Pricipalul candidat la europarlamentare din partea PNL, Rareș Bogdan, își expune punctul de vedere, într-o postare pe Facebook, cu privire la dosarele fierbinți de pe agenda europeană, după ce a fost invitat de nenumărate ori să vorbească despre aspecte precum drepturile românilor în Uniunea Europeană, tensiunile dintre UE și SUA, adoptarea monedei euro și multe alte subiecte.
Totodată, Rareș Bogdan susține că, deși i-ar plăcea ca agenda publică în campania de față să fie despre ce vor face liberalii în Parlamentul European, cu toate acestea nu poate să fie imun la „mizeriile zilnice ale PSD”.
Redăm mai jos postarea integrală a fostului jurnalist:
„Sunt invitat mereu să-mi exprim punctul de vedere legat de dosarele fierbinți de pe agenda europeană, moneda euro, spațiul Schengen… Mi-ar plăcea ca agenda publică în această campanie să fie axată pe ce vom face noi, liberalii, în Parlamentul European. Nu pot să ignor, însă, mizeriile zilnice ale PSD, care se teme de 26 mai și inventează conspirații, atacă prin acte normative devastatoare tot ce înseamnă mediul economic și social sănătos. Nu mai vorbesc de justiție! Am găsit timp pentru a exprima, însă, ce am eu în minte în privința întrebărilor pe care le primesc frecvent pe câteva teme.
În acest preambul mai precizez doar că pe temele în cauză m-am exprimat mereu când am fost întrebat, și nu doar de când sunt în campanie electorală. Îmi mențin opiniile de jurnalist și sper din tot sufletul să le analizați cu bună credință.
1 – Despre drepturile românilor în UE
Nu cred că există vreun politician responsabil care nu este revoltat de discriminarea de care au parte românii, noroc că nu sunt o regulă, ci o excepție! Am spus-o de nenumărate ori, după povestea cu alocațiile copiilor m-aș fi dus cu tot Parlamentul României în fața casei cancelarului Kurz. Pentru a putea apăra drepturile românilor trebuie să existăm politic în structurile europene. Asta înseamnă PNL în acest moment: un partid cu politicieni capabili să vorbească pentru cetățeanul român și să fie ascultat. Cum vă imaginați că se văd dinspre Europa discursurile anti-europene, profund anti-europene ale lui Dragnea, șeful de facto al Guvernului României? În acest caz, ne plasăm dincolo de o campanie electorală. Afirmațiile din ultimele zile ale liderilor PSD deja pun în pericol viitorul european al României!
2 – Despre o armată europeană
Cred că NATO acoperă toate provocările noastre de securitate, alianța trebuie mereu întărită. Îmi scapă argumentele celor care își doresc o armată europeană, punând sub semnul întrebării eficiența Alianței Nord-Atlantice.
3 – Despre tensiunile dintre UE și SUA, cum trebuie tratate Rusia și China
UE și SUA trebuie să ajungă la înțelegeri comerciale din care să câștige toată lumea. Trump s-a enervat, când a preluat mandatul, văzând ce deficit comercial are țara sa și este normal că s-a gândit să repare lucrurile. Totodată, suprataxarea importurilor de oțel și aluminiu, sau măsline, a fost ca o lovitură în plex pentru UE. Prin urmare, forma acordului comercial depinde de negocieri. În privința Rusiei sunt radical, probabil că am citit testamentul lui Petru cel Mare cu multă patimă. China – o discuție amplă, de asemenea. Ca principiu: din comerț trebuie să câștige toți. Numai că iată, China devine o putere militară tot mai greu de ignorat, joacă pe multe fronturi, sunt multe monede de schimb pe harta lumii. Ce să facă România? Să fie inteligentă!
4 – Despre politica în privința migrației
Reguli clare, respectarea legii. Eurosistemul a fost clădit din nevoia păcii, UE nu poate întoarce spatele nenorocirii. Solidaritatea este un principiu de la care nu putem abdica. Dar repet, trebuie reguli clare. Susțin ideea înființării unei poliții de frontieră unice, susțin identificarea de soluții pentru ca migranții să găsească de lucru pe bază de aptitudini, competențe sau cursuri de calificare – până la urmă, sunt oameni care fug de război. Dar dacă refuză să muncească… avem o problemă!
