PSD încearcă să captureze inițiativa "Fără penali". Planul ascuns al coaliției PSD-ALDE, dezvăluit de un deputat


PSD încearcă să captureze inițiativa "Fără penali". Planul ascuns al coaliției PSD-ALDE, dezvăluit de un deputat

Parlamentarii coaliției PSD-ALDE încearcă să captureze inițiativa cetățenească ”Fără penali în funcții publice”. Concret, parlamentarii din PSD și ALDE au depus marți propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei în sensul inițiativei "Fără penali".

O parte din prevederile proiectului: 

1. „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

2. Modificarea articolului 94, litera d) în sensul că preşedintele României acordă graţierea individuală, dar „nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”.

3. „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale, nu pot reglementa în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi regimului executării acestora, precum şi al organizării judiciare şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

De altfel, deputatul USR Silviu Dehelean trage un semnal de alarmă privind demersul PSD și îi atenționează pe români să nu se lase păcăliți întrucât coaliția de la putere are de fapt o agendă ascunsă prin care urmărește două lucruri pe care le puteți regăsi în următorul comunicat: 

"La ședința Comisiei juridice am aflat că PSD a depus o propunere de revizuire a Constitutiei care cuprinde, printre alte prevederi, și textul inițiativei cetățenesti „Fără penali în funcții publice”.

Nu vă lăsați pacăliți! E doar o parte din planul lor de a se reabilita, încercând în același timp să o folosească pentru scopurile lor ascunse.

Apoi, PSD și ALDE au votat amânarea de pe Ordinea de zi a inițiativei cetățenești „Fără penali in funcții publice” și au stabilit să o dezbată la pachet cu proiectele de revizuire depuse pe de o parte de USR și PNL, pe de alta de PSD și ALDE în urma referendumului din 26 Mai.

Aceasta inițiativă nu ne aparține nici nouă și nici altor politicieni. Ea aparține celor peste un milion de oameni care au semnat pentru ea și au susținut-o.

Dacă va intra în dezbatere împreună cu alte prevederi, aceasta inițiativă cetățenească fără precedent atât pentru scena politică, cât și pentru societatea civilă din Romania, poate fi instrumentalizată în mod perfid de PSD:

- fie pentru a bloca orice revizuire constituțională și pentru a pierde această inițiativă în dezbateri parlamentare, prin extinderea demersului, astfel încât să nu mai aibă susținere politică;
- fie ca pârghie pentru a strecura modificări constituționale nocive, folosind popularitatea acestei inițiative", precizează Silviu Dehelean. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.