Avertizând că Rusia se va implica intens în lupta pentru Cotroceni, susținându-l pe ministrul PSD-ist Eugen Orlando Teodorovici (foto, sursa Epoch Times România), suspectat de legături cu Kremlinul, diplomatul, politologul și profesorul Radu Carp se întreabă, pe Facebook, cine a sfătuit-o pe Viorica Dăncilă să-l propună pe controversatul Ioan Mircea Pașcu – a cărui carieră se întrepătrunde cu fosta Securitate (mai exact, DIE) și care a fost factorul decisiv al semnării tratatului cu URSS, în 1991 – pentru poziția de comisar european.
De asemenea, Carp susține că Teodorovici – care e în cărți pentru o candidatură la Cotroceni din partea PSD – ”este candidatul sprijinit indirect de Rusia. Rolul său în Banca Internațională a Investițiilor arată foarte clar ce interese sunt în spatele acestui candidat”.
Podul.ro vă prezintă comentariul lui Radu Carp.
”Un aspect foarte interesant al Congresului PSD este renunțarea și apoi reintrarea în cursă a domnului Teodorovici. Poziția de președinte executiv îi asigură nominalizarea pentru alegerile prezidențiale.
În acest context, este greu de prevăzut cine va intra în turul II. Bazinele electorale PNL, PSD, respectiv USR - PLUS sunt relativ egale.
Teodorovici este candidatul sprijinit indirect de Rusia. Rolul său în Banca Internaționala a Investițiilor arată foarte clar ce interese sunt în spatele acestui potențial candidat.
În acest fel, în premieră, Rusia va arbitra viitorul Președinte al României - este greu de spus în acest moment pentru cine vor vota în turul II cei care vor vota în turul I pentru candidatul PSD, Teodorovici.
Vor fi alegerile cele mai clar influențate de evoluțiile în plan extern - toți cei trei candidați care vor reprezenta principalele bazine electorale vor profita sau vor fi dezavantajați, după caz, de aceste evoluții.
Nu întâmplător, în aceeași zi doamna Dăncilă a solicitat ca domnul Ioan Mircea Pașcu, factorul decisiv pentru semnarea tratatului cu URSS după prăbușirea URSS în 1991, să ia locul doamnei Corina Crețu în Comisia Europeană, după ce cu o zi înainte Juncker a avut rugămintea ca cele 5 poziții de comisar devenite vacante după alegerile europene să rămână vacante până când noua Comisie va intra în funcțiune.
Cine l-a asigurat pe Teodorovici că, odată reintrat în cursa pentru președinte executiv, va câștiga?
Cine a sfătuit-o pe doamna Dăncilă să îl propună pe domnul Pașcu?”, întreabă Radu Carp.
La rândul său, jurnalistul Mircea Marian (Newsweek România) trece în revistă, pe Facebook, o serie de aspecte sinistre din biografia lui Pașcu:
”Nota unui consilier al lui Gorbaciov de la discuțiile cu Ioan Mircea Pașcu - personajul desemnat de Dăncilă comisar european interimar, în locul Corinei Crețu - aflat în vizită la Moscova în martie 1991, pentru a pregăti tratatul bilateral cu URSS: <Potrivit notei lui Zagladin, Ioan Mircea Pașcu s-a plîns la Kremlin că PNȚCD, principalul partid de opoziție, creează greutăți Frontului Salvării Naționale. În spatele PNȚCD-ului s-ar află englezii. Concluzia lui Ioan Mircea Păscu era că “anumite forțe” din Occident sînt vinovate de tensiunile politice interne din România.
Pentru a face față “fortelor dușmănoase interne și externe”, Ioan Mircea Pașcu a cerut sprijin economic din partea URSS, prin sporirea cantității de gaze naturale livrate României, ceea ce ar reprezenta un ajutor acordat clasei muncitoare>!!!
Plus promisiunea că România, condusă de Iliescu, nu va deranja URSS-ul în relațiile cu Republica Moldova.
În afară de Clotilde Armand, n-am văzut nici un europarlamentar comentând această numire rușinoasă, a lui Ioan Mircea Pașcu, indiferent dacă ea va fi acceptată de Juncker sau nu”.