Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) solicită reprezentanților puterii legislative și celei executive să pună în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneția.
Printre recomandările Comisiei de la Veneția, susținute de AMASP, se numără reducere drastică a folosirii ordonanțelor de urgență, libertatea de exprimare a magistraților, restabilirea echilibrului de numire în funcții de conducere a procurorilor, diminuarea influenței ministrului Justiției, desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
„Având în vedere opinia emisă de Comisia de la Veneția cu privire la OUG nr. 7/2019 și OUG nr. 12/2019 de modificare a pachetului de legi privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, AMASP solicită reprezentanților puterii legislative și puterii executive să pună în aplicare toate recomandările din cuprinsul opiniei, respectiv:
- reducerea drastică a folosirii ordonanțelor de urgență în procesul de legiferare și, în ceea ce privește reforma sistemului judiciar, adoptarea oricăror modificări viitoare în procedura legislativă normală.
- punerea în acord a legislației cu recomandările Comisiei din octombrie 2018, în special în ceea ce privește libertatea de exprimare a magistraților, răspunderea materială și procedurile de evaluare.
- restabilirea echilibrului în procedura de numire în funcții de conducere a procurorilor, prin eliminarea rolului pur formal sau consultativ al Președintelui României și al Secției pentru procurori din CSM.
- diminuarea influenței Ministrului Justiției în cariera procurorilor prin consolidarea rolului Secției pentru procurori din cadrul CSM și mărirea perioadei mandatelor în funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public.
- neaplicarea retroactivă a noilor criterii de selecție în cazul procurorilor care erau în funcție în momentul adoptării noilor prevederi legislative.
- desfiintarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, având în vedere lipsa unor motive clare pentru înființarea acesteia și lipsa evidentă de capacitate a secției în instrumentarea cauzelor complexe.
- crearea unor proceduri de numire a procurorilor în funcții de conducere în cadrul cărora Secția pentru procurori din CSM să aibă un rol cheie și pro-activ.
- respectarea dispozițiilor constituționale privind structura ierarhică a Ministerului Public și clarificarea dispozițiilor care au potențialul de a exclude structuri de parchet din această ierarhie sau din procedura de control a procurorului general al României.
- Soluționarea cu caracter definitiv (și nu doar amânarea) a problemelor create de scăderea vârstei de pensionare și mărirea perioadei de școlarizare în cadrul INM”, a scris AMASP pe Facebook.
Amintim că Comisia de la Veneția a transmis un nou raport dur privind situația justiției din România, luni. Astfel, Comisia de la Veneția a criticat frecvența cu care PSD-ALDE-UDMR a adoptat OUG pe justiție "în timp ce Constituția indică în mod clar că aceste acte normative ar trebui să fie măsuri excepționale".
Totodată, Comisia de la Veneția a atras atenția asupra felului în care a luat ființă Secția Specială și a felului în care funcționează în prezent, această instituție riscând să devină "un obstacol în fața luptei anticorupție și împotriva crimei organizate".
„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea
valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe
politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul
nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți
sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care
poate fi accesat
AICI.