ORIBIL! Ambasadorul somnolent al României în UK, OMUL LUI IOHANNIS, s-a pozat cu jandarmul SINDILE, omul lui Dragnea și al lui Carmen Dan, din ordinul căruia au fost gazați peste 100.000 de români


ORIBIL! Ambasadorul somnolent al României în UK, OMUL LUI IOHANNIS, s-a pozat cu jandarmul SINDILE, omul lui Dragnea și al lui Carmen Dan, din ordinul căruia au fost gazați peste 100.000 de români

Votul diasporei a fost batjocorit, duminică, în mai multe țări europene, mii de români plecați la muncă în străinătate aflându-se în situația revoltătoare de a nu putea să-și exprime opțiunea electorală, după ore de stat la cozi interminabile, din cauza proastei organizari. Principalii vinovați sunt șeful Externelor, Teodor Meleșcanu, un securist de școală veche, și reprezentanții României pe teritoriul țărilor unde s-au înregistrat situațiile dramatice care au făcut înconjurul lumii.

Un caz special este cel al Regatului Unite unde, la toate secțiile de votare, au fost cozi de sute de metri, iar mii de oameni nu au putut să-și exercite un drept fundamental. Unul din artizanii principali ai dezastrului este chiar ambasadorul Dan Mihalache, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, care, de altfel, l-a și numit în acest post cheie al diplomației.

Dacă accesezi pagina de Facebook a lui Mihalache nu găsești mai nimic despre importantele alegeri de duminică. Nici scuze și nici vreo clarificarea despre situația românilor batjocoriți sau vreo soluție pentru ca, în viitor, așa ceva să nu se mai repete.

În schimb, dai de imagini din care îți zâmbește galeș una din cele mai crunte figuri din Jandamerie, colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, invitat de onoare la anivesarea cu tort a ambasadorului incompetent. Ionuț-Cătălin Sindile este șeful Jadarmeriei Române, unul din principalii responsabili cu măcelul din 10 august 2018, când protestul pașnic al diasporei a fost înăbuși în gaze și pulane, și un apropiat al siniștrilor Carmen Dan și Liviu Dragnea.

 Dan Mihalache la postarea de pe pagina sa de Facebook: „Mulțumesc pentru toate urările frumoase și gândurile bune transmise cu ocazia aniversării mele. Am fost foarte fericit să îi am alături pe colegii și prietenii mei din echipa Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord și Secția consulară a Ambasadei României la Londra.

M-am bucurat să îi avem printre oasepeți pe senatorul Titus Corlățean și pe colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, Inspector general al Jandarmeriei Române, care au găsit loc în programul acțiunilor defășurate la Londra să ajungă și la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”

Profesorul universitar Ciprian Mihali, fost ambasador în Senegal, a explicat pe larg pentru pentru ziare.com cum și de ce s-a ajuns aici (premeditat): „Am petrecut peste șapte ore în stradă pentru a vota la Bruxelles, am văzut ce a însemnat acest proces electoral, am vorbit cu o mulțime de compatrioți, am vorbit cu reprezentanți ai Poliției belgiene, dar și cu mai mulți diplomați din comisiile electorale. Concluzia care se impune cu evidență este că împiedicarea votării a fost un act premeditat de către puterea de la București.

Premeditarea nu a început ieri, ci a început în 2014: de cinci ani de zile, aceeași putere guvernamentală a sabotat intenționat exprimarea unui drept fundamental de către cetățenii români din străînătate. Această a fost posibil printr-o dublă măsură: 1) la nivel practic, prin plantarea în MAE și în misiunile diplomatice a unor servitori fideli, oameni mediocri de partid, funcționari datori și apropiați puterii, rude, ofițeri reciclati din Ministerul de Interne și din serviciile secrete - cu toții acționând că o forță disciplinată și dispusă să execute fără cracnire ordinele venite din Capitală; 2) la nivel legislativ și administrativ, prin introducerea unei birocrații excesive și inutile, confuze și ostile, care să descurajeze votul în străînătate.

Să le luăm pe rând.

1) Să ne amintim că imediat după câștigarea mandatului, Președintele Iohannis a promis tragerea la răspundere și rechemarea tuturor ambasadorilor care s-au făcut vinovați de nereguli la alegerile prezidențiale din 2014. Nu doar că niciun ambasador nu a fost rechemat, nu doar că niciun funcționar din MAE nu a fost tras la răspundere, dar au fost făcute promovări și numiri, inclusiv la rang de ambasador, care au pus mari semne de întrebare privind intențiile Cotroceniului.

Cazul Mihalache ambasador la Londra este un caz de școală privind felul în care președintele NU trebuia să procedeze. Așa cum bine se poate vedea pe pagină personală a Excelenței Sale, acesta și-a sărbătorit ziua de naștere săptămâna trecută în compania onorabilă a senatorului PSD Titus Corlățean și a unuia dintre artizanii reprimării manifestatiei de la 10 August, colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, Inspector general al Jandarmeriei Române.

În așa companie și după așa petrecere v-ați fi așteptat că ambasadorul și echipele lui din teritoriu să facă vreun efort pentru a îngădui românilor din Marea Britanie să voteze? Să reamintim deci că numirea lui Mihalache la Londra este opera exclusivă a Președintelui Iohannis. Și exemplele privind numiri și rechemări cel puțin ciudate de ambasadori de către Președinte pot continua. Dar mai degrabă decât să vorbească despre incoerențele reale ale Președintelui, aceste numiri dau seama de forță și interesele rețelei diplomatice create de către PSD in jurul unor persoane din MAE sau la Cotroceni. 

Restul opiniei domnului Mihali o puteți citi pe ziare.com

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.