Comisia (C)Iordache a apropiat de finalizare un alt atac asupra justiției din România. Concret, a aprobat marți rapoartele la proiectele de modificare a Codurilor penale în forma adoptată de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al Opoziţiei. Ambele proiecte urmează să intre miercuri în dezbaterea şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Astfel, USR solicită deputaților UDMR, Pro România și ai minorităților naționale să voteze împotriva modificărilor pe care PSD vrea să le aducă asupra codurilor penale. Totodată, juristul Stelian Ion, deputat USR, a anunțat că modificările vor fi contestate la CCR, acolo unde partidul său a avut adesea câștig de cauză fiind blocate aproximativ 100 de articole din codurile penale care ar fi avut efecte periculoase.
Mai mult, Stelian Ion a punctat principalele consecințe negative ale demersului PSD printre care și faptul că Dragnea ar fi avantajat în dosarul angajărilor fictive: "Enumăr doar câteva din Codul Penal. Am spus în Comisie despre dezicriminarea neglijenței în serviciu, despre dezincriminarea abuzului în serviciu pentru forma în care a fost condamnat Liviu Dragnea iar această modificare l-ar avantaja direct în dosarul său, am vorbit despre modificarea legislației în privința eliberării condiționate pentru că scad fracțiile de pedeapsă astfel încât infractorii vor ieși mult mai devreme din penitenciare. De asemenea am vorbit despre alte modificări la Codul de procedură penală. Acolo activitatea procurorilor e cu mult îngreunată. Nu mai pot da beneficiul pentru protecția convenită pentru martorii aflați sub amenințare, nu mai pot face anumite anchete, nu mai pot face anumite verificări din punct de vedere financiar. Sunt numai modificări care îngrunează aceste anchete și care în final vor conduce la o infracționalitate fără precedent în România. Nu stăteam foarte rău din acest punct de vedere. Organele judiciare țineau sub control infracționalitatea. Era și o luptă continuă împotriva corupției, dar iată că acum acest for în Parlamentul României sabotează tot ce s-a câștigat în ultimii ani din acest punct de vedere".
"Coaliția PSD-ALDE a impus adoptarea în Comisia specială condusă de Florin Iordache a peste 300 de modificări la Codul penal și Codul de procedură penală. Au refuzat să fie discutate toate aceste modificări, punând pumnul în gură Opoziției.
USR solicită deputaților UDMR, Pro România și ai minorităților naționale să voteze împotriva modificărilor gândite doar să-l scape pe Liviu Dragnea de închisoare și de răspundere penală.
USR solicită deputaților UDMR, Pro România și ai minorităților naționale să nu fie complici la jaful pus la cale de actuala putere", este poziția oficială a USR.
Reporter: Președintele Comisiei susține că toate modificările operate astăzi convin în întâmpinarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și a prevederilor din ultimul raport MCV. Cum vedeți dvs. acest lucru?
Stelian Ion: Sunt minciuni sfruntate spuse de președintele Comisiei Iordache și de PSD-iști. Sunt foarte multe articole, aș spune cele mai multe articole pe lângă deciziile CCR și care nu au absolut nicio legătură cu cele două directive europene privind prezumția de nevinovăție și confiscarea extinsă. Lucrul acesta trebuie să îl înțeleagă românii. La mai bine de doi ani de zile de la OUG 13, după ce s-au votat legile justiției așa cum s-au votat și după multe OUG pe legile justiției, practic mâine se va da votul final în Camera Deputaților pe cele mai importante legi. Este cea mai gravă situație din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ pentru ca aceste modificări îi ajută în mod substanțial pe infractori. Vorbim nu doar de cei care au săvârșit fapte de corupție, ci și de cei care săvârșesc fape de violență, traficanți de arme, de droguri, de toate aceste infracțiuni grave. Aceasta este politica PSD-ului. Aceasta este maniera în care ei legiferează. Așteaptă momentul cel mai prielnic din punctul de vedere al oportunității pentru că lucrul acesta l-au făcut și în trecut. Au pus aceste proiecte în perioada din imediata apropiere a sărbătorilor când oamenii sunt preocupați în mod firesc de alte chestiuni, de pregătirea sărbătorilor pascale. Oamenii chiar s-au săturat și de legile justiției și de modificarea codurilor penale. Ei, iată că lucrul acesta se întâmplă și se va întâmpla mâine la vot. Și nu ar putea trece prin Camera Deputaților dacă nu ar fi o înțelegere cu UMDR. Sperăm ca UDMR să nu fie complicele PSD și al ALDE la aceste maltratări ale legislației penale și la această favorizare a infractorilor. UDMR, reprezentanții minorităților naționale, reprezentanții comunității evreiești, reprezentanții comunităților de macedoneni, sârbi, cehi, bulgari, toți acești reprezentanți au fost trimiși în Parlamentul României, cred, pentru a da legi în favoarea românilor cinstiți nu în favoarea infractorilor. Este foarte important ca aceștia să conștientizeze că au o foarte mare responsabilitate și că de ei depinde cursul ulterior pe care-l va avea România.
Reporter: Este posibilă o atacare la CCR a acestei legi? Cei din coaliția PSD-ALDE susțin că nu mai aveți acest drept pentru că a fost depășit termenul.
Stelian Ion: Nici măcar nu s-a votat în Parlament această lege. Evident că după ce se va vota nu este doar posibil, ci se va și întâmpla acest lucru. Vă reamintesc că s-a mai întâmplat cu legile justiției când am atacat în mai multe rânduri și de mai multe ori am câștigat. Noi lucrăm deja la contestația la CCR și sperăm să fie o contestație cu succes. Reamintesc faptul că dacă nu am fi reacționat la timp anul trecut și dacă nu am fi contestat la CCR, alte 100 de articole și din codul penal și cel de procedură penală foarte periculoase ar fi fost poate acum în vigoare și cu efecte neprevăzute și care nu pot fi șterse pentru că de pildă Codul Penal intră în vigoare retroactiv și îi scapă pe infractori și nu mai ai ce să faci după aceea.
Reporter: Ați identificat alte prevederi periculoase în afară de cele sesizate la CCR? Care sunt acelea?
Stelian Ion: Sunt prevederi periculoase, le-am identificat și le-am și explicat. Le-am cerut colegilor să voteze împotriva lor nu neapărat împotriva întregului proiect, dar am avut amendamente pe fiecare articol în parte. Enumăr doar câteva din Codul Penal. Am spus în Comisie despre dezicriminarea neglijenței în serviciu, despre dezincriminarea abuzului în serviciu pentru forma în care a fost condamnat Liviu Dragnea iar această modificare l-ar avantaja direct în dosarul său, am vorbit despre modificarea legislației în privința eliberării condiționate pentru că scad fracțiile de pedeapsă astfel încât infractorii vor ieși mult mai devreme din penitenciare. De asemenea am vorbit despre alte modificări la Codul de procedură penală. Acolo activitatea procurorilor e cu mult îngreunată. Nu mai pot da beneficiul pentru protecția convenită pentru martorii aflați sub amenințare, nu mai pot face anumite anchete, nu mai pot face anumite verificări din punct de vedere financiar. Sunt numai modificări care îngrunează aceste anchete și care în final vor conduce la o infracționalitate fără precedent în România. Nu stăteam foarte rău din acest punct de vedere. Organele judiciare țineau sub control infracționalitatea. Era și o luptă continuă împotriva corupției, dar iată că acum acest for în Parlamentul României sabotează tot ce s-a câștigat în ultimii ani din acest punct de vedere.
Vă prezentăm video: