Klaus Iohannis, lovitură de grație pentru PSDragnea: "Nu accept această remaniere!"


Klaus Iohannis, lovitură de grație pentru PSDragnea: "Nu accept această remaniere!"

Președintele României Klaus Iohannis a făcut marți, 23 aprilie, declarații de presă la Palatul Cotroceni privind decizia PSD de a schimba trei miniștri.

Amintim că săptămâna trecută PSD a decis că Eugen Nicolicea trebuie să îi ia locul lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției, la Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie numită Oana Florea în locul Rovanei Plumb, iar la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost propus Tit Liviu Brăiloiu în locul Nataliei Intotero. Totodată, la Palatul Cotroceni ajunseseră și demisiile miniștrilor Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero. 

Concret, președintele României a anunțat că respinge toate cele trei nume propuse de PSD. Mai mult, președintele i-a solicitat Vioricăi Dăncilă să vină ori cu propuneri pentru miniștri interimari, ori cu alte propuneri diferite de Eugen Nicolicea, Tit Liviu Brăiloiu și Natalia Intotero întrucât cele trei persoane găsite de PSD nu sunt pregătite și nu au ținuta necesară pentru funcțiile vizate. 

Redăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis: 

"Am analizat întreaga situație și după părerea mea această remaniere este un fel de farsă. Nu are absolut nimic de-a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, chit că de așa ceva am avea nevoie. Nu are absolut nicio treabă cu agena românilor sau cu agenda României. Este cauzată mai degrabă de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare, mi se pare că această remaniere este neavenită.

Pe de altă parte, avem cele trei demisii și la un moment dat evident că aceste trei persoane vor pleca. Însă, cele trei propuneri care au fost făcute pentru a înlocui miniștri care pleacă sunt propuneri cu care nu sunt de acord. Sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și în consecință nu accept această remaniere așa cum mi-a fost propusă.

Pentru a merge totuși mai departe am avut o discuție telefonică cu doamna premier și am rugat-o fie să vină cu alte propuneri pentru persoanele care vor prelua cele trei portofolii care într-un final se vor vacanta, fie să vină cu propuneri pentru miniștri interimari până când PSD va veni cu niște propuneri pe care le pot accepta", a declarat Klaus Iohannis. 

Reporter: Ce v-a spus premierul? 

Klaus Iohannis: Că se va gândi și va veni cu o soluție. 

Reporter: Dacă se va ajunge la varianta restructurării și PSD va veni cu aceleași propuneri aveți de gând să împiedicați în vreun fel semnarea decretului în cazul în care PSD va împinge aceleași prupuneri in față printr-o restructurare parlamentară? 

Klaus Iohannis: Deocamdată suntem în situația unei remanieri solicitate pe care tocmai am refuzat-o ca principiu. Dacă în această fază înainte să dau eu vreun răspuns sau vreun decret, Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuși în Parlament. Dar o astfel de încercare aș trata-o ca pe una de a-l ocoli pe președinte și vom vedea împreună cu departamentul de specialitate ce acțiuni juridice s-ar impune atunci. 

Reporter: Nu luați act nici de demisiile pe care le aveți pe masă acum?

Klaus Iohannis: Nu. Nu iau act de aceste demisii până când nu știu ce persoane vor prelua aceste portofolii.

Reporter: Care sunt motivele pentru care ați respins propunerile?

Klaus Iohannis: Persoanele nu sunt pur și simplu pregătite. Nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste poziții. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.