Deși Uniunea Europeană a recunoscut executivul condus de Maia Sandu, la București, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a refuzat, ba chiar l-a trimis pe ambasadorul României la Chișinău să discute cu oligarhul Plahotniuc.
„Nu există instituția recunoașterii guvernului, există recunoașterea unui stat. Noi suntem preocupați că există o situație explozivă și vrem să subliniem că trebuie găsite modalități de a fi depășită această situație”, a spus Meleșcanu, întrebat fiind dacă România recunoaște guvernul Maia Sandu.
După aceste declarații, Meleșcanu a făcut un pas înapoi și a spus că a exprimat o poziție personală.
Meleșcanu este coleg de partid, în ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, cu Norica Nicolai.
La 5 aprilie, Norica Nicolai a fost la Chișinău și a avut doar cuvinte de laudă pentru guvernarea controlată de Plahotniuc. „Cred că Moldova are o şansă şi actuala coaliţie de guvernare trebuie să continue. Eu sunt încrezătoare după discuţia de astăzi cu domnul preşedinte îmi dau seama că există determinare, există forţa şi mai ales există competenţa şi buna credinţă în a asigura reformele necesare viitorului european al ţării", a declarat Nicolai după întrevederea cu Plahotniuc. La rândul său, Plahotniuc a lăudat-o și a spus că mizează și în continuare pe sprijinul ei.
Încă de duminică, UE a anunțat că este pregătită să conlucreze cu „guvernul legitim” de la Chișinău. „Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul democratic și legitim pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în Acordul nostru de Asociere”, se arată în comunicatul difuzat de comisarii europeni Federica Mogherini și Johannes Hahn.