Ziarul Libertatea a publicat un caz de-a dreptul strigător la cer (puteți citi AICI întregul material pe Libertatea). La 3 ani și 7 luni de la incendiul de la Colectiv, care a produs 64 de victime și 186 de răniți, statul român nu a făcut niciun progres pentru a facilita tratarea marilor arși în România, ci avem doar promisiuni inclusiv din partea actualului ministru PSD al Sănătății, Sorina Pintea.
"În acest moment, avem semnate şi finalizate contractele de fezabilitate pentru aceste patru centre, vom aloca bani pentru proiectele tehnice. (...) Tot ce pot să vă spun este că, după discuţiile cu arhitecţii, aceste centre sunt foarte moderne, dotate cu aparatură de înaltă calitate, dar au nevoie şi de oameni care să lucreze", a spus Sorina Pintea, la Palatul Victoria, în data de 18 aprilie 2019.
Numai că lipsa de inițiativă a oficialităților sau lentoarea cu care statul român se mișcă a afectat în data de 7 iunie 2019 o timișoreancă, Mihaela Iacob, care se afla în apartamentul unor prieteni, incintă în cadrul căreia s-a produs o explozie și i-a provocat arsuri grave. Înainte de restul detaliilor din caz, dorim să subliniem că Mihaela Iacob a fost transportată cu o ambulanță către Viena, ajungând la destinație la 72 de ore după explozie, în timp ce senatorul PSD Virginel Iordache a avut la dispoziție un elicopter pentru a fi transportat de la Suceava la București pentru că suferea de enteroviroză. Vă invităm să consultați 3 articole în acest sens:
O scurgere de gaze a provocat explozia în urma căreia Mihaela s-a ales cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi cu leziuni ale căilor respiratorii. Ambulanţa SMURD a dus-o la Casa Austria, Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara, singurul loc din judeţ în care poate primi îngrijiri temporare un pacient ars.
”În Timişoara nu există centru de mari arşi, nu sunt facilităţi pentru îngrijirea pe termen lung a unui astfel de pacient”, confirmă a spus Mihai Grecu, şeful SMURD Timiş.
Mihaela a fost operată de urgenţă, după care medicii i-au indus coma şi au dus-o în salonul de Terapie Intensivă, unde mai erau şapte pacienţi.
”Unul dintre medici ne-a explicat că trebuie transferată de urgenţă afară, pentru că riscul infectării este maxim, neexistând posibilitatea de a fi izolată”, a spus Cristi, un prieten de-al Mihaelei.
În jurul Mihaelei s-a mobilizat o mică armată de voluntari, care au încercat să navigheze prin sistem pentru facilitarea transferului în străinătate.
”Vineri, la 11 seara, Magicamp a notificat Ministerul Sănătăţii de existenţa acestui caz la Timişoara. De sâmbătă dimineaţa, după schimbarea gărzii, am fost anunţat că pacienta a devenit netransportabilă. Duminică dimineaţă, când a intrat în tură noua echipă pacienta a redevenit transportabilă. În cele trei zile în care am oferit sprijin, pot trage concluzia că în Ministerul Sănătăţii există dezorganizare totală, că nu se cunoaşte legislaţia şi nu există proceduri”, spune Monica Althamer, voluntar Magicamp.
„Nu avem avion, i se va oferi transport terestru”.
De obţinerea unui mijloc de transport pentru transfer s-a ocupat Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului de la Colectiv şi membru în grupul de lucru de la Ministerului Sănăăţii, pentru definirea procedurilor de transfer pentru marii arşi.
”După 48 de ore de la explozie, pacienta era încă în ţară, motiv pentru care, în cursul zilei de duminică am încercat să iau legătura cu Raed Arafat. Acesta a avut telefonul închis, aşa că l-am sunat pe adjunctul său, Călin Alexandru. «Nu avem avion, i se va oferi transport terestru», a fost răspunsul lui Alexandru”, spune Grecea.
Mihaela a ajuns la AKH Viena, luni în jurul orei 13.00, după un drum de şase ore şi la mai mult de 72 ore de la explozie. Combustibilul și rovigneta ambulanței au fost plătite de prieteni.