DEZASTRU pentru Putin: Rusia, SUB Venezuela și Nigeria la capitolul investiții STRĂINE. Doar 0,2% din PIB


  • ACP
  • May 22, 2019 21:07
  • 4005
DEZASTRU pentru Putin: Rusia, SUB Venezuela și Nigeria la capitolul investiții STRĂINE. Doar 0,2% din PIB

Într-un articol din presă rusă, de zilele trecute, era discutată situația investițiilor străine din Rusia ultimilor ani, situație care fi părut dezastruoasă în orice altă țară, numai că, pentru mulți din Rusia, era Putin înseamnă recâștigarea perioadei de aur a URSS, cu tot ce a însemnat ea.

Țările din jur stau cu frică armatei comandate de la Kremlin, există regiuni întregi ocupate de armata rusă în ultimii ani, dictatorii împrăștiați prin toată lumea știu că au un susținător serios în președintele rus, avioanele și navele militare ruse patrulează prin lumea întreagă, ziariștii nealiniați din țară au fost, în multe cazuri, executați, iar cetățenii simpli care au ceva de zis împotriva conducerii statului sunt arestați și amendați zdravăn. Și mulți ruși sunt mândri cu toată situația asta. E meritul lui Putin pentru că s-a ajuns aici.

E drept, lipsește gulagul, dar este prezentă, în schimb, economia care merge prost. De exemplu, un indicator important pentru stabilirea stării de sănătate a unei economii este nivelul investițiilor străine directe, iar Rusia stă, la capitolul asta, cât se poate de prost.

Între anii 2015 și 2018, investițiile străine directe în Rusia au fost în valoare de numai 0,2% din PIB, ceea ce pune Rusia pe ultimul loc în clasamentul publicat de Institute of Internațional Finance (IIF). În condițiile astea, Rusia apare sub Nigeria, la care nivelul investițiilor străine directe este de 0,3% din PIB și chiar sub Venezuela, o țară aflată în faliment total, care are nivelul investițiilor străine directe de 0,5% din PIB. Ucraina apare în clasament cu 2,7%, mult peste Rusia, deși este practic o țară în război, cu teritorii ocupate și permanent amenințată de un atac militar.

Cauzele acestei situații pot începe să fie enumerate, în ordinea importanței, de la sancțiunile drastice impuse Rusiei de Uniunea Europeană și Statele Unite, pentru ocuparea unor părți din Ucraina, dar lipsa de predictibilitate, barierele administrative și problemele politice sunt recunoscute și de ruși ca surse ale reticenței investitorilor străini față de țara lor – mai multe detalii AICI.

Ce nu spun rușii e că este de notorietate și felul în care statul și serviciile secrete intervin în economia de la ei, lucru care nu are cum să pice bine celor care vor să investească în Rusia. Iar despre corupția omniprezentă de la ei nu mai e nimic de adăugat.

Dar în Rusia momentului actual, se pare, cei mai mulți țin mai mult la mândria de a avea o țară temută, decât o țară în care sa poată trăi decent.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.