După introducerea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), datornicii la bănci au câștigat un indice de referință cu 27% mai mic decât vechiul ROBOR. Teoretic, înseamnă costuri mai mici cu creditele.
Însă, avocatul specializat în insolvențe Remus Borza susține că în practică, băncile vor avea grijă să-și crească marja. Dobânda anuală efectivă (DAE) se formează din acest IRCC plus marja băncii și o serie de comisioane percepute de bancă (costul asigurării, comision analiză, taxe de administrare a creditului etc). În România, un credit ipotecar ajunge să aibă o dobândă anuală efectivă de 7-8%, iar un credit de consum 11-13%, dobânzi în medie de trei-patru ori mai mari decât media la nivel european.
Remus Borza arată că politica populistă a guvernării PSD-ALDE a făcut din români sclavii băncilor: „În ultimii ani, băncile au preferat să se refugieze într-o zonă de confort, crescându-și expunerea pe stat, în detrimentul finanțării economiei. Aici de vină, în primul rând, este statul, care, pentru a-și putea susține politicile populiste, în a da la toată lumea după nevoi și nu după posibilități, a fost nevoit să apeleze la împrumuturi de pe piața externă sau piața românească. Pentru a susține majorările salariale și cheltuielile cu asistența socială, statul se împrumută anual cu echivalentul a peste 10 miliarde euro. Foamea de bani a statului este taxată cu vârf și îndesat de bănci. Numai anul trecut, de exemplu, statul a plătit peste 13 miliarde lei în contul dobânzilor la împrumuturile contractate. Randamentul la titlurile de stat s-au dublat în ultimii trei ani, depășind pragul de 5%. Ori, în condițiile în care titlurile de stat sunt garantate, băncile se calcă pe picioare pentru a finanța statul. În ultimii opt ani, soldul creditelor acordate statului s-a dublat: de la 60 miliarde lei la peste 120 miliarde lei. Nu aceeași a fost evoluția și în ceea ce privește stocul creditelor acordate firmelor și populației. Aici vorbim de o creștere modestă de 13%: de la 209 miliarde lei în 2010 la 235 miliarde lei în 2018. Cumulat, expunerea pe care și-au luat-o băncile pe stat, companii și populație nu depășește cu mult valoarea depozitelor bancare constituite de firme și persoane fizice, care, anul trecut, a ajuns la 330 miliarde lei”.
ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele) a fost înlocuit de indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), introdus prin OUG 19/2019, care a modificat OUG 114/2018. Noul indice, care se publică în fiecare zi de BNR, reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. La actualizarea trimestrială a dobânzii, nu se va mai lua în calcul valoarea indicelui din ultima zi a trimestrului care se încheie, ci media ratelor de dobândă zilnice din trimestrul anterior. Noul indice astfel calculat pentru trimestrul anterior se va aplica exclusiv creditelor în lei acordate populației, nu și companiilor, având o valoare fixă pe un interval de trei luni.