Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, simpatizant declarat al USR-Plus, analizează matematic prezenta poziționare pe tabla de șah a partidelor din opoziție și felul în care pot colabora pentru a pune șaua pe actuala majoritate, explicând de ce ar fi foarte bună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, chiar dacă nu va trece, de ce ar fi bine ca partidele din opoziție să nu se avânte acum la guvernare, dacă ajută sau nu anticipatele și mai ales de ce „trebuie să ne obișnuim cu ideea că actuala majoritate își va duce mandatul până la capăt”.
Redăm integral postarea de pe Facebook a lui Sebastian Lăzăroiu: „Să explic cum văd eu treaba cu guvernarea și mișcările de trupe din ultima perioadă.
O moțiune de cenzură e de așteptat, dar o intrare la guvernare a partidelor din opoziție mai degrabă nu. Dacă era decembrie 2018, era altceva, acum PSD trebuie să bea otrava până la capăt. De altfel, nici ei nu se grăbesc să lase puterea și din bune motive: n-o vor mai vedea prea curând, unii dintre ei vor fi bătrâni când vor mai prinde o funcție executivă. Șmecheria cu cedarea puterii și revenirea prin alegeri la scurt timp n-o să mai prindă ca în 2016. PSD e prea jos, prea hulit, cu șanse mici pentru reviriment. Și-a dat adevărata măsură. Pe de altă parte, imaginați-vă guvernarea alternativă: o coaliție PNL, USR, PMP, UDMR; Pro România, ALDE, minorități și încă vreo câțiva fugari. O oroare de-a dreptul. Formațiunile astea n-au nimic în comun. Un guvern tehnocrat? Am mai trecut prin experiența asta, un an și jumătate pierdut, putere zero, frunză-n vânt. Guvern de uniune națională? Improbabil. Alegeri anticipate? Exclus. Să mai adaug și că cineva trebuie să plătească factura pentru deficitul excesiv? Da, ar fi bine să fie cei care l-au umflat.
Dar moțiunea trebuie depusă, chiar și pentru a arăta că azi sunt mai multe voturi împotriva PSD decât la ultima moțiune. O majoritate tot mai fragilă obligă actualul guvern să nu mai treacă linii roșii.
Trebuie să ne obișnuim cu ideea că actuala majoritate își va duce mandatul până la capăt. Ea trebuie pusă sub control. Pe de o parte avem referendumul pe justiție. El reprezintă o constrîngere majoră pentru planul inițial al PSD-ALDE. Ambele partide încă mai speră să-și conserve scoruri decente (Tăriceanu să ia 5% și PSD să nu cadă sub 20% la parlamentare), deci nu vor îndrăzni nici OUG pe justiție, nici amnistie și grațiere. Mai rămâne un singur pericol. L-am văzut luni. Viorica, pe tăcute, a dat o ordonanță care modifică regula de alegere a președinților de CJ. O mișcare disperată, probabil fără efecte dacă PNL și USR+ își vor uni forțele în 2020, însă o mizerie nedemocratică rău-prevestitoare. E posibil ca PSD și ALDE să încerce prin OUG să-și creeze și alte avantaje electorale în 2020. De asta e important Avocatul Poporului. Eckstein-Kovacs e o variantă decentă, cu susținere din partea UDMR, PNL și USR+. Dacă vine și Pro România cu voturi, e posibil să treacă. De aia nu-l condamn pe Barna că s-a întâlnit cu Ponta. Avocatul Poporului este acum o redută esențială care să ne apere de OUG în materie electorală. Președintele Camerei Deputaților nu era la fel de important. Era clar că Ponta va tranzacționa voturile pentru Ciolacu (apropiat și de PSD, și de ProRomânia) ca să obțină grup parlamentar. Ce primește Ponta ca să-l susțină pe Eckstein-Kovacs? Nu știu. O șansă la viață :) Nici el n-are interesul ca PSD să-și aranjeze apele pentru 2020 prin OUG.
Foarte puțin probabil ca Pro România să fie la guvernare după 2020. Ponta a învățat să aștepte și să construiască. Ce vedem noi vede și el. Se încheie o epocă, PSD se stinge ca o lumânare, ne lipsește un partid autentic de stânga (ne-a lipsit toată tranziția). De construit nu poți construi partide la guvernare. Uitați-vă la Tăriceanu și la coșmelia lui de 4%. Nici nu-i de mirare că o să dispară cu totul după 2020.
Cel mai important este ca PNL și USR+ să se pregătească să ia frâiele în 2021. Întâi, puterea locală, pe urmă, puterea executivă la centru. Urmează trei ani fără alegeri, oportunitate pentru reforme: educație, sănătate, infrastructură, administrație, tot ce n-a făcut PSD în ultimii șapte ani. Puține coaliții de guvernare au șansa să se pregătească cu mai bine de un an înainte de alegeri. Cele mai multe guverne s-au făcut pe genunchi, într-o noapte, cu oameni scoși din pălărie, ca la bâlci, cu programe de guvernare încropite sau hiper-populiste. Teoretic, nu e niciun pericol dacă USR+ și PNL vin cu candidați diferiți la prezidențialele de anul ăsta. Adică nu e niciun scenariu în care candidatul PSD poate câștiga cu două tururi de scrutin. Practic, pericolul e să apară animozități mari între USR+ și PNL și o competiție de rău augur pentru o guvernare de succes după 2020”.
Sebastian Lăzăroiu, 49 de ani, este scriitor, sociolog și politolog român, fost consilier prezidențial și fost ministru al muncii în Guvernul Boc. Începând cu 2017, Lăzăroiu s-a dedicat literaturii de ficțiune publicând trei romane care s-au bucurat de aprecierea publicului și criticii - „Balena Albastră”, „Omatidii. Șarada unui hacker” și "Zilele lui MM", toate la Editura Polirom. (Vezi AICI) Sebastian Lăzăroiu a declarat, in mai multe apariții publice, că nu-și dorește să se mai întoarcă în politică și preferă să se dedice literaturii.