Atât PNL, cât și USR au transmis comunicate de presă în care condamnă acțiunile senatorilor PSD-ALDE de a-l scăpa pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin neprezentarea în Comisia Juridică a Senatului, după solicitarea DNA de a i se retrage șefului Senatului imunitatea parlamentară pentru a putea fi audiat în legătură cu actele de corupție pe care le-a comis. Pentru a doua săptămână consecutiv senatorii arcului guvernamental au absentat de la discuţiile din comisie, astfel încât cvorumul nu a fost asigurat.
USR consideră că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, are obligația morală să răspundă acuzațiilor de corupție care i se aduc. De asemenea, într-un comunicat de presă, senatorul USR, George Dircă, membru al Comisiei Juridice din Senat, condamnă acțiunea „intenționată” a senatorilor PSD-ALDE, care „nici măcar nu şi-au asumat un vot de salvare pentru preşedintele ALDE, preferând să saboteze discuţia pe regulament, provocând o lipsă a cvorumului”, după ce DNA a formulat o cerere de ridicare a imunității parlamentare a lui Călin Popescu Tăriceanu.
"Călin Popescu Tăriceanu nu se mai poate ascunde la nesfârşit în spatele unor proceduri parlamentare. Dacă se consideră nevinovat, atunci nu ar fi nicio problemă să discutăm în Comisie şi să votăm în plen ridicarea imunităţii parlamentare. Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să aibă curajul să iasă în faţa biroului pe care-l ocupă şi să explice public de ce se ascunde în spatele unui vot, de ce nu doreşte să fie fie audiat de procurori şi de ce nu vrea să lase Justiţia să se pronunţe asupra adevărului. DNA a solicitat încuviinţarea începerii urmăririi penale, ne referim strict la demararea anchetei penale, cu domnul Tăriceanu ca suspect. PSD şi ALDE nici măcar nu şi-au asumat un vot de salvare pentru preşedintele ALDE, preferând să saboteze discuţia pe regulament, provocând o lipsă a cvorumului. Dosarul lui Tăriceanu e unul tragic, căci spune povestea unor partide care au decis ca Justiţia să nu fie înfăptuită. PSD şi ALDE au stabilit că procurorii nu trebuie să îl ancheteze pe unul dintre liderii lor şi că domnul Tăriceanu, aflat pe culmile electorale ale unui partid de 5-6%, se situează dincolo de lege, acolo unde procurorii nu pot avea acces la el", susține senatorul USR, George Dircă, membru al Comisiei juridice din Senat.
„Senatorii din Comisia Juridică l-au audiat pe Tăriceanu în sesiunea parlamentară din toamnă, dar - pe motiv că trebuie să studieze toate documentele din dosar - au amânat repetat elaborarea unui raport. În urmă cu trei săptămâni, la presiunile USR, Biroul permanent al Senatului a stabilit că termenul limită pentru emiterea unui aviz la Comisia juridică să fie 2 aprilie. Raportul comisiei este unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii”, mai scrie în comunicat.
Totodată, PNL se arată revoltat față de atitudinea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cât și față de președntele CSM, Lia Savonea, acuzându-l de o pasivitate „strigătoare la cer”.
„Nesimţirea PSD-ALDE în protejarea lui Tăriceanu este fără limite, iar pasivitatea preşedintelui CSM strigătoare la cer”, scrie în comunicatul publicat de Agerpres.
PNL acuză senatorii PSD-ALDE din Comisia Juridică a Senatului că „au găsit de cuviinţă să obţină o nouă amânare prin boicotarea şedinţei acestui for”.
„Este incredibilă sfidarea pe care o manifestă aceşti indivizi, transformaţi în slugi ale infractorilor cocoţaţi la vârful statului, faţă de toţi cetăţenii cinstiţi din această ţară care finanţează prin munca lor funcţionarea statului, implicit indemnizaţiile pe care le obţin cei care se ascund în spatele imunităţii parlamentare”, mai transmite PNL.
„Călin Popescu Tăriceanu urmăreşte, în fapt, prescrierea faptelor de corupţie pentru care este cercetat, prin amânarea la nesfârşit a deciziei în cazul său. De altfel, rolul Senatului nu este acela de a decide asupra vinovăţiei sau a nevinovăţiei lui Călin Popescu Tăriceanu, întrucât acest lucru este atributul instanţei de judecată, ci de a permite procurorilor continuarea anchetei penale. Faptul că PSD-ALDE blochează decizia, chiar şi un eventual vot de respingere a solicitării procurorilor, arată laşitatea absolută în care colcăie actualul preşedinte al Senatului”.
„În acelaşi timp, este cu totul revoltătoare pasivitatea preşedintelui CSM, care refuză să sesizeze Curtea Constituţională în acest caz, fiind evident blocajul instituţional dintre Senatul României şi Ministerul Public. Faptul că dna Lia Savonea preferă să nu se preocupe de înfăptuirea justiţiei, aşa cum fişa postului i-o cere, şi omite să ia poziţie faţă de situaţia lui Călin Popescu Tăriceanu arată dubla măsură în care operează actualul preşedinte al CSM. Totul, în condiţiile în care alţi preşedinţi ai CSM au uzitat de această cale legală pentru a se adresa Curţii Constituţionale în situaţii similare”, scrie Departamentul de Comunicare al PNL.
PNL încheie comunicatul printr-un apel public către membrii CSM, de a lua în discuție propunerea ca președintele CSM să se adreseze CCR cu privire la acest conflict juridic de natură constituţională, ”generat de încălcarea principiului colaborării loiale şi de depăşirea de cinci ori a termenului impus de Regulamentul Senatului pentru soluţionarea cererii de urmărire penală”.