Vineri a apărut un proiect de ordonanță de urgență pe care Guvernul Dăncilă vrea să îl adopte pentru a sabota referendumul pentru justiție din data de 26 mai. Unul din puncte nu i-ar oferi președintelui României Klaus Iohannis, inițiatorul referendumului, să se implice în campania pentru acesta, iar printr-un alt punct se dorește mărirea cvorumului necesar validării referendumului din 26 mai.
CITIȚI MAI MULT AICI: PSD pregătește un nou ABUZ de sorginte dictatorială. OUG care să nu-i permită lui Klaus Iohannis să se implice în campania referendumului pentru justiție
CITIȚI ȘI AICI: DOCUMENT PSD, disperat să saboteze referendumul. Cvorumul de prezență ar urma să fie crescut prin OUG
În acest context, specialistul în drept constituțional Ioan Stanomir a vorbit în emisiunea lui Tudor Mușat despre proiectul de OUG apărut pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Astfel, profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București a atras atenția că această OUG ar însemna un pumn în gură pus atât președintelui, cât și cetățenilor României.
Mai mult, politologul a evidențiat că proiectul de OUG contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, Ioan Stanomir a reliefat importanța reformei Auturității Electorale Permanente printr-o transparentizare, întrucât este vorba desore o instituție vitală pentru un stat democratic și alegeri libere.
Redăm analiza expertului în constituționalism:
"Sigur, aici se amestecă două lucruri. Pe de-o parte este datoria Guvernului de a pune la dispoziție cetățenilor toate informațiile necesare pentru a-și constitui propria lor opinie și pe de altă parte este libertatea președintelui ca om politic de a participa la o dezbatere pe care a inițiat-o.
Reglementarea pe care dvs. ați evocat-o în punctele sale principale este o mostră de rea-credință. Ținând seama că suntem într-o perioadă de sărbătoare creștină voi evita alte formule și mai potrivite pentru acest tip de comportament inacceptabil.
Aș mai spune că ideea modificării prin OUG a unei legi de o asemenea importanță, într-un asemenea moment, contravine și recomandărilor Comisiei de la Veneția cu privire la caracterul inacceptabil al modificărilor regulilor jocului pe durata jocului.
Ca să rezum, e o încercare de a se pune pumnul în gură șefului de stat, dar mai grav decât atât, este o încercare de a se pune pumnul în gură cetățenilor României prin această ridicare artificială a pragului referitor la validarea referendumului.
Vreau să vă mai atrag atenția asupra unui aspect. Înțeleg că această formă a actului normativ a apărut pe site-ul Autorității Electorale Permanente. AEP, din păcate în România, este mult mai politizată și mult mai în acord cu majoritatea parlamentară decât ar trebui să fie. Să nu uităm că la AEP a fost recent și un caz de revocare din funcție în mod abuziv a unui funcționar care dăduse concurs pentru a fi admis.
Pentru ca toată lumea să înțeleagă, este vorba despre o stratagemă care vizează ridicarea artificială a pragului necesar pentru atingerea validării referendumului.
Întotdeauna justificările oamenilor de rea-credință, în cazul de față ale PSD-iștilor de rea-credință, pornesc de la respectul legalității și se pornește probabil în viziunea domniilor lor de la necesitatea de a se sonda opinia tuturor românilor înregistrați ca atare. Ceea ce noi știm este că acestor domni și doamne le convine să se raporteze la numărul românilor atunci când le convine. Iar în momentul de față le convine să umfle artificial acest număr pentru ca să nu se întrunească cvorumul necesar pentru validare. Cred că aceasta este problema care trebuie explicată românilor.
Mai trebuie explicat că atâta vreme cât nu vom avea o transparență elementară a AEP nu ne putem aștepta la lucruri bune. Aș vrea să vă aduc aminte de un caz și anume Mircea Drăghici a fost chemat recent la DNA pentru a da explicații cu privire la modul în care banii dați de contribuabili partidului politic PSD au devenit bani pentru Drăghici pe persoană fizică, iar fostul președinte al Autorității Electorale Permanente a fost chemat în cauză de DNA pentru împiedicarea și obstrucționarea anchetei respective. Aveți o imagine de fapt legată de tipul de degradare la care a ajuns AEP, iar numele indică destul de clar responsabilitatea imensă care-i revine acestui organism în buna desfășurare a unor alegeri democratice într-un stat democratic", a analizat politologul Ioan Stanomir.