Comisia Națională de Strategie și Prognoză, un veritabil minister controlat de Darius Vâlcov, dă publicității datele pe care i le cer oamenii lui Liviu Dragnea, nu cele dictate de realitatea economică. Nerealismul ipotezelor de lucru ale Comisiei de Strategie şi Prognoză se observă din prognoza realizată în această lună. Astfel, deși atât FMI și Comisia Europeană au previzionat o creștere economică de aproximativ 3,1%, respectiv 3,3%, Guvernul majorează PIB-ul estimat de la 1022 miliarde lei la 1031 miliarde. Acest optimism exuberant este inexplicabil pentru o instituție care se dorește a fi formată din profesioniști.
Comisia Națională de Strategii și Prognoză, condusă de Ion Ghizdeanu, unul dintre mentorii, potrivit Evenimentului Zilei, „creierului” economic al PSD Darius Vâlcov, a primit în ultimul an, prin OUG, atribuții care, în mod normal, reveneau Ministerului Dezvoltării. Explicația pentru extinderea responsabilităților Comisiei este faptul că se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care, la rându-i, este controlat direct de Darius Vâlcov în calitatea sa de consilier al premierului. CNSP a fost trecută la începutul lui 2018 de la Ministerul Finanțelor la SGG. Pe lângă FDI, CNSP controlează Programul „Stațiuni balneare”, de aproximativ 6 milioane euro, din care statul va deconta 50% din cheltuielile eligibile, Programul „Investește în tine”, care prevede că „tinerii” între 16 și 55 de ani pot beneficia de credite cu dobândă 0%, garantate de stat în proporție de 80%, Programul gROwth - investim în copii, investim în viitor, proiectele realizate în regim de public-privat etc. Mai mult, pe 12 decembrie a lansat în SICAP licitația pentru PPP în proiectul autostrăzii Brașov-Ploiești, unde instituția nu avea studiu de fezabilitate, anunțând participanții că detaliile contractului vor fi negociate ulterior etapei de depunere ca ofertelor. Instituția a primit atribuţii majore în proiectele strategice în urma adoptării de către Guvernul Dăncilă a OUG 28/2018.
“După ce FMI a avertizat, acum o lună, asupra atenuării semnificative a ritmului de creștere a economiei noastre pentru 2019, ieri a venit rândul Comisiei Europene să previzioneze reducerea prognozei de creștere a PIB-ului României pe acest an, de la 3,8% la 3,3%. Noua estimare a Comisiei Europene, care arată o ajustare negativă, reconfirmă prognoza nerealistă a Guvernului, cu implicații puternice asupra economiei românești și mai ales asupra percepțiilor investitorilor”, declară rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputatul Marilen Pirtea.
“Surdă față de semnalele de “aterizare forțată” a evoluției PIB, transmise la unison de Comisia Europeană, FMI și Banca Mondială, poziția Comisiei de Strategie şi Prognoză este de a menține artificial estimarea privind creşterea economiei în acest an, chiar la o iluzorie cotă 5,5%, bazată pe un PIB estimat la 1.022 miliarde lei și o inflație medie anuală de 2,8%, precum și pe deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB, parametri elaborați în documentul Prognozei 2019 – 2022 al CSP realizată din ianuarie anul curent”, subliniazăPirtea.
“Semnele că economia încetinește au devenit foarte vizibile, dar nu determină reacții ale oficialilor guvernului de la București, care ocolesc acest subiect deosebit de sensibil. Cauzele încetinirii ritmului de creștere nu sunt exogene, influențate de presupuse turbulențe în economia internațională, ci sunt o consecință a greșelilor din deciziile de politică economică a guvernului, așa cum este și OUG 114, spre exemplu. Fără să abordeze public subiectul evoluției PIB pe acest an, guvernanții PSD-ALDE evită cu totul să facă referiri și să explice cercul vicios economic în care au intrat, împingând populist către contribuabili noi motive pentru amplificarea freneziei consumului cu orice preț, care ne-a adus la cea mai mare rată a inflației din UE. Consumul pe datorie mărește accelerat foarfeca datoriei publice și generează cea mai mare rată a dobânzii din Uniunea Europeană la împrumuturile contractate de guvern”, adaugă deputatul.
“Nu poate fi departe ziua în care nevoile de împrumuturi ale guvernului nu își vor mai găsi finanțatori la dobânzi în marje normale, ale pieței europene. Atunci vom ajunge să experimentăm din nou o teamă generalizată, care se va resimți în toate sectoarele economiei, față de recesiune și spectrul declinului economiei reale. Sigur că în birourile guvernamentale nu se va manifesta presiunea la care vor fi supuse toate firmele din economia reală, creată de teama față de o posibilă contracție a pieței interne. Dar în afara birourilor guvernamentale, în viața de zi cu zi, antreprenorii realiști nu se vor mai aștepta ca actualul guvern să ia decizii prin care să fie încurajate investițiile și dezvoltarea. În aceste condiții, fiecare nouă săptămână în care actualul guvern se menține nu va aduce decât o cronicizare a rupturii definitive dintre promisiunile politicienilor PSD-ALDE și efectele economice măsurabile, care nu pot fi cosmetizate politic”, conchide vicepreședintele Camerei Deputaților”, concluzionează Pirtea.