Dragnea și Tăriceanu, TROC incalificabil cu UDMR: legiferarea PARAMILITARILOR maghiari în Transilvania


Dragnea și Tăriceanu, TROC incalificabil cu UDMR: legiferarea PARAMILITARILOR maghiari în Transilvania

De dragul reanimării mult trâmbițatei majorități parlamentare, care riscă decesul, în urma valului de demisii din PSD, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu s-au pretat să facă o nouă concesie de neconceput aliaților neoficiali de la UDMR.

Nici mai mult, nici mai puțin, Tăriceanu (din postura de șef al Senatului) a închis ochii și a facilitat – în pofida numeroaselor rapoarte negative și în ciuda avertismentelor Consiliului Legislativ – trecerea prin Senat, la adăpostul adoptării tacite, a unui controversat proiect de lege depus de 17 parlamentari UDMR, care vor să instituie ”unități de voluntari” pentru asigurarea ”pazei locale/comunale”. Astfel, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, care este cameră decizională, și suntem tare curioși să aflăm ce se va întâmpla cu el.

Proiectul UDMR nu explică de ce ar fi necesare aceste dubioase ”unități de voluntari”, care ar urma să fie înființate prin decizii ale consiliilor locale, în condițiile în care  paza locală/comunală este deja asigurată, prin chiar fișa postului, de Poliția Locală și de Jandarmerie. Pe de altă parte, o astfel de măsură s-ar legitima cu atât mai puțin în Transilvania – fiindcă este clar pentru toată lumea că proiectul UDMR vizează așa-zisul ținut secuiesc, care nici măcar nu există –, întrucât nu avem de-a face cu vreo explozie a ratei infracționalității și nici cu revoluții, răscoale sau tensiuni sociale.

În schimb, avem de-a face cu un vechi discurs iredentist alimentat din plin de UDMR, dar și de alte facțiuni ultranaționaliste din secuime (aflate în intense tandrețuri cu Moscova), facțiuni care, la rândul lor, sunt ațâțate și instigate constant de la Budapesta, și nu de ieri, de azi. În această ordine de idei, nimeni și nimic nu poate garanta că UDMR și Kelemen Hunor (interzis pe teritoriul Ucrainei până în toamna lui 2020) nu intenționează să legalizeze, la adăpostul sintagmei ”unități de voluntari”, grupările paramilitare ale organizațiilor iredentiste maghiare.

De-a lungul anilor, în presa centrală au transpirat numeroase informații privind taberele paramilitare organizate, în munți și în păduri, de facțiuni extremiste păpușate de la Budapesta, dintre care amintim Frontul Național Maghiar, Garda Maghiară, Mișcarea de Tineret 64 de comitate, Plutonul Secuiesc ș.a.m.d..  Potrivit proiectului adoptat tacit la Senat, unde Tăriceanu este șef, ”trupele de voluntari” vor fi racordate la bugetele locale.

Vă amintim că în contextul frondei ex-premierului Sorin Grindeanu, Dragnea și Tăriceanu s-au pretat să scoată de la naftalină puțin spus controversatul Statut al Minorităților Naționale, pe care intenționau să-l treacă prin Parlament în procedură de urgență, doar pentru a beneficia de voturile UDMR în acțiunea demiterii propriului guvern. Dragnea și Tăriceanu au dat înapoi numai în urma amplului scandal iscat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.