Alegerie bat la ușă. Mădălina Vintiloiu, liderul Asociației Tinerilor Implicați: "Am încredere că toți românii vor vota cu mintea deschisă! În politică nu carisma asigură un viitor mai bun, ci competențele!" EXCLUSIV INTERVIU


Alegerie bat la ușă. Mădălina Vintiloiu, liderul Asociației Tinerilor Implicați: "Am încredere că toți românii vor vota cu mintea deschisă! În politică nu carisma asigură un viitor mai bun, ci competențele!" EXCLUSIV INTERVIU

Duminică, 26 mai, va fi o zi esențială pentru democrația din România, pentru viitorul european al țării. Românii sunt așteptați la vot atât la europarlamentare, dar și la referendumul pentru justiție convocat de președintele României Klaus Iohannis. În societatea românească există percepția că tinerilor nu le pasă de viitorul României, că mai degrabă ar pleca din țară decât să se implice pentru a o dezvolta. Cu toate acestea, există numeroși tineri care fac eforturi majore pentru ca România să meargă pe un trend pozitiv, fiind și cazul Mădălinei Vintiloiu, liderul Asociației Tinerilor Implicați și studentă în anul III la Studii Europene la Facultatea de Litere din cadrul Universității București. 

Redacția Podul.ro a luat legătura cu Mădălina Vintiloiu pentru a o întreba atât despre acțiunile pe care le întreprinde pentru a aduce plus valoare societății românești, privitor la România de azi, România de mâine în contextul în care vin alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție, dar și ce ar face ea dacă ar obține un mandat de europarlamentară. 

Reporter Podul.ro: Cu ce te ocupi zi de zi în plan profesional? 

Mădălina Vintiloiu: Pe plan profesional în primul rând ar trebui să specific că mă aflu încă în perioada de finalizare a studiilor de licență, timp în care încerc să mă implic cât mai mult și în probleme de ordin civic. Acum câteva luni am început prin a fi voluntar online al campaniei desfășurate de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, timp în care am încercat aflu cât mai multe despre proiectele care urmau să se desfășoare înainte de alegerile europarlamentare din România. Așa am ajuns să aplic pentru proiectul Promotori pentru Democrație Europeană care în prezent se află la a cincea ediție, proiect în cadrul căruia am și avut norocul să fiu selectată. În acest proiect au fost selectați în total 30 de tineri români pentru a participa la o serie de traininguri menite să îi învețe cum să poată transmite mesajul campaniei în comunitățile din care vin. La fel am procedat și în cazul proiectului Speak Up for Europe desfășurat de Asociația Social Doers cu finanțare de la diferite instituții ale Uniunii Europene și care are ca scop principal creșterea numărului de tineri care merg la vot în vederea susținerii campaniei #dedataastavotez. De asemenea, anul trecut am avut onoarea de a fi aleasă președintă a Asociației Tinerilor Implicați alături de care, de peste 3 ani, particip la organizarea unor proiecte menite să ajute la incluziunea tinerilor proveniți din medii defavorizate. Chiar dacă este o asociație la început de drum, deja din vara aceasta, cu ajutorul Asociației Cercetașilor din Brașov, cinci reprezentanți vor organiza proiecte finanțate de Corpul European de Solidaritate și care sunt menite să aplice exemplul oferit de Parlamentul European prin campania #dedataastavotez și în campania pentru alegerile prezidențiale care va urma.

Reporter Podul.ro: Ce activități, proiecte mai desfășurați prin Asociația Tinerilor Implicați? Care este scopul asociației? 

Mădălina Vintiloiu: Așa cum spuneam, Asociația Tinerilor Implicați va participa la organizarea proiectului Europa Tinerilor, care are ca scop creșterea numărului de tineri care merg la vot și la alegerile prezidențiale pentru a le forma tinerilor obișnuința de a merge la vot și de a-și exprima opinia. În afară de acest proiect, ATI va continua și proiectele de incluziune socială a tinerilor proveniți din medii defavorizate și va încerca să intre în contact cu cât mai mulți tineri determinați să se implice activ în viața societății. Practic, scopul asociației este acela de a le oferi sprijin tinerilor în procesul lor de evoluție atât în ceea ce privește exersarea exprimării propriilor opinii, cât și pe planuri ceva mai teoretice, întrucât considerăm că este necesar sa existe un echilibru între practică și teorie pentru un fundament puternic și de durată în vederea unei dezvoltări armonioase.

Reporter Podul.ro: Cum vezi România de astăzi?

Mădălina Vintiloiu: Personal, consider că România este pregătită mai mult ca niciodată de schimbare având în vedere evenimentele politice și sociale din ultimii ani. Cred cu tărie în forța cuvântului tinerilor care au înțeles că pentru a crea un viitor mai bun este nevoie de curaj și asumare în exprimarea opiniilor. După mulți ani observ că din ce în ce mai mulți profesori trec de la metoda clasică de a forma enciclopedii umane, la metode occidentale care permit tinerilor să își dezvolte gândirea critică, lucrul de care avem neapărată nevoie în România zilei de azi. Sunt conștientă că România nu este acum așa cum cetățenii își doresc, dar asta este în mare parte și din cauza noastră, astfel încât ar trebui să ne mobilizăm să ieșim la vot într-un număr cât mai mare, dar nu înainte de a informa, pentru că doar așa România poate evolua. Este momentul să ne detașăm de exemplele est-europene din perioada comunistă și să îmbrățișăm adevăratele valori democratice, nu doar mecanisme de formă care doar dau impresia că trăim într-un stat democrat.

