Deputatul "Mitralieră" încearcă să "mitralieze" justiția. Senatul a adoptat tacit un proiect de lege inițiat de Cătălin Rădulescu prin care se reduc termenele de prescripție pentru mai multe infracțiuni


Deputatul "Mitralieră" încearcă să "mitralieze" justiția. Senatul a adoptat tacit un proiect de lege inițiat de Cătălin Rădulescu prin care se reduc termenele de prescripție pentru mai multe infracțiuni

Senatul a adoptat, tacit, în şedinţa plenului de miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea alin.(1) al art.154 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, iniţiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, prin care termenele de prescripţie ale infracţiunilor pedepsite cu închisoare între 10 şi 20 de ani scad de la 10 la 8 ani, conform Agerpres.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 19 iunie, a fost citită miercuri în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Nicolae Moga.

Iniţiatorul mai propune ca termenul de prescripţie a răspunderii penale să fie de 4 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 10 de ani. Codul penal în vigoare prevede un termen de prescripţie de 8 ani pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeste 10 ani.

Proiectul mai stipulează că termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 3 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mică de 3 ani sau amenda. În prezent, Codul penal prevede un termen de prescripţie de 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat tacit, miercuri, alte 24 de acte normative al căror termen de dezbatere s-a împlinit pe 19, 21 si 22 iunie 2019.

Actele normative adoptate tacit vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor, for decizional în acest cazuri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.