Rusia amenință NATO și Ucraina cu un RĂZBOI la Marea Neagră. ANUNȚUL Kremlinului


Rusia amenință NATO și Ucraina cu un RĂZBOI la Marea Neagră. ANUNȚUL Kremlinului

Consiliul Federației Ruse a avertizat NATO că încălcarea regulilor de trecere a navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci ar putea duce la un conflict militar cu Rusia în Marea Neagră, subliniind – într-o declaraţie aprobată cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice – că disensiunile în regiunea Mării Negre reprezintă la ora actuală principalul obstacol în relaţiile dintre Federaţia Rusă şi NATO, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS şi portalul Gazeta.ru, potrivit lyberti.com. Declarația vine și în contextul în care NATO organizează un exercițiu militar în Marea Neagră.

„Trecerea navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci  nu este o problemă a raportului de forţe sau a prezenţei NATO în Marea Neagră, ci ţine exclusiv de respectarea de către partea ucraineană a procedurilor stabilite, pe care ea le cunoaşte bine şi pe care le-a aplicat până în noiembrie 2018”, se menţionează în textul declaraţiei Senatului rus.

„Încercările Ucrainei de a ocoli aceste proceduri comportă riscul apariţiei unui conflict militar între Ucraina şi Federaţia Rusă, în care ar putea fi atrasă NATO”, avertizează în acest context Consiliul Federaţiei rus în declaraţia sa postată pe site-ul instituţiei.

Potrivit senatorilor ruşi, după intensificarea activităţii în regiunea baltică odinioară calmă, NATO acum îşi sporeşte prezenţa militară în regiunea Mării Negre.

De asemenea, Consiliul Federaţiei a acuzat NATO de sprijinul acordat Georgiei în timpul conflictului armat dintre forţele guvernamentale ale Tbilisi şi republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia în august 2008 şi de susţinerea Ucrainei în ceea ce Moscova consideră că a fost o „intruziune ilegală în apele sale teritoriale de lângă peninsula Crimeea” la 25 noiembrie trecut.

Senatorii ruşi consideră că în acest fel Alianţa încurajează conducerea celor două ţări – „încrezătoare în impunitatea lor, la noi aventuri” periculoase.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a anunţat la 3 aprilie că Alianţa intenţionează să garanteze siguranţa navelor ucrainene la trecerea lor prin strâmtoarea Kerci în Marea Azov, iar pachetul de măsuri aprobat peste o zi de Alianţă la reuniunea aniversară de la Washington privind sporirea securităţii în Marea Neagră prevede trimiterea unui număr mai mare de nave aliate în regiune şi intensificarea monitorizării aeriene a zonei, conform publicaţiei Gordon.ua.

„Consiliul Federaţiei consideră că în această situaţie acutizată ar putea juca un rol pozitiv dialogul între militari şi politicieni din Rusia şi NATO. Nu putem decât să regretăm faptul că formatele şi canalele de comunicare existente anterior au fost suspendate în mod unilateral la iniţiativa NATO, iar cooperarea într-o serie de domenii de securitate a fost întreruptă complet”, se mai spune în declaraţia citată de TASS.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a suspendat cooperarea pe plan politic şi militar cu Rusia după anexarea peninsulei Crimeea în martie 2014.

Mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.