În primele cinci luni din acest an, nu mai puțin de 62.530 de firme și PFA-uri au fost radiate de la Registrul Comerțului, cu 75% mai multe decât anul trecut. Este un record pentru economia românească, un semnal de alarmă având în vedere că multe dintre aceste companii activează în domenii cu dezvoltare amplă pe orizontală, precum comerțul, industria prelucrătoare, transporturile și depozitarea.
Într-o economie în care blocajul financiar este prezent la scară largă, plata cu întârziere a facturilor fiind aproape generalizată, închiderea unei firme poate avea consecințe semnificative pe lanțul economic.
Cum peste 90% din firme sunt slab capitalizate, orice incident de plată fiind de natură să ducă la blocarea activității, dispariția a zeci de mii de firme poate avea consecințe semnificative.
Într-o economie în care consumul a ajuns să reprezinte principalul motor al economiei, comerțul se află în prim-plan, cu bune și cu rele. Tot mai mulți investitori deschid business-uri în acest sector, însă dincolo de câștiguri, de ratele de profit semnificative, acest sector reprezintă și cel mai provocator mediu de business, arată o analiză Sierra Quadrant. .
Întârzierile la plată, blocajul financiar, insolvențele, falimentele se țin lanț în acest sector, aflat pe primul loc în statisticile negative ale economiei. Și radierile sunt la un nivel semnificativ, comerțul atrăgând, de altfel, cele mai multe astfel de proceduri dintre toate domeniile de activitate.
Potrivit analizei Sierra Quadrant, 19.155 de firme și PFA-uri (V2008) erau radiate la finele lunii mai, un nivel dublu față de cel marcat de perioada similară din anul trecut (9446). Comerțul este urmat de agricultură, silvicultură și pescuit cu 11.665 societăți radiate, construcțiile cu 5984, industria prelucrătoare (4950), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4704), informaţii şi comunicaţii (2352) și transport și depozitare (2108).
,,În economia reală, provocările generate de întârzierile la plată, de inflație și evoluția cursului valutar, de criza forței de muncă și de creșterea costurilor operaționale afectează în mod semnificativ apetitul de business al investitorilor’’, afirmă analiștii de la Sierra Quadrant.
,,Semnalele externe, de la evoluția prețului petrolului la cel al aurului (refugiul preferat al investitorilor) și perspectivele unei posibile noi crize economice, vin să amplifice starea de expectativă pe care mulți dintre investitori au adoptat-o. Acest fenomen se va traduce tot mai mult într-o accentuare a blocajului financiar, o scădere a comenzilor în economie care, coroborate cu o potențială depreciere a leului și o creștere a prețurilor utilităților, de la carburanți la materiile prime, vor reduce în mod semnificativ dinamica economică. Nu este exclus, astfel, ca a doua parte a anului să marcheze o înrăutățire a climatului de business românesc’’, mai spun aceștia.