Cum evităm criza economică de tipul Greciei? Andrei Caramitru: „Prin vot!”


Cum evităm criza economică de tipul Greciei? Andrei Caramitru: „Prin vot!”

Economistul, Andrei Caramitru, membru al partidului Uniunea Salvați România (USR), a prezentat într-o postare pe Facebook modul în care România poate să crească economia fără a urma modelul Greciei. Astfel, economistul explică că sunt două motoare, „care împreuna aproape niciodată nu pot depăși 6-7% creștere pe an pentru o țară ca România”.

Andrei Caramitru susține că singura soluție a statului român să scape de criza economică este, de fapt, prezența la vot.  

CUM SA CRESTEM ECONOMIA FĂRĂ SA NE PRĂBUȘIM LA SFÂRȘIT CA GRECIA?

Foarte puțină lume înțelege cum funcționează economia. Cei care sunt la butoane - din prostie, ceilalți - pentru că nimeni nu explică simplu lucrurile.

De fapt e foarte simplu. Sunt 2 motoare, care împreuna aproape niciodată nu pot depăși 6-7% creștere pe an pentru o țară ca România:

- creșterea numărului de oameni activi in companiile private. Dacă ai natalitate scăzută - poți să crești doar prin urbanizare (sau se mută oamenii la oraș sau ai infrastructura buna ca sa poata circula ușor la locul de muncă), sau ajutând ambii părinți sa lucreze (de exemplu creșe și alocații pentru copii mărite) sau eventual prin import de forța de muncă
- cât de productiv e fiecare om. Aici sunt esențiale investițiile private (un om cu o sapă face mult mai putin decât un șofer de tractor, oricât de mult ar lucra) și educația. Cel mai rapid crești dacă angajații se muta din industrii cu productivitate slabă (de exemplu textile, agricultură, turism) către unele mai puternice (fabrici moderne, servicii avansate etc).

Dacă salariile cresc mai repede decât “puterea” data de cele 2 motoare, sau plătești diferența din datorii (și la sfârșit dai faliment) sau creste inflația și scade valoarea banilor primiți (și de fapt stai pe loc). Nu exista miracole.

Noi stam acum foarte prost. Turația motoarelor scade (creșterea va fi de probabil 3% anul ăsta), nu mai investim nimic decât in furăciuni prin sate, au început sa se închidă fabrici, ne pleacă forța de muncă dar salariile la stat cresc cu 25%. Și - inevitabil - creste datoria, creste inflația, scade moneda. Traiectoria Greciei. Matematică de clasa I.

Singura țara la fel de săracă ca noi care a reușit sa depășească in 30 de ani Europa de Vest este Irlanda anilor 70. Acum Irlanda este una din cele mai bogate țări din Europa. Ce au făcut ei e foarte simplu, și e exact ce propune USR in programul de guvernare:
- reducerea taxelor pe muncă (ca sa crești salariile in privat fără sa sufoci angajatorii) - finanțată prin eficientizarea cheltuielilor statului
- atragerea capitalului străin in industrii super-productive (IT in special) prin facilitați și taxe foarte scăzute
- investii substanțiale in educație.

Rețeta e simplă. Trebuie să existe voință. Și asta vine doar prin vot. Altfel noi vorbim, propunem, și alții conduc trenul in directia opusă : prima stație - Grecia, terminus - Venezuela”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.