4 – Despre adoptarea monedei euro
Susțin trecerea la moneda euro, dar există câteva condiții sine qua non. Cele 4 criterii de convergență sunt pulverizate sistematic de PSD, ca atare nu știu cine poate avansa un termen realist. Sper ca, odată cu schimbarea coordonatelor de putere, să putem să facem un plan profesionist, nu fantezist. Dacă țin eu bine minte, ținta asumată este 2024. Să dea Dumnezeu! În afară de cele 4 criterii de convergență, legislația internă trebuie să garanteze independența băncii centrale naționale, iar după cum bine știm, BNR tocmai este lovită de politrucii PSD din motive sordide. Și ilegale!
5 - Despre Schengen
Orice om sănătos la cap susține integrarea în spațiul Schengen. Mai rămâne să o dorească și PSD. Nu doar declarativ și populist. Spațiul Schengen conține și câteva aspecte economice care nu convin acestui partid. De pildă: simplificarea accesului instituțiilor de control la informații bancare, când au suspiciuni că lichiditățile provin din activități ilegale. Vă dați seama de ce e deranj mare aici!
7 - Despre ideea unor liste transnaționale la alegerile europene
Mă interesează ca românii să voteze candidații propuși de România. Dacă nu ar fi așa, ar exista riscul ruperii totale a legăturilor cu țara, iar ele trebuie întărite. Un argument în plus: nu doresc ca populiștii lui Salvini, finanțați de cine știe unde, să aibă resurse financiare nelimitate pentru a promova otrava care periclitează unitatea UE.
8 - Despre corectitudinea politică, libertatea de exprimare, internet
Merită o discuție amplă și despre corectitudinea politică, dar nu știu dacă un principiu asumat, mai pe burtă, mai manifest (are conotații complicate) n-ar însemna schimbarea regulilor în timpul jocului. De asemenea, susțin libertatea de exprimare după model american, cu reguli ferme în privința mesajelor tangente la terorism, pedofilie, xenofobie. Susțin libertatea internetului, dar și combaterea activă a xenofobiei, a incitărilor la ură, la violență. Tot legat de internet: trebuie să ne obișnum să cităm sursa, ca oameni care respectăm proprietatea intelectuală.
9 – Despre „Europa cu două viteze”
Asta a fost probabil o găselniță electorală, dar chiar și așa, o resping categoric! Europa trebuie să meargă cu o singură viteză! România are toate datele să poată să tureze motoarele și să depășească statutul de teritoriu incert pentru eurosistem. Mai rămâne doar să aibă la conducere nu doar un președinte dedicat cauzei țării, ci și un guvern responsabil. Ne ocupă și de asta!
10 – Despre ideea reducerii numărului de comisari
Nu știu dacă trebuie redus numărul de comisari, înclin să cred că ar trebui regândită un pic structura Comisiei – un exemplu: înființarea unui Comisariat pentru protecția copiilor (mă refer la combaterea sărăciei, la accesul unor categorii defavorizate la servicii medicale, accesul la educație etc)
11 – Despre familie și căsătorie
Susțin forma actuală a actelor normative din legislația românească care se referă la căsătorie și familie. Precizare: nu sunt capabil de ură, am văzut prea multe orori generate de ea, iar istoria e plină de dovezi ale derapajelor iscate de intoleranță.
12 Despre încălzirea globală, Acordul de la Paris
Dacă nu ne trezim și nu investim în protecția acestei planete, dacă o distrugem din rațiuni comerciale suntem inconștienți. Înclin să cred că mulți politicieni doar mimează îngrijorarea, dar îi salut pe cei care au curajul să adopte interzicerea mașinilor diesel. Atenție, însă! Ei își permit! România s-a transformat într-un paradis al mașinilor poluante nu deoarece așa și-a dorit, ci deoarece a fost singura șansă a omenilor de a avea un autoturism cât de cât performant. Până a devenit Dacia comparabilă cu autovehicule străine a durat ceva. E o discuție lungă – dar ce interesantă! Mai ales că ne trebuie niște soluții! Acordul de la Paris privind reducerea emisiilor de CO2 ar trebui să aibă caracter de obligativitate. Din ce îmi amintesc, datează din 2015 și nu știu dacă România are un plan coerent de conformare.
13 Despre rolul creștinismului în UE și în identitatea europeană
Ca iubitor al amintirii lui Ștefan cel Mare și Iancu de Hunedoara, nu pot decât să afirm că fundamentele creștine ale Europei trebuie întărite. Sigur, de atunci metodele s-au mai schimbat, s-au mai rafinat. Să fim uniți, dar în spiritul toleranței inteligente! Să nu uităm că extremiștii islamici și-au propus să demoleze creștinismul. Nu au reușit, nu vor reuși, dar nu trebuie să răspundem la ură cu ură. Ci cu iubire. De asta suntem creștini. Încă ceva: să-I învățăm să prindă pește, nu?”, a scris Rareș Bogdan.