Augustin Lazăr, mărturisire incendiară despre Dosarul 10 august. Actulul șef al PG, interimarul plagiator Bogdan Licu, are o avere fabuloasă și o nevastă angajată la SRI


Augustin Lazăr, mărturisire incendiară despre Dosarul 10 august. Actulul șef al PG, interimarul plagiator Bogdan Licu, are o avere fabuloasă și o nevastă angajată la SRI

Într-o declarație pentru mainnews.ro, fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, sugerează că declinarea Dosarului „10 august” de la secţia Parchetelor militare la DIICOT este o încercare de tergiversare a cercetărilor. Lazăr mai crede că, dacă obţinea un al doilea mandat, cazul era soluţionat, aşa cum au fost soluţionate dosarele Mineriada şi Revoluţia din Decembrie 1989.

Întrebat cum comentează faptul că procurorii militari au declinat dosarul 10 august către DIICOT, Lazăr a arătat că „acum avem o nouă explicaţie a manipulării mediatice îndreptată împotriva procurorului general, calificat drept „procuror comunist”: pentru a bloca al doilea mandat al procurorului general, care ar fi implicat soluţionarea şi a dosarului 10 august, după cele privind Mineriada şi Revoluţia”, a mai declarat Augustin Lazăr pentru mainnews.ro.

Lazăr a arătat că s-a urmărit ca Parchetul General să aibă o conducere interimară, astfel încât să se poată „jongla” cu dosarele importante. „A existat interesul ca Ministerul Public să nu aibă o conducere consolidată pe mandat, iar rezultatul este cel urmărit. Şi care se vede”, a mai completat Lazăr.

Actualul procuror general interminar, Bogdan Licu, a mai fost în 2016 vreme de câteva luni în aceeași ipostază după demisia lui Tiberiu Nițu, implicat în scandalul coloanelor oficiale.

La vremea respectivă, dar și anterior, presa publicase articole ample despre lucrarea de doctorat plagiată a lui Licu, despre soție, angajată la SRI, despre proiectul de management plagiat și el, dar și despre averea sa uriașă care ar avea la bază niște împrumuri de sute de mii de euro de la nașul său, un om de afaceri inculpat pentru corupţie de DNA. DESPRE PLAGIAT AICI și AICI. Despre nașul lui Licu AICI.

Luju.ro, în 2012: „Pe perioada mandatului său la CSM, Bogdan Licu şi soţia sa, angajată a SRI, au devenit din ce în ce mai bogaţi. Foarte bogaţi. Atît de bogaţi încît să susţină credite foarte mari, să le şi plătească, să-şi achiziţioneze şi trei apartamente şi o garsonieră pe lînga casa de peste 200 de metri pătraţi de la Baloteşti-Ilfov, să aibă şi două Toyota: un Landcruiser şi un RAV 4, şi să pună şi deoparte mai mult de 10.000 de euro pentru „zile negre”. Salariul său bate de departe salariul Procurorului General al României şi nu mai vorbim de diferenţa şi mai mare faţă de salariul ministrului Justiţiei. Mai mult, Licu cîştigă din închirierea de imobiliare al căror proprietar este, aproape 37.000 de euro pe an…

Din declaraţia dată în anul 2005 reiese că procurorul Bogdan Licu nu avea conturi, nici active, nici datorii. Deţinea doar două terenuri (unul în sectorul 4, de 484 mp, şi altul la Mogoşoaia-698 mp – achiziţionat în 2004), un apartament de 90 mp, un Opel Vectra din 2000, vîndut în 2005 cu 1200 de euro, însă veniturile sale şi ale soţiei nu sunt cunoscute, pentru că rubrica e necompletată. În 2006, Bogdan Licu a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ales ca reprezentant al parchetelor de tribunal din ţară.

Declaraţia din 14.01.2010 – apar imobilele familiei declarate anterior, dar şi o chirie încasată anual, de 48.000 euro. Nu ştim care dintre imobile au fost închiriate, dar dacă punem cele trei apartamente plus garsoniera, ar fi trebuit să existe contracte de închiriere de cel puţin 1000 de euro lunar! Pentru prima dată, pentru că legea impunea din 2010 sancţiuni dacă nu se completa rubrica ”venituri salariale „apare şi salariul lui Bogdan Licu, egal cu 232.293 lei! La un calcul rapid, asta înseamnă vreo 19.358 lei pe luna! Adica, 190 de milioane lei vechi pe lună! Acestea nu au fost, însă, niciodată, date exemplu de televiziuni drept salarii „nesimţite”!

Declaratia din 02.11.2010 – apar cele două terenuri (Baloteşti-agricol plus intravilan) şi Mogoşoaia, casa de 250 mp, apartamentul de 90 mp din 2003, apartamentul de 113 mp din 2008, apartamentul de 60 mp din 2008 (care nu apare în declaratia din 2008) şi garsoniera de 40 mp, din 2008. Pentru prima dată apare şi un cont deschis la Alpha Bank în 2007, de 13.838 RON şi un card de 4581 RON din 2008. În schimb, nu mai apare creditul de 24.000 euro, acesta fiind plătit!

Declaraţia din 14 iunie 2011– apar terenurile sus-menţionate, casa, cele trei apartamente şi garsoniera. În locul primului Toyota, vîndut cu 61.274 lei, luat în leasing apare altul, tot în leasing pînă în 2015, dar cu an de fabricaţie 2010, şi alături de el, cealaltă Toyota RAV 4. Contul de la Alpha Bank se ”îngraşă” cu 7027 lei, iar alături de acesta apare şi un alt cont în valuta, de 13.704,40 euro.

Numai că aici asistam la ceva foarte interesant: persoana fizică Tudor Mircea, cel căruia avea să-i dea 125.000 euro, împrumutaţi pînă în 2012, apare cu aceeaşi sumă, dar cu termenul de scadenţă a împrumutului mărit la anul 2014.

Acelaşi Tudor Mircea îl mai împrumută pe Bogdan Licu cu fabuloasa sumă de 200.000 de euro, cu scadenţa în 2020!În total, familia Licu este împrumutată la acesta cu 325.000 euro”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.