Erdogan anunță că dorește ALIANȚĂ cu Rusia în domeniul tehnologiei MILITARE


  • ACP
  • May 19, 2019 10:35
  • 2695
Erdogan anunță că dorește ALIANȚĂ cu Rusia în domeniul tehnologiei MILITARE

Într-o emisiune a postului de televiziune Kanal 24, din Turcia, zilele trecute, președintele Edogan a vorbit despre achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană S400 din Rusia, spunând că va da curs acestui contract în ciuda opoziției Statelor Unite și a întregii alianțe NATO.

Motivul este ca ar fi imoral pentru Turcia să renunțe la înțelegerea făcută cu Rusia, după cum a lămurit președintele turc. Înțelegerea cu un stat agresor, care a atacat și ține ocupate regiuni care aparțin altor țări nu i se pare președintelui Erdogan imorală, în schimb găsește că e nepotrivit moral să revină la respectarea angajamentelor față de alianța militară din care face parte și față de principalul aliat, Statele Unite.

În același timp, Erdogan nici nu concepe să nu primească avioanele F35 din America, deși Washingtonul a repetat în mai multe rânduri că integrarea sistemelor antiaeriene ruse în arhitectura de apărare a unui stat NATO e o vulnerabilitate care privește întregul sistem antiaerian al Alianței din regiune, care pune probleme și aviației militare ce trebuie să schimbe informații cu sistemul antiaerian. Din această cauză Washingtonul a anunțat că vânzarea avioanelor F35 către Turcia ar putea fi oprită, dacă Ankara nu renunță la achiziționarea sistemelor S400.

Mai mult, președintele turc a afirmat că intenționează să ajungă la o înțelegere cu Rusia și pentru achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană S500, pe mai departe, la producerea cărora vrea să participe și industria militară turcă. Altfel spus, Rusia, aflată sub presiunea sancțiunilor economice, va primi un ajutor binevenit în dezvoltarea programului său militar, tocmai din partea unei țări NATO. Turcia a fost în trecut beneficiara unor înțelegeri care i-au permis să lucreze împreună cu mai multe țări europene la producerea de echipamente militare, dar, mai mult, a fost acceptată să participe și la producerea avionului de luptă american, ultratehnologizat, F35. Acum, după ce a beneficiat de transfer tehnologic dinspre țările NATO, Turcia anunță că vrea să lucreze cu Rusia, care are mare nevoie de susținere financiară și tehnologică în momentul de față, pentru dezvoltarea tehnologiei militare care este concepută în bună parte pentru confruntarea cu țările NATO – mai multe detalii AICI.

Erdogan a argumentat și că nu simte că ar fi vreo problemă cu achiziționarea sistemele rusești S400, câtă vreme nu are nimeni nimic de obiectat la faptul că și Grecia are în dotare sisteme antiaeriene rusești, dar de tip S300. Ce nu spune Erdogan e că grecii nu le-au cumpărat din Rusia, ci le-au luat din Cipru, unde tocmai la presiunea Turciei nu au putut fi instalate. Practic, sistemele S300 au fost luate de greci la preț infim, mai mult pentru a-i scăpa pe ciprioți de o sursă mare de probleme internaționale, iar ele au fost folosite de Grecia și în folosul Israelului, care le-a testat pentru a vedea care le sunt vulnerabilitățile, pentru a putea să le neutralizeze pe cele din Siria și din Iran – mai multe detalii AICI.

Dar adevărul contează mai puțin pentru președintele turc, notoriu datorită pornirilor lui dictatoriale. El are de demonstrat că Turcia e o putere mondială ce nu ține cont decât de voința sultanului de la Ankara, indiferent cât ar dauna asta țării sale pe plan internațional.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.