România-împotriva lui Dragnea sau împotriva socialismului?


România-împotriva lui Dragnea sau împotriva socialismului?

Campania electorală a ajuns la final, iar noi nu ne-am lămurit în legătură cu nicio tema europeană importantă. O campanie minunată, dar care a lipsit cu desavărșire. Au fost ocolite cu grație toate subiectele incomode, cele privind migrația și mecanismul permanent de distribuire, problemele economice și șomajul în rândul tinerilor, armata europeană  sau poziția UE față de SUA. Mai mult ca oricând s-a văzut ruptura dintre statele Uniunii Europene și diferențele dintre ele. Nu există niciun subiect comun, nicio temă comună de campanie, statele UE nu împărtășesc viziuni comune nici măcar asupra unicului dușman pe care îl avem cu toții, aflat în interiorul Uniunii-migrația.

Dacă în Italia temele importante sunt migrația și identitatea națională, în Germania se discută despre taxa pe CO2. Ungaria lucrează profund la măsuri pentru creșterea natalității și salvarea creștinismului, iar Franța luptă cu naționalismul prin măsuri ecologice. Singurul punct comun al acestei campanii a fost Brexit. Nimeni nu l-a pomenit, nu s-a discutat,  liderii europeni au sperat că no news is good news și se pot preface că nu există problema Brexit pe agenda europeană.

În România, zilele de campanie electorală au fost identice cu oricare alte zile din an. Principala temă a fost justiția, cu toate derivatele ei și personaj central, Liviu Dragnea. Strategiile de campanie au fost construite în jurul lui Liviu Dragnea, care trebuie să plece, pentru că odată cu el dispare tot ce e rău și devastator pentru România.

Greșit. Din nou, partidele de opoziție au reușit să facă frecventabil PSD, pentru că odată plecat Dragnea, social democrația o să renască în țara noastră, prin noi lideri. Odată plecat Daddy, opoziția a pierdut lupta electorală. Ar putea începe niște discuții despre economie, dar poți veni acum și spune că tu fie tai pensii și salarii, la propriu, fie concediezi vreo 30% din aparatul bugetar? Poate începe o discuție despre sănătate și educație, doar că și acolo avem niște creșteri salariale pe care nu le poți menține dacă vrei performanță.

Mai rămâne zona privata. Am înțeles cu toții că dispariția corupției ne va ajuta să ne dezvoltăm, vom fi în sfârșit liberi și stăpâni pe banii pe care îi producem. Doar că nu va fi așa, până opoziția nu spune clar ce va face cu bugetarii lui Daddy. Și mai ales, ce va face opoziția cu salariul minim crescut din pix? Sau ca munca part-time plătită ca normă întreagă?  Sau cu birocrația excesivă care îngroapă orice inițiativă?

Campania electorală va începe cu adevărat pe 27 mai în România. Cu Dragnea plecat sau rămas, cu un referendum care indiferent de rezultat nu va produce efecte palpabile pentru români, opoziția trebuie să se reinventeze. După 27 mai o să înțeleagă și partidele anti-psd că valul de simpatie nu li se datorează și că în funcție de Dragnea sunt frecventabile sau nu. Dacă nu-și vor asuma temele importante, pe care să le discute, explice și implementeze, la nivel local și național, cu primarii și parlamentarii pe care îi au, la anul pe vremea asta socialismul cu față umană va salva din nou România din ghearele capitalismului sălbatic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.