Victorie IMENSĂ a societății civile rusești ÎMPOTRIVA lui Putin. ELIBERAREA jurnalistului Ivan Golunov


  • ACP
  • Jun 11, 2019 22:00
  • 3059
Victorie IMENSĂ a societății civile rusești ÎMPOTRIVA lui Putin. ELIBERAREA jurnalistului Ivan Golunov

Arestarea de la începutul lunii a jurnalistului rus Ivan Golunov, cunoscut pentru articolele sale în care a dezvăluit corupția autorităților orășenești din Moscova, exact când lucra la un alt articol despre corupție, a ridicat un val imens de indignare în toată Rusia.

Se știe bine acolo ce îi așteaptă pe jurnaliștii care critică regimul lui Putin, existând o mulțime de precedente sângeroase cunoscute și de ruși, dar și de lumea întreagă – unii dintre jurnaliștii nesupuși Kremlinului au fost uciși, alții bătuți crunt, iar alții arestați și condamnați pe nedrept.

O mulțime de jurnaliști alături de activiști din organizații nonguvernamentale, împreună cu o mulți alți moscoviți indignați de tratamentul la care a fost supus jurnalistul Ivan Golunov, au protestat în Moscova, dar și pe rețelele de socializare, chiar de la momentul arestării sale. Chiar dacă zeci dintre aceștia au fost arestați ori amendați încă de la începutul demonstrațiilor, aceștia au continuat să protesteze în număr mare în fața sediului poliției unde era ținut în arest Ivan Golubov și în fața primăriei Moscovei de unde se știe că se dăduse ordinul arestării sale – mai multe detalii AICI.

S-a spus despre primarul din Moscova, care e unul dintre apropiații lui Putin, că ar fi fost cel care ar fi hotărât ca  Ivan Golunov să fie reținut și cercetat. După ce s-a aflat despre tratamentul la care a fost supus Golunov și după ce opinia publică a fost încredințată că totul era o înscenare care trebuia să închidă gura unui jurnalist care cerceta corupția autorităților, cazul a produs un val imens de nemulțumire care a ajuns până la Kremlin, forțându-l până la urma pe Putin să intervină personal pentru eliberarea jurnalistului, dupa cum spune chiar presa rusă, brusc înviorată de susținerea populară, dar și de imensa victorie reputată împotriva Kremlinului – mai multe detalii AICI.

S-a ajuns în situația asta după ce, în ultimii ani au fost arestați cu acuzația de posesie și trafic de droguri, asemeni lui Ivan Golunov, mai mulți jurnaliști ori membri ai organizațiilor care luptă pentru drepturi civile în Rusia, unii fiind încă în închisoare în momentul de față. În toate aceste cazuri au fost acuzate autoritățile că au plantat drogurile și au falsificat datele anchetei pentru a obține condamnări grele pentru cei anchetați pe nedrept din considerente de ordin politic – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.