Reporter Podul.ro: Dar România de mâine cum o vezi? Întreb asta în contextul în care duminică, pe 26 mai, vom avea alegeri, europarlamentarele  și referendumul pentru justiție.

Mădălina Vintiloiu: România de mâine am încredere că o să fie o Românie prosperă, o țară în care tinerii își pot urma visul fără să fie îngrădiți de birocrație inutilă și, de ce nu, îndrăznesc să visez la o țară în care nu va mai exista deloc corupție. Pe parcursul istoriei schimbările pozitive din sfera politică românească au fost făcute în urma unor evenimente extrem de negative și intrigante. Evenimentele de tip "10 august" sau "legile justiției" sunt evenimente negative care obligă la schimbare și am încredere că toți românii vor vota cu mintea deschisă, nu după cum îi îndrumă inima, pentru că în politică nu carisma asigură un viitor mai bun, ci competențele. Este momentul să nu ne mai mulțumim cu zâmbete, ci cu documente, cu legi juste și, nu în ultimul rând, cu fapte. Nu văd un moment mai bun decât un scrutin pentru a arăta noi, ca societate, că putem mai mult.

Reporter Podul.ro:  Cât de importante sunt alegerile europarlamentare pentru viitorul României? Dar referendumul pentru justiție convocat de Klaus Iohannis? De ce este necesară o prezență masivă la vot?

Mădălina Vintiloiu: Rezultatul alegerilor europarlamentare vor dicta viitorul pentru România. Avem nevoie să trimitem la Bruxelles oameni competenți care să cunoască îndeaproape nevoile românilor, europarlamentari dispuși să coboare de pe piedestalul înalt pe care au fost puși de oameni care au votat dezinformat de-a lungul timpului și să încerce să înțeleagă de ce România a ajuns în această situație și abia după să încerce să remedieze problemele. Însă, așa cum am spus, acest lucru poate fi făcut doar dacă mergem la vot informați. În legătură cu referendumul pentru justiție convocat de Klaus Iohannis nu pot decât să spun că, din punctul meu de vedere, nu putea fi găsit un moment mai potrivit decât acesta. Nimic nu se îmbină mai bine decât valorile europene și dorința de a avea o țară fără corupție. Așa că da, consider util acest referendum, în primul rând pentru că ne oferă ocazia de a arăta și din punct de vedere legal că România nu este o țară de hoți. Doresc să subliniez că este nevoie de o prezență masivă la vot pentru că atunci când milioane de oameni strigă împreună sunetul ajunge mult mai departe decât atunci când strigă câteva zeci sau sute de mii. Am văzut că putem atunci când un număr impresionant de oameni a ieșit în stradă pentru a scanda împotriva corupției. Acum, că avem acest exercițiu, putem ieși la vot mai mulți și putem face diferența.

Reporter Podul.ro:  Vei da un vot pozitiv sau negativ la aceste alegeri?

Mădălina Vintiloiu: Cred că este destul de clară optiunea pe care eu o voi exprima la aceste alegeri. Mă abțin de la a da un răspuns concret pentru a nu se crede că vreau să influențez într-un fel sau altul și aștept cu nerăbdare să văd ce își doresc românii cu adevărat. Pentru mine alegerile de pe 26 mai sunt menite să îmi arate dacă în acest moment locul meu mai este sau nu în această țară. Dacă nici acum după atâtea acțiuni făcute în favoarea valorilor europene nu vor fi luate măsuri drastice împotriva corupției și a persoanelor care o promovează, atunci consider că noi, tinerii, nu ne-am făcut treaba cum ar fi trebuit. Ar fi păcat ca după atâta timp de implicare civică a unui număr impresionant de tineri români, care au dorit să contribuie la dezvoltarea României prin toate mijloacele, rezultatul acestor alegeri să fie același ca la alegerile parlamentare. Sper să fi învățat suficient de multe de atunci și până acum pentru a nu repeta aceleași greșeli și pentru a nu mai lăsa pe alții să hotărască pentru noi.

Reporter Podul.ro: Dacă ai obține un mandat de eurodeputată ce ai face pentru România din Parlamentul European?

Mădălina Vintiloiu: Dacă aș fi obține un mandat de a reprezenta România în Parlamentul European, primul lucru pe care l-aș face ar fi să militez pentru a modifica programul de învățământ românesc în așa fel încât acesta să permită tânărului să se dezvolte așa cum ar trebui. Consider că suntem pregătiți să adoptăm modelele occidentale și să centrăm educația pe nevoile și dorințele elevului și să îi permitem să își dezvolte gândirea critică și creativitatea. Aș milita pentru înăsprirea legilor anticorupție și aș introduce pedepse cât se poate de drastice pentru cei care împiedică aplicarea lor. Un alt capitol la care România se prezintă extrem de prost este absorbția fondurilor europene, motiv pentru care aș angaja oameni care se pricep cu adevărat la acest domeniu și i-aș lăsa să își facă treaba. După cum observi sunt multe capitole unde aș face schimbări, dar am încredere că vom vota niște oameni competenți care vor face schimbările acestea înainte ca eu să ajung acolo. Depinde numai de noi să se întâmple asta!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.