"Îți rup capul!" O jurnalistă, amenințată pentru documentarea treburilor private ale Bisericii Ortodoxe Române


"Îți rup capul!" O jurnalistă, amenințată pentru documentarea treburilor private ale Bisericii Ortodoxe Române

Jurnalista Diana Oncioiu, angrenată în proiectul Să fie Lumină, care documentează și prezintă dezvăluiri privind treburile private ale Bisericii Ortodoxe Române a fost amenințată că i se va „rupe capul” dacă va continua.

Aceasta a fost sunată de un număr de telefon necunoscut și i s-au adresat următoarele cuvinte: 

„M…o care ești, ce treabă ai tu cu Biserica? Reporterii p…i. Ce faceți voi? Scrieți despre Biserică. Ce vă interesează pe voi ce fac preoții? Căutați voi. Ce credeți că o să găsiți? Dacă te prind îți rup capul. Spuneți numai minciuni. Vezi că l-am mai rezolvat pe unul când a fost cu… Te prind când ieși din casă și îți rup capul, f…-ți morții mă-tii”, i-a spus bărbatul care a sunat-o pe jurnalistă de pe un număr necunoscut.

Diana Oncioiu a anunțat că a depus o plângere la poliție: "Am făcut plângere la Poliție. Acum așteptăm și continuăm să documentăm. #safielumina!". Jurnalista a transmis că nu se lasă intimidată și va continua să devoaleze neregulile ce țin de BOR.

Redăm relatarea celor de la Să fie Lumină:

"Unul dintre reporterii implicați în realizarea proiectului nostru jurnalistic a fost contactat telefonic în această dimineață de o persoană necunoscută și amenințat că i se va "rupe capul" dacă mai continuăm să documentăm treburile private ale Bisericii.

Jurnalistul avertizat direct este Diana Oncioiu, de la platforma media Dela0.ro, una dintre organizațiile contributive în cadrul Să fie lumină. Deși a vizat-o direct pe colega noastră, apelul s-a vrut a fi o atenționare la adresa întregii echipe de reporteri, persoana apelantă indicând că trebuie să încetăm să mai scriem despre "ce fac preoții".

Apelul a fost efectuat de pe un număr ascuns. Cel care amenința și înjura creștinește era un bărbat cu puternic accent moldovenesc. Diana a încercat să afle ce anume l-a deranjat pe apelant din ceea ce a publicat Să fie lumină - și unde consideră mai exact că am fi mințit, deformat sau manipulat.

Bărbatul nu era însă deranjat de ceea ce am făcut în trecut - ci de lucrurile pe care urmează să le publicăm în viitor.
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Printre alte subiecte aflate în documentare, de o jumătate de an strângem și corelăm fapte pe un uriaș șantier investigativ care vizează abuzul sexual sistematic petrecut în seminarul teologic al Episcopiei Hușilor sub domnia mai degrabă întunecată a Preasfințitului Corneliu Bârlădeanu.

PS Corneliu nu mai e de aproape doi ani de zile episcopul locului - dar umbra lui bântuie. Epoca Bârlădeanu e despre faptele trecute (care au culminat cu o operațiune de șantaj preoțesc în vara anului 2017), dar și despre încercarea prezentă a noului chiriarh - PS Ignatie - și a Bisericii Ortodoxe de a îngropa definitiv subiectul.

Povestea e mult mai complicată decât ne-am imaginat noi înșine la startul documentării. În luna februarie am publicat un articol care făcea inventarul întâmplărilor de la Huși, dezvăluind eforturile de două decenii ale unui fost pedagog de la seminarul teologic de a spune adevărul despre abuzurile (inclusiv sexuale) la care îi supuneau oamenii Bisericii pe elevii seminariști (unii minori).

Reportajul e disponibil aici - tinyurl.com/y3twfyeb

Acum, la început de vară, șantierul documentar s-a extins într-atât de mult încât nu mai găzduiește propriu-zis doar istoria oribilă a falimentului moral și comunitar de la Huși - ci și metodele folosite de Biserică pentru a închide orice dezbatere de fond a cazului.
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

În vara lui 2017, Sfântul Sinod al BOR a luat în discuție cazul episcopului de la Huși, găsind o formulă surprinzătoare pentru stingerea întregii controverse stârnite de afacerea de șantaj cu casete video compromițătoare: retragerea benevolă a Preasfințitului Corneliu.

Practic, Biserica nu a cercetat faptele (nici la suprafață, nici în profunzime) pentru a elucida dimensiunea cazuisticii de abuz sexual de la Huși ori măcar pentru a stabili condițiile care favorizaseră instituirea unui sistem eparhial aflat, vreme de un deceniu, la cheremul Preasfințitului Corneliu.

Deși amenințarea telefonică primită de colega noastră în această dimineață n-a invocat expres un subiect anume, avem suficiente informații pentru a ști că acesta a fost mobilul apelului. De luni de zile se fac eforturi serioase pentru a împiedica munca documentară a reporterilor Să fie lumină în chestiunea abuzurilor de la Huși.

Le vom relata pe toate la timpul lor. Veți afla și despre existența & funcționarea unui sistem infernal de complicități, care implică instituții de forță ale statului român lucrând în favoarea intereselor BOR.
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Unul dintre obiectivele majore ale Bisericii în chestiunea Huși este să țină publicul departe de contextul, mijloacele și urmările faptelor.

"Reporterii pulii... ce faceți voi? Scrieți despre Biserică?! Ce vă interesează pe voi ce fac preoții? Căutați voi... ce credeți că o să găsiți?", și-a început astăzi tirada telefonică apelantul cu număr necunoscut.

"Dacă te prind îți rup capul! Te prind când ieși din casă și îți rup capul", i-a transmis acesta colegei noastre Diana Oncioiu, menționând că "l-am mai rezolvat pe unul când a fost cu...". Omul n-a mai continuat fraza, realizând probabil că există posibilitatea să se dea singur de gol.

E inutil, probabil, să mai scriem că nu ne oprim deloc aici - și că astfel de intervenții ne cam lasă reci. Sperăm doar la figurat, nu și la propriu - iar acum e loc chiar și pentru un emoticon surâzător că limba română ne permite atâtea și atâtea nuanțe.

N-avem alte arme în afară de cuvintele noastre. Le vom scrie după ce vom fi adunat faptele în cazul istoriei de abuz sexual de la Huși. Și le vom aduna negreșit - poate nu pe toate, dar suficiente cât să nu mai fie publicul departe de contextul, mijloacele și urmările lor, așa cum își dorește Biserica Ortodoxă Română", a scris pagina de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.