VIDEO Efectul OUG anti-ridesharing. Taximetriștii încalcă și mai mult legea, iar polițiștii asistă cu pasivitate


VIDEO Efectul OUG anti-ridesharing. Taximetriștii încalcă și mai mult legea, iar polițiștii asistă cu pasivitate

La doar câteva zile de la OUG anti-ridesharing dat de Guvernul Dăncilă, așadar împotriva șoferilor de Uber, respectiv Bolt, taximetriștii au început să abuzeze de faptul că au câștigat, aproape complet piața. 

Abuzurile taximetriștilor reies și din relatarea lui Dragoș Bistriceanu, student la Facultatea de Științe Politice, care prezintă ce a pățit pe 19 mai în zona Centrului Vechi. O problemă și mai mare este reprezentată de pasivitatea polițiștilor care devin astfel complici cu taximetriștii care nu vor să pornească aparatul pentru contorizarea prețului călătoriei. 

În video-ul de la finalul articolului veți vedea cum niciunul dintre șoferii de taxi nu vrea să meargă pe aparat, în unul din cazuri chiar un polițist asistând la discuție fără să acționeze

Astfel, tânărul a anunțat că va adresa în baza legii 544/2001 o solicitare către Poliția Locală pentru a afla care sunt demersurile pentru a combate acest fenomen, atât de întâlnit în atâtea locuri din București.

Totodată, studentul prezintă care sunt prevederile legale încălcate în videoclipul prezentat în articol:

"Art. 52 din legea 38/2003, alineatul 3, litera c, conform căruia “(3) Principalele obligatii ale taximetristilor sunt urmatoarele: c) sa nu refuze clientul in efectuarea unei curse in interiorul localitatii si sa respecte solicitarile legale ale acestuia”
De asemenea, prin refuzul de a porni aparatul, urma a fi săvârșită infracțiunea de evaziune fiscală, dar și prevederile aceluiași articol 52 din legea 38/2003, alineatul 3, litera e care precizează că „(3) Principalele obligatii ale taximetristilor sunt urmatoarele: e) sa elibereze bonul client la finalul cursei, pe baza caruia va incasa contravaloarea prestatiei efectuate".

Pe cale de consecință, tânărul propune boicotarea companiilor de taxi până în momentul în care vor începe să respecte legea. 

Redăm postarea lui Dragoș Bistriceanu de pe Facebook:

"Taximetriștii din Centrul Vechi încalcă legea! Poliția locală asistă pasiv.
Taximetriștii din Centrul Vechi încălcă legea la câteva zile distanță de la îngreunarea activității Uber, Taxify, etc., de către guvernul Viorica Dăncila! - 19.05.2019, ora ~ 03:00 AM

Nu mi-a fost teamă să acționez! Am asistat la o complicitate aparte între polițiștii locali și taximetriști, confirmată de șirul evenimentelor pe care le regăsiți în videoclip! Cetățenii aflați în situația de a căuta un taxi au făcut compromisul de a răspunde afirmativ la celebrul „50 de lei e bine, boss?”, în condițiile în care șoferii de Uber, Taxify, etc. nu-și permiteau riscul de a prelua curse printre atâția taximetriști și polițiști locali. A fost realmente umilitor să întreb, din mașină în mașină, dacă e ok să pornească aparatul, deci să respecte legea, dar am simțit nevoia să o fac, spontan, tocmai pentru a demonstra necesitatea aplicațiilor de ridesharing și de ce apelează la ele milioane de români.

Punctul culminant nu a fost, din nefericire, capturat în imagini video. Chiar și celelalte imagini au o calitate îndoielnică, fiind filmate cu un telefon mobil obișnuit (nu m-am pregătit special pentru un astfel de demers, chiar am ieșit să petrec câteva ore cu prietenii). Persoana din spatele camerei nu a reușit să captureze momentul care trădează reciprocitatea dintre organele legii și șoferii de taxi. De față cu polițistul, unul dintre taximetriști îmi spune “30 de lei e bine?” pentru o cursă de 10 lei, îl refuz, ca apoi polițistul să-mi spună, cu aroganță, “e prețul corect, nu?”. Nu, evident că nu! Se încalcă legea, iar tu, domnule polițist, pari a rezona cu astfel de practic. Pe cale de consecință, l-am întrebat pe acest domn polițist dacă există vreo înțelegere între poliție și taximetriști. A negat, apoi, văzându-se într-o poziție de inferioritate, întrucât nu stăpânea prevederile legale, a încercat să îmi explice că nu are ce le face.
Tarifele impuse variază! Nu vreau să-mi imaginez cât ar fi costat o cursă până înspre Berceni sau Aviatorilor, în condițiile în care o cursă până în Rahova a fost evaluată de unii dintre ei și la 50 de lei.
Întrucât calitatea audio este slabă, din cauza faptului că am filmat cu un telefon, vă redau câteva dintre dialoguri:
- Bună seara, ne duceți pe aparat?
- Nu vă duce nimeni, boss, pe aparat! Dacă vrei, uite, te duc cu 40 de lei până în Rahova!

- Până în Rahova? Ne duceți pe aparat?
- Hai, 25 de lei e bine? Cât vrei mai puțin?!
Voi adresa, în baza legii 544/2001, o solicitare către Poliția Locală pentru a afla care sunt demersurile pentru a combate acest fenomen, atât de întâlnit în atâtea locuri din București. “Cunoaștem situația, dar nu putem interveni. Vă sfătuim să faceți comanda!” nu este răspunsul cu care pot fi de acord într-o țară civilizată.

Prevederile legale încălcate în videoclipul pe care l-ați urmărit sunt, după cum urmează:

Art. 52 din legea 38/2003, alineatul 3, litera c, conform căruia “(3) Principalele obligatii ale taximetristilor sunt urmatoarele: c) sa nu refuze clientul in efectuarea unei curse in interiorul localitatii si sa respecte solicitarile legale ale acestuia”
De asemenea, prin refuzul de a porni aparatul, urma a fi săvârșită infracțiunea de evaziune fiscală, dar și prevederile aceluiași articol 52 din legea 38/2003, alineatul 3, litera e care precizează că „(3) Principalele obligatii ale taximetristilor sunt urmatoarele: e) sa elibereze bonul client la finalul cursei, pe baza caruia va incasa contravaloarea prestatiei efectuate;”

#boicottaxi

Propun #boicot față de companiile de taxi! Statul român are legi pe care cetățenii trebuie să le respecte, inclusiv taximetriștii din Gara de Nord sau Centrul Vechi!
Sunt dispus să colaborez cu orice jurnalist în vederea demascării mafiei taximetriștilor. Dacă nu facem nimic, n-o să se schimbe nimic... în bine!", a scris tânărul pe Facebook.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.