politică.
În prezent, Curtea Constituțională se compune din nouă judecători, trei fiind numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României. Numirile sunt făcute exclusiv de politicieni, legislativul numind 2/3 din totalul judecătorilor CCR, iar puterea judecătorească nu are niciun rol în procedura de numire. Dominația legislativului asupra celorlalte puteri, din perspectiva numirilor judecătorilor constituționali, este evidentă.
Pentru aceste motive propunem ca toate puterile din stat să contribuie la numirea judecătorilor constituționali. Vrem ca și puterea judecătorească să fie implicată, în mod consistent, în această procedură.
Concret, propunem:
I. Creșterea numărului de judecători ai Curții la doisprezece, cu vot decisiv la președintele CCR
a. Șase judecători să fie aleși de magistrați prin scrutin general
b. Trei să fie numiți de Președinte
c. Trei să fie aleși de Parlament, cu votul a 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor;
II. Interzicerea ocupării funcției de judecător constituțional de către persoane care au fost membri în partide politice în ultimii 9 ani, anteriori numirii/alegerii;
III. Creșterea vechimii în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani;
IV. Președintele CCR nu poate fi reales în această funcție;
V. Toate atribuțiile CCR vor fi prevăzute în mod limitativ de Constituție, neputându-se adăuga alte atribuții prin lege organică;
VI. Eliminarea atribuției de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională;
VII. Eliminarea posibilității de pronunțare a unor decizii interpretative pentru a înlătura tendința CCR de a-și aroga atribuții de legiuitor pozitiv", se arată pe site-ul USR.