TENEBRELE anunțului vizând Ambasada din Israel: Dragnea SPULBERĂ 30 de ani de DIPLOMAȚIE. O nouă treaptă spre iliberalismul de conjunctură EXCLUSIV


TENEBRELE anunțului vizând Ambasada din Israel: Dragnea SPULBERĂ 30 de ani de DIPLOMAȚIE. O nouă treaptă spre iliberalismul de conjunctură EXCLUSIV

Controversata declarație a premierului Viorica Dăncilă – care a găsit de cuviință să anunțe cu tam-tam, în Statele Unite, că România vrea să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, deși UE se opune acestui proiect, iar Dăncilă nu are nici cele mai infime atribuții în acest sens – spulberă echilibrul pe care diplomația românească s-a căznit să-l mențină, de-a lungul a aproape trei decenii, avertizează sociologul și politologul Alfred Bulai, în exclusivitate pentru Podul.ro.

De asemenea, Bulai susține că anunțul intempestiv emanat de Viorica Dăncilă reprezintă o nouă treaptă a planului premeditat de dublul condamnat Liviu Dragnea: apropierea conjuncturală a României de Polonia și Ungaria, prin proferarea frondelor și populismelor iliberaliste: ”În realitate, Dragnea și ai săi încearcă să copieze modelul statelor centrifuge ale Uniunii Europene, și o fac conjunctural, dar șeful PSD nu spune pe față chestiunea asta, fiindcă asumarea oficială a acestui fapt ar presupune un cost politic foarte mare, iar Dragnea e oricum, numai curajos și sincer nu. Dacă iliberalismul de conjunctură decis de Dragnea va atrage sancțiuni din partea Uniunii Europene, ceea ce nu-i deloc exclus, având în vedere multiplele opoziții la adresa UE, pe toate planurile, milioane de români vor fi atinși la buzunare. În stilu-i caracteristic, deși împinge către așa ceva, Dragnea se face că plouă, tocmai fiindcă îi este teamă de costul politic mare pe care amenință să-l aibă acțiunile sale”.

Podul.ro vă prezintă declarațiile lui Alfred Bulai.

”Deja celebra declarație a Vioricăi Dăncilă – care a anunțat că România își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim – arată că Dragnea și PSD au reacționat la lobby-ul pe care-l face Israelul. Numai că Liviu Dragnea merge pe această cale conjunctural, în disperare de a-și găsi susținători externi, fiindcă regimul PSD-ALDE nu are o viziune strategică privind politica externă a României, nu are un proiect serios în acest sens, or ăsta-i cel mai periculos lucru. Eu mă îndoiesc că România ar avea de câștigat economic dintr-o astfel de poziție, nu că până acum ar fi rupt vreodată norii. Oricum, economic nu vom câștiga nimic de la Israel.

Însă tabloul e mult, mult mai complicat. În fapt, România se grăbește să ocupe o poziție ce se opune Uniunii Europene, o poziție în consens cu punctul de vedere oficial al SUA sub administrația Trump. Mișcarea trebuie înțeleasă într-o ecuație mai largă.  Se vrea o apropiere de atitudinea refractară a Poloniei și a Ungariei, dar tot din punct de vedere conjunctural, fiindcă eu nu cred că americanilor le pasă foarte mult de ce vrea să facă Dragnea pe aici... Însă România nu poate avea anvergura Poloniei, de pol de putere, și nici nu face jocurile Ungariei – aceste state ne sunt net superioare din punct de vedere diplomatic.

Firește, Israelul are nevoie de puncte de vedere exprimate oficial în cadrul Uniunii Europene, poziții care să suțină proiectul <Ierusalim>. În această ordine de idei – și, mai ales, la acest nivel al situației – nu mutarea fizică este cea care contează, ci declarația în sine, faptul că a fost făcută. Haideți să fim serioși, Viorica Dăncilă nu are nici cea mai mică atribuție în acest sens.

Adevărata problemă este că declarația Vioricăi Dăncilă vine după ani de zile în care România a reușit, cu bune, cu rele, să mențină un echilibru diplomatic – nu știu dacă este vorba despre un echilibru moral, dar politica nu prea are a face cu aspecte de această sorginte. România a avut relații bune și cu Israelul, și cu țările arabe, și cu SUA, și cu Rusia. Când însă optezi tranșant în politica externă – așa cum a decis acum Dragnea, via Dăncilă – este firesc ca acest echilibru diplomatic să se năruiască.

Tentativele centrifuge ale unor țări din Uniunea Europeană – Polonia, Ungaria, Italia – complică întregul climat politic. Avem o lume forte complicată. Multe dintre granițele trasate de cel de-Al Doilea Război Mondial s-au schimbat – bunăoară, Crimeea e la ruși, iar Cehoslovacia nu mai există. Și climatul politic a comportat o serie de noi tensiuni – relațiile dintre SUA și UE sunt departe de ce au fost cândva.

În realitate, Dragnea și ai săi încearcă să copieze modelul statelor centrifuge ale Uniunii Europene, și o fac conjunctural, dar șeful PSD nu spune pe față chestiunea asta, fiindcă asumarea oficială a acestui fapt ar presupune un cost politic foarte mare, iar Dragnea e oricum, numai curajos și sincer nu. Dacă iliberalismul de conjunctură decis de Dragnea va atrage sancțiuni din partea Uniunii Europene, ceea ce nu-i deloc exclus, având în vedere multiplele opoziții la adresa UE, pe toate planurile, milioane de români vor fi atinși la buzunare. În stilu-i caracteristic, deși împinge către așa ceva, Dragnea se face că plouă, tocmai fiindcă îi este teamă de costul politic mare pe care amenință să-l aibă acțiunile sale”, a declarat Alfred Bulai, în exclusivitate pentru Podul.ro.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.