O amânare cât o VICTORIE: amplele proteste din Hong Kong, o PALMĂ usturătoare pentru China comunistă


  • ACP
  • Jun 13, 2019 23:52
  • 2225
O amânare cât o VICTORIE: amplele proteste din Hong Kong, o PALMĂ usturătoare pentru China comunistă

În Hong Kong s-au mai potolit tensiunile, după câteva zile de revoltă a unui număr impresionant de oameni care au încercat să oprească impunerea unei legi noi a extrădării, la solicitarea Chinei. Țară comunistă care practică un tehno-autoritarism sever, care are închiși milioane de oameni în lagăre de reeducare și care vrea să capete un control mai mare și în regiunea administrativă specială Hong Kong, dar o face fără grabă și cu multă prudență.

De la momentul la care s-a aflat de propunerea de lege care ar permite autorităților de la Beijing să îi ridice mult mai ușor pe cei care au fugit de problemele din țară mama, cât și pe cei de acolo care au deranjat prea tare, un număr imens de oameni s-a adunat să demonstreze în oraș – în special în zona Amiralității, cum este numit centrul orașului, unde se află clădirile oficiale alături de centrele de afaceri.

Poliția a intervenit în forță pentru a dispersa mulțimile, folosind gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, dar asta nu i-a oprit pe demonstranți să protesteze în continuare, chiar și după ce numărul victimelor a trecut de 80, după cum informează portalul de știri HK01, ba chiar i-a iritat, determinându-i să devină și ei violenți.

Duminică au ieșit împotriva autorităților peste un milion de demonstranți și, pentru a nu fi escaladată situația deja foarte periculoasă, președintele Consiliului Legislativ din Hong Kong, Andrew Leung Kwan-yuen, a anunțat că a amânat luarea unei hotărâri privind controversata lege a extrădării.

Această victorie a populației din Hong Kong împotriva voinței Chinei nu este, nici pe departe, una neînsemnată – nu e deloc ușor să faci să clipească autoritățile comuniste care nu pun nici un preț pe viețile oamenilor ori pe libertatea lor. Acum, autoritățile din Beijing sunt furioase pentru că și-au arătat slăbiciunea față de regiunea care găzduiește un imens centru financiar internațional de care Beijingul are atât de multă nevoie, mai ales acum, când suportă presiunea războiului comercial cu Statele Unite.

Hong Kong este de departe cea mai mare sursă de investiții străine directe pentru China, unul dintre motive fiind gradul foarte scăzut de corupție și lipsa intervenției din partea statului în economie. Astfel, în primele zece luni ale anului 2018, Hong Kong a contribuit cu aproximativ 70 de procente din investițiile străine directe în țara mamă, lucru care face să fie firesc ca cei de la Beijing să își dorească să nu se tulbure încrederea investitorilor în regiunea administrativă cu statut special – mai multe detalii AICI.

În prezent, presa chineză și conducerea comunistă de la Beijing acuză o intervenție străină, care ar fi determinat începerea și escaladarea protestelor, scopul fiind căderea guvernului și declararea independenței de China. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a descris protestele ca pe un act de subminare a stabilității Hong Kong-ului, acuzând că grupuri specializate de revoltă au produs violențele în urma cărora au apărut zecile de victime – mai multe detalii AICI.

Noi știm bine - după dureroasele experiențe din anii '90, dar și după toate cele întâmplate anii trecuți în Piața Victoriei, cu atât mai mult pe 10 august - cum sunt folosiți provocatorii pentru a justifica intervenția violentă a autorităților și, cu siguranță, au fost prezenți agenți ai Chinei pe străzile din Hong Kong, cu misiunea de a discredita și a da peste cap acest amplu protest. Chiar și în condițiile acestea, oamenii au reușit să oprească, măcar pentru moment, luarea unei decizii, stabilind un precedent atât de folositor celor din China, care știu acum că pot lupta împotriva celui mai mare partid comunist din lume fără a avea spaima că războiul e pierdut înainte să înceapă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.