Tranzacțiile demente ale lui Dăncilă cu partidul 4% al lui Tăriceanu. Rusofila „Renate Weber e mai toxică și mai agresivă decât acel rebut PNȚCD”


Tranzacțiile demente ale lui Dăncilă cu partidul 4% al lui Tăriceanu. Rusofila „Renate Weber e mai toxică și mai agresivă decât acel rebut PNȚCD”

Liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE s-au întâlnit, luni, la prima oră, pentru discuţii legate de funcția de Avocat al poporului rămasă vacantă după ce mandatul lui Victor Ciorbea a expirat. „Avocatul Poporului e al celor de la ALDE”, a precizat premierul Viorica Dăncilă după întâlnirea coaliţiei, iar propunerea formațiunii lui Tăriceanu, care la ultimele alegeri nu a reușit să treacă pragul electoral, este Renate Weber, care va ocupa probabil această funcție vreme de cinci ani, cât durează un mandat.

Jurnalistul Mircea Marian a surprins într-o postarea pe Facebook tot absursul și toxicitatea acestei nominalizări:  „Dacă PSD propunea la postul de avocat al poporului obișnuitul gândac de bucătărie, cu carnet de partid, cu o frumoasă carieră în slujba infractorilor, nu eram șocat.
Dar Renate Weber a avut un moment în viața ei în care a fost o ființă decentă. Până când..nu știu...și-a dat seama că e mai rentabil să fii în gașca lui Dragnea și Tăriceanu. Și a început să declare că, deh, rușii au dreptatea lor și noi îi provocăm, prin scutul de la Deveselu.
Dacă Weber îl înlocuiește pe Ciorbea în funcția de Avocat al Poporului va fi un regres, fiindcă ea va fi mai agresivă și mai toxică decât acel rebut PNȚCD”

În trecut militantă ferventă pentru drepturilor omului și președintă a Fundației Soros pentru o Societate Deschisă, Renate Weber, 63 de ani, a cotit-o în ultimii ani în direcția penalilor din politică, apărându-i vehement și devenind, alături de Norica Nicolai, un critic vehement al lui Frans Timmermans şi al Comisiei Europene când acestea au reacționat la modificările legislației astfel încât să servească intereselor unor politicieni cu probleme penale.

În ianuarie 2019, Renate Weber şi Norica Nicolai susţineau, într-o conferinţă de presă, că trebuie adoptată OUG pentru contestaţia în anulare în cazul verdictelor date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte care nu au fost constituite prin tragere la sorţi.

În septembrie 2018, într-un interviu pentru QMagazine, acordat unui autor publicat constant de site-ul rus de propagandă Sputnik, eurodeputata Renate Weber susținea că amplasarea scutului american antirachetă la Deveselu ”i-a stârnit pe ruși”.

Mai mult, ea a preluat tema favorită a propagandei Kremlinului, punând sub semnul întrebării faptul că scutul e defensiv. Reamintim că atât SUA, cât și NATO și România au demonstrat în repetate rânduri că scutul de la Deveselu are doar capacități defensive.

În plus, Renate Weber a spus în interviul citat că România ”dă bani în neștire pentru industria de armament americană”.

Și liderul USR, Dan Barna, a reacționat la această nominalizare în condițiile în care Opoziția a anunțat deja susținerea lui Peter Eckstein Kovacs pentru această funcție, fostul udemerist fiind propus de societatea civilă.

”Înțeleg că, astăzi, domnul Ciorbea a transmis PSD o scrisoare prin care a spus: ”Nu mai aveți avocat al Poporului”. Sper să nu ajungem în situația dureroasă în care doamna Weber să ajungă Avocat al Poporului și să nu fie de fapt al poporului, ci al ALDE. Pentru că ultimul avocat nu a fost al poporului, ci al PSD, nimeni nu are vreun dubiu. Și doamna Weber va fi al ALDE”, a declarat Dan Barna pentru digi24.ro.

”Noi îl susținem pe Peter Eckstein Kovacs, care are o susținere bună și dinspre societatea civilă, și dinspre noi, USR, PNL, UDMR, minorități. Sperăm să nu ajungă doamna Weber avocat al poporului. Sunt optimist că am putea să obținem această numire. Spre deosebire de o moțiune, aici e o chestiune de majoritate și vreau să cred că și în actuala majoritate sunt oameni care înțeleg cum ar arăta o România cu Renate Weber avocat al poporului (…). Peter Eckstein Kovacs a venit la USR dinspre organizații civice, apoi este un avocat de o competență recunoscută, cu o experiență dovedită în anii anteriori, care a dovedit integritate morală”, a mai spus Barna.

Renate Weber a activat în societatea civilă din anii '90, fiind şi preşedinte al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă. În decembrie 2004, a devenit consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, demisionând după un an. A devenit europarlamentar în anul 2007, candidând pe lista PNL, partid din partea căruia a obţinut şi următoarele două mandate, în 2009 şi 2014. Deşi PNL a trecut de la liberalii europeni la PPE, Renate Weber a decis la sfârşitul anului 2014 să revină în grupul ALDE din Parlamentul European. Ulterior, ea a fost exclusă din PNL, iar de atunci a activat ca eurodeputat independent în grupul ALDE. În august 2018, Renate Weber îşi anunţă înscrierea în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.