O companie aflată sub influența lui Plahotniuc achiziționează o firmă românească cu bani luați de la ruși


O companie aflată sub influența lui Plahotniuc achiziționează o firmă românească cu bani luați de la ruși

Banca Internațională de Investiții (IIB) a anunțat într-un comunicat că a acordat un împrumut companiei din Moldova, Trans-Oil, pentru achiziționarea fabricii de ulei de la Țăndărei (Ultex Țăndărei). IIB este fosta bancă a statelor comuniste, controlată de Rusia și are sediul la Moscova.

Trans-Oil, compania fondată în Republica Moldova, este controlată în mod formal de către omul de afaceri Vaja Jhashi, însă, potrivit unei anchete Newsweek România, Trans-Oil se află sub influența oligarhului Vlad Plahotniuc, conducătorul de facto al Guvernului de la Chișinău.

Potrivit Newsweek România, Jhashi este membru al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri a lui Vlad Plahotniuc, dar și consilier al premierului Pavel Filip în probleme economice pentru regiunea țărilor arabe.

Totodată, patronul Trans-Oil a fost prim-vicepreședinte al Consiliului de Administrație al băncii Victoriabank, când președinte al Consiliului era Vlad Plahotniuc, dar și acționar la OTIV Prime Holding, companie care îi aparține tot lui Plahotniuc.

Holding-ul Trans Oil deține 16 silozuri (din 44 existente) pe teritoriul Republicii Moldova și încă unul în Portul Reni, Ucraina. Trans Oil deține active și în România, achiziționate o dată cu grupul Racova, aflat anterior în proprietatea lui Adrian Porumboiu.

Economistul Dragoș Cabat a avertizat că Rusia își crește influența în regiune prin intermediul Băncii Internaționale de Investiții. ”E posibil ca Banca de Investiții Internaționale să le ofere (companiilor, n.r.) mai rapid banii, din punct de vedere al documentației, față de alte instituții precum BERD, BEI sau Banca Mondială, dar nu sunt neapărat bani mai ieftini. Cu toate acestea, prin astfel de împrumuturi crește și influența Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”, a explicat analistul financiar Dragoș Cabat pentru Europa Liberă.

Banca rușilor BII se mută la Budapesta și va avea o serie de privilegii

Banca Internațională de Investiții, succesorul legal al Comecon și al băncii fostei organizații economice sovietice, va beneficia de o serie de drepturi suplimentare în Ungaria.

În acord se precizează faptul că Ungaria oferă clădiri pentru sedii, cât și acoperirea tuturor costurilor de renovare, chirie, securitate, care vor fi plătite din banii contribuabililor maghiar.

Conform acordului, banca va beneficia de un statut juridic similar cu misiunile diplomatice și birourile organizațiilor internaționale, astfel se asigură că statul maghiar nu va putea să intre în clădire fără autorizație prealabilă. Statul maghiar se angajează să asigure securitatea prin alocarea unui „număr suficient” de polițiști în birouri, dar nu vor putea să intre, atâta timp cât nu sunt invitați în mod specific de către IIB.

Potrivit propunerii, biroul IIB va fi inviolabil și va fi sub controlul complet al IIB și va beneficia de imunitate împotriva tuturor tipurilor de proceduri de confiscare și expropriere împreună cu toate bunurile materiale deținute de Bancă și nici o putere executivă sau judiciară nu poate decide altfel. În plus, toate activele băncii vor fi ” imune la toate restricțiile, reglementările, controalele și moratoriile.